Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Croaziera spre Alaska

De cand eram eleva si aveam un atlas frumos, primit cadou, de atunci calatoream imaginar in toata lumea. Asa se face ca daca ar fi sa imi inventez un slogan, acesta ar fi „calator dintotdeauna”. Chiar si cand nu imi permiteam sa plec din tara, citeam, ma documentam, calatoream cu gandul si imi planificam urmatoarele calatorii – doar in mintea mea. Dar calatoria, din vara aceasta, a fost o calatorie diferita, intr-un loc despre care stiam foarte putine lucruri. Este foarte departe, iar locuitorii de acolo glumesc spunand ca, pentru a ajunge in statul lor, trebuie sa calatoresti pana la capatul pamantului + inca 2 ore. Au mare dreptate. Dar noi, eu si sotul, am ajuns in cel de-al 49-lea stat al Americii care este unul dintre cele mai frumoase state, din cele 50 ale SUA, calatorind cu Celebrity Infinity, timp de 7 zile.

Alaska este o chemare spre lumea primordiala de dinainte ca pacatele lumii, numite “civilizatie”, sa pangareasca totul, revarsand peste toate blestemul vinovatiei noastre. Aici insa, natura scutita de contaminarea produsa de prezenta oamenilor ne readuce aminte de “ce si cum ar fi putut sa fie “.
Si este totul asa de luminos si de limpede! Chiar si ochii mei, nu dintre cei mai sanatosi din lume, pot distinge aici palcurile de brazi de pe inaltimi, fasiile de zapada incapatanata de pe coama muntilor, barcile pescaresti din increngatura de golfuri, elicopterele dintre culmi si avioanele plutind parca printre nori. Aerul este limpede si curat, mustind parca a sanatate. Energia vitala din jur te cuprinde, te patrunde si te insufleteste iar linistea si pacea te cuprinde si-ti spala sufletul de stres.

Cum a fost calatoria cu vaporul? Impresionanta!
Partial, vaporul nu este doar un dormitor sau un hotel, ci un mic orasel si fara sa vrei te simti integrat intr-o societate pestrita, cu straturi sociale delimitate de ”tarifurile” pe care le-au platit la imbarcare. Ca si in viata, pe vapor pot merge multi in aceeasi directie si sub acelasi soare, dar la nivele diferite, iar o croaziera este o experienta de viata de a trai cateva zile cu un anumit grup uman, in care nu ai timp sa te plictisesti. Pe vapor a fost un aliaj expoziv de veselie si pofta nebuna de viata, un simt al libertatii depline pentru toti turistii. In zilele petrecute in tranzit pe ocean, calatorilor li se ofera aproape tot ceea ce exista intr-o statiune de turism de cinci stele. Pentru indragostitii de jocuri de noroc exista si un mic Las Vegas cu tot felul de “storcatoare de bani”, cum le numesc eu.

Legat de aceasta croaziera, spre “cutia de ghiata”sau “gradina uruslui polar” as avea multe, foarte multe de povestit. Am vazut multe locuri unde respiratia se opreste odata cu timpul, iar minutele devin ore ale universului. Am vazut frumuseti neharazite privirii curioase a omului. Am admirat viata linistita din aceasta parte a lumi cu oameni frumosi pe care timpul nu-i grabeste. Cei ce au vazut aceste locuri nu au cum sa le uite iar celor ce nu au ajuns in Alaska l-as sugera sa o faca atata timp cat - Hubbard Glacier mai exista inca.

Dupa doua zile si doua nopti calatorind numai pe apa a sosit, ziua de 15 iulie, prima zi care am petrecut-o numai pe uscat. In fiecare seara gaseam in camera oferte cu excursiile planificate pentru ziua urmatoare. Fiecare dupa puterea fizica sau financiara avea ceva de ales. Nicio varianta nu era obligatorie, asa ca fiecare turist isi putea alege orice varianta ce o considera confortabila, sau ramanea pe vas. Pentru ca noi, nu am fost si nici nu suntem aventurieri, nu ne mai ajuta nici picioarele, am ales a face un tur al orasului si al imprejurimilor, cu autocarul. Asa se face ca in aceasta excursie am avut bucuria sa aflu ca unul dintre cei care au faurit America de astazi este George Pomuţ, un erou al Americii care are radacini romanesti.

Asadar, in ziua de 15 iulie 2019, la ora 10 dimineata, autocarul soseste in fata vasului si dupa 10 minute pornim la drum, tinind in mana prospectul excursiei de o zi, fara sa stiu unde vom ajunge. Soferul care facea si oficiile de ghid isi ia rolul in serios din prima clipa. Cutia de viteza ii permite sa tina microfonul intr-o mana, in timp ce conducea cu cealalta si vorbea cu verva despre istoria si geografia locului. Soferul destul de jovial pentru a intretine o atmosfera vesela a incercat sa”ghiceasca” cati turisti sunt din alte locuri, in afara de cei din America si Canada, care reprezentau majoritatea. S-a oprit la noi. Voi sunteti europeni, nu? Oare cum a ghicit? Cu ce eram noi diferiti fata de ceilalti turisti?? Probabil ”broken English » i-a dat o banuiala ca noi suntem veniti din alte locuri.

Da, suntem din Romania am raspuns fara retinere si chiar cu bucurie. Ei bine, acolo, de la acel sofer, foarte bine documentat, am aflat ca un general american de origine romana, George Pomuţ, a fost unul dintre negociatorii care au faurit America de astazi. In anul 1867, Rusia a vandut Statelor Unite ale Americii teritorul Alaska pentru suma de 7,2 milioane de dolari. La aceea vreme, tranzactia a fost destul de controversata in societatea americana. Marea intrebare in acele momente era de ce aveau Statele Unite nevoie de Alaska, numita in mod ironic "marele frigider". Ei bine, iata cate beneficii le aduce acum marele frigider americanilor. Primesc de acolo peşte (somon, cod, crab), carbune, metale pretioase, zinc si cherestea, iar, mai nou, turismul este tot mai apreciat si solicitat. Pe scurt, Statele Unite pot considera ca au facut o afacere buna cumparand acest teritoriu. M-am bucurat sa aflu ca romanul George Pomuţ are ridicata o statuie in statul Colorado, care ii consfinteste statutul de erou american, de origine romana, venit in America sa lupte pentru “idealurile nobile ale celor doua popoare”.

Pe 23 iunie 1944, o navă de tip Liberty a primit numele lui si a ramas in serviciu pana in 1970. Au fost ridicate statui in cinstea memoriei lui in Cleveland, Statele Unite si in Gyula, Ungaria. Un senator din Ohio i-a mentionat pe generalul George Pomut si capitanul Nicolae Dunca ca unii din numerosii soldati de origine romana ce au luptat intru pastrarea integritătii Statelor Unite. Iar l9 iulie 1997, cu ocazia vizitei presedintelui american Bill Clinton in Romania, acesta a evocat in discursul sau personalitatea generalului american de origina romana George Pomuţ ca pe unul dintre cei care au faurit America de astazi. La data de 14 august 2004, a fost dezvelita o statuie a Generalului Pomuţ in fata Catedralei orotdoxe cu hramul “Adormirea Maicii Somnului” din orasul Cleveland (Ohio, SUA).

Pot sa spun ca m-am simtit mandra cand am aflat ca acest brav erou cu radacini romanesti a primit onoruri de care se bucura cei mai de seama militari americani, a intrat in istorie, si a fost unul dintre cei care au luptat pentru pastrarea integratatii Statelor Unite.
Dar..... in acelasi timp m-am simtit stanjenita de faptul ca a trebuit sa ajung pana acolo sa aflu ce rol insemnat a avut romanul George Pomut pentru America.
Acum ce pot sa mai spun? O saptamana departe de ritmul obisnuit al vietii a fost o perioada de odihna si de reflexie. La varsta noastra avem nevoie si de una si de cealalta. Multumesc “cutie de gheata” ca ne-ai incalzit sufletele, cu frumusetile tale nebanuite, cu lumina stralucitoare a soarelui nordic, cu aerul tonic. Ai facut sa ne desprindem de lume si sa plutim in neant.

Ramas bun Alaska slabatica, intinsa si libera!


Dorina Cornelia Aldea- Vancover

Dorina Cornelia Aldea    8/8/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian