Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ileana Cotrubas

Ori de cate ori ascult o solista de opera, maI ales o soprana, ma gandesc la Ileana Cotrubas,socotita de specialisti,ca una dintre cele 5-6 mari interprete din intreaga lume a operelor lui Verdi.

Cu cata mandrie si placere imi amintesc de o cronica dintr-un ziar brazilian scrisa dupa unul din spectacolele sustinute de ea la Opera din Rio de Janeiro care incepea asa: “..Ea vine din tara lui George Enescu,Dinu Lipatti si Constantin Brancusi si este demna de renumele lor”…

Cu multi ani in urma am capatat de la dirijorul, Corului de copii Radio,Ion Vanica ,o caseta cu cateva cantece din perioada cand Ileana era solista aceastei formatii .Pe caseta exista : ”Ave Maria” de Fr.Schubert, ”Cuc si cuculet” de Nelu Ionescu si altele. I-a placut muzica din frageda copilarie, poate si pentru ca tatal ei ( mare amator al acestei arte), a fost tenor intr-o formatie corala din Galati.

A studiat arta vocala cu renumitul profesor Constantin Stroescu, lectii despre care imi vorbea cu multa admiratie pianista Iolanda Zaharia, acompaniatoarea lectiilor profesorului. Dupa terminarea studiilor la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” ( acum Academia de Muzica), a debutat la Opera din Bucuresti in rolul Yniold din “Pelléas si Mélisande” de Claude Debussy. Au urmat rolurile din ”Bal Mascat” si “Rigoletto” de Verdi , apoi in ”Rapirea din Serai“ de Mozart, etc. Nu a ramas prea multi ani la Bucuresti si a plecat la Viena, unde a urmat cursuri speciale de perfectionare.

In 1965 a castigat Premiul I la concursul International de la Hertogenbosch-Olanda, iar in 1966 Premiul I la Concursul International de la München. Ca urmare a acestor recunoasteri ale meritelor sale a fost invitata de mai multe Teatre de Opera din tari europene. In 1969 a debutat la Glyndebourne - Anglia in rolul Mélisandei din opera lui Claude Debussy si in acelas an la Covent Garden- Londra, in rolul Tatianei din opera “Evhenii Oneghin “de P.Ceaicovski. In 1970 Opera de Stat din Viena i-a oferit un contract pentru trei ani. Aici a interpretat rolurile principale din “Nunta lui Figaro” si “Don Juan” de Mozart, “Traviata” de Verdi, “Boema” de Puccini si altele. In 1972 s-a casatorit cu muzicianul Manfred Ramin care a fost discipolul lui Herbert von Karajan. In 1973, Ileana Cotrubas a debutat in America, la Opera din Chicago in “Boema” de Puccini.

Anul care i- a adus faima internationala a fost 1975. Chiar la inceput de an, in dimineata zilei de 7 ianuarie, a fost solicitata sa cante in seara respectiva la opera Scala din Milano pentru a o inlocui pe Mirella Freni in spectacolul “Boema” de Puccini (Mirella Freni fiind bolnava de gripa). Cel care a cerut sa fie adusa Ileana Cotrubas pentru spectacolul respectiv a fost Luciano Pavarotti. Publicul impacientat, pentru ca se anuntase schimbarea Mirellei Freni, a asteptat-o cu nerabdare sa vada daca a meritat intarzierea spectacolului. Cat de mare a fost bucuria celor din sala dupa stralucitoarea si calduroasa interpretare a rolului Mimi de catre Ileana Cotrubas.

Furtunoasele aplauze au insotit-o de la prima arie din actul I si pana la sfarsitul spectacolului cand cortina a fost ridicata timp de aproape 30 de minute. Asa a inceput partea triumfala a carierei sale, perioada in care a fost solicitata la teatrele cele mai renumite din lume avandu-i alaturi pe cei mai ilustri parteneri : Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Jose Careras, Renata Scotto, Mac Neil, Tereza Berganza si multi altii. Dirijorii au fost: Zubin Mehta, Claudio Abbado, Giulini, Richardo Mutti, James Levin. Dirijorul german Carlos Kleiber n-a vrut sa dirijeze timp de zece ani ”Traviata” de Verdi decat daca era in rol Ileana Cotrubas.

A cantat pe vestitele scene: Metropolitan New York, Paris, Londra , Scala din Milano, Roma, Madrid,etc. Exista DVD-uri cu spectacole in care a interpretat rolurile principale cum ar fi Traviata, Boema,etc.
Ileana Cotrubas s-a retras foarte devreme pentru ca nu vroia ca cineva, nici macar prietenii, sa-i spuna ca n-ar fi cantat perfect, asa cum ii placea ei. Am fost invitata impreuna cu prietena mea Carmen Dobrescu si operatorul Ovidiu Druga la unul din “Spectacolele de adio” care a avut loc in decembrie 1990, la Lisabona-Portugalia, unde a fost invitata si Orchestra Filarmonica din Bucuresti si dirijorul Cristian Mandeal. Atmosfera din sala a fost nemaipomenita. Scena a fost plina de flori aruncate de public la picioarele ei, aplauzele s-au auzit in mod continuu. Mare emotie cand a fost dezvelita placa cu numele sau din hall-ul teatrului, unde va ramane pentru totdeauna alaturi de cele cu nume celebre de artisti din toata lumea. De acea seara isi vor aminti toti cei care au fost prezenti.

Ileana Cotrubas este solicitata in juriile celor mai importante concursuri Internationale si este alaturi de toti tinerii pasionati de arta muzicala pe care-i indruma cu drag .
Sa fim mandri si fericiti ca avem asemenea valori.


Florica Gheorghescu / Toronto


Sabin Popescu     11/23/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian