Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Statistici ale groazei: Moartea care nu mai înseamnă nimic

America se află într-o permanentă stare de asediu iar atacul civil cu armă este fapt cotidian devenit aproape banal. În mai puțin de o lună, patru atacuri armate împotriva populației civile au curmat viața a 38 de oameni în patru state. Tragediile recente de la El Paso (Texas) și Dayton (Ohaio) continuă un model care a devenit clișeu : media prezintă lumii imagini ale dezastrului, oficialitățile relatează anihilarea inamicului drept mare succes, politicienii continuă să se acuze unii pe alții; în concluzie, până la următoarea nenorocire se instalează o liniște relativă. Un alt model identificabil este arhetipul ucigașului care este bărbat, relativ tânăr, cu sau fără o istorie de violență în atenția poliției, dar adesea cu semne critice indicate de cei din jur, cu motivație prezentată pe mediile sociale sau fără nici un manifest public și, foarte important, înarmat cu arme de tip AK-47 cu multe încărcătoare, cu intenția de a ucide un număr mare de civili.

Adevărate statistici ale groazei, numărul mare al celor uciși de radicali înarmați până în dinți reflectă o realitate extrem de tristă și profund amenințătoare pentru America. Câteva date simple arată că această plagă națională are condiții de manifestare foarte prielnice. Astfel, potrivit Jurnalului Internațional al Științelor Penale, America este singura țară din lume unde numărul armelor depășește pe cel al locuitorilor (există peste 300 de milioane de arme înregistrate și un număr considerabil de arme ilegale), peste 88% dintre civili dețin cel puțin un tip de armă de foc. În topul celor mai sângeroase atacuri civile din ultimii zece ani în lume, trei aparțin SUA (Las Vegas, Orlando, Virginia). Concluzia dramatică a raportului indică cum între 2007-2018 s-au produs peste 173 de atacuri cu arme împotriva civililor pe teritoriul SUA, anul 2017 fiind cel mai sângeros din istoria recentă.

Statele Unite ale Americii nu numai că reprezintă liderul modial în materie de proprietate a armelor, dar sunt pe primul loc și în ceea ce privește atacurile armate, incidența acestora fiind de 11 ori mai mare decât în orice stat dezvoltat. Așadar, mai mult de 30.000 de americani sunt omorâți în fiecare an cu arme de foc (se includ aici și sinucideri sau accidente). Cultura armelor este un element periculos în SUA prin multiplele ei dimensiuni istorice – numer, acces, mentalul colectiv favorabil, idiosincrazia legată de Second Amendment. Prin comparație, două țări care dețin un număr foarte mare de arme per capita – Elveția și Finlanda (respectiv locul 3 și 4 în lume ) – sunt departe de a genera gradul de pericol public care există în SUA. În esență, americanii sunt de 25 de ori mai predispuși de a fi uciși cu arme de foc decât cetățenii altor state dezvoltate.

Organizații civile sau guvernamentale care analizează aceste tragedii definesc atacurile civile în masă drept cele care rezultă în moartea a mai mult de patru persoane. Aceste grupări propun câteva măsuri consitente pentru anihilarea atacurilor armate: verificarea exhaustivă și amplă a profilului celui care cumpără arme, introducerea unui set complet de legi federale împotriva violenței domestice care să limiteze accesul potențialilor ucigași la arme de foc, impunerea de restictii suplimentare la achizițioanrea de arme și în special a celor de capacitate mare*. Deși discuțiile pe tema stopării, sau măcar limitării acestor tragedii, este tema la zi, voința politică nu pare să urmeze o traictorie spre succes. De pildă, cea mai evidență soluție legată de cerecetarea universală a profilului posesorului de armă nu a reușit să treacă în forul legistativ. Politicianismul excesiv și opoziția NRA (cel mai important for al posesorilor de arme) sunt bariere sistemice. În esență, problema este legată de sursa care aduce aceste arme pe piață. Există legi federale care susțin cercetarea profilului celui care cumpără (aceste legi au fost implementate începând cu 1994 și au blocat peste 3.5 de indivizi să cumpere arme). Problema este că piață de arme are un grup mare de vânzători neautorizați care nu sunt regularizati de legea federală. În acest fel, nu se poate vorbi despre un control federal eficient; în fapt, este nevoie de impunerea unui legi federale unice și nepartizane care să propună un control universal, pentru că un număr foarte mare de arme ajung prea ușor în mâna civililor.

Aceeași voință politică este necesară și pentru elaborarea unui pachet amplu de legi federale care să identifice posibili indivizi periculoși. Un lucru mai puțin mediatizat este acela că enorm de multe victime ale acestor atacuri sunt de fapt ucise în conflicte domestice. Presa este determinată să prezinte exclusiv atacurile publice de mare impact dar, din nefericire, există un număr semnificativ de ucideri tăcute în care peste patru civili sunt uciși - fie membri ai aceleiași familii, prieteni, vecini. Realitatea omorului cu armă arată o față hidoasă care nu mai poate fi ignorată la nesfârșit.Într-o America mai divizată că niciodată, dacă există un motiv real de unitate atunci acesta trebuie să fie acum în jurul efortului de anihilare a omorului în masă. Este un imperativ uman înainte de a fi unul politic. Este deasupra ideologiei și mai presus de luptele de partid.


*Sursă :Everytown for Gun Safety


Toronto ON





Luiza Mureșeanu     8/9/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian