Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Lumea Culorilor - Magia Fluturilor

Fluturii sunt cele mai bine venite insecte în grădinile noastre, datorită aspectului lor minunat, fiind colectionați de copii și adulți. Cele mai multe populații de fluturi se regăsesc în America Centrală și de Sud, unii având anverguri ale aripilor de pana la 30 cm.
Fluturii, ca și florile, au cea mai largă gamă de culori și modele dintre toate ființele vii. Varietatea culorilor
aripilor îi ajută să se protejeze de prădători sau la găsirea partenerilor pentru împerechere, iar nuanțele aprinse sunt un semn că ei nu sunt buni de mâncat. Unii fluturi au cercuri mari și colorate pe aripi, asemănătoare unor ochi care sperie animale mici care ar vrea să-i atace. Aripile fluturilor sunt formate dintr-o proteină numită chitină, care formează straturi atât de subțiri, încât creează fulgi ce reflectă lumina într-un mod impresionant ; de aici și culorile frumoase ale aripilor. Extraordinara frumusețe și irizația culorilor aripilor de fluture se datorează unor mecanisme complicate de reflexie și refracție a luminii. Există o legătură directă între climă, culoare și habitat; fluturii cu aripile în culori închise se întâlnesc în principal în nord, în regiunile cu temperaturi scăzute, iar cei în culori deschise sunt în regiunile sudice pline de lumina soarelui. Fluturii pot să și distingă culorile, pot vedea anumite culori în raze ultraviolet sau chiar și anumite culori imperceptibile pentru ochiul uman, au simțuri ale mirosului, văzului și gustului ascuțite.
Oamenii au apreciat dintotdeauna frumoasele culori și modele ale fluturilor; aceștia pot fi văzuți în picturile de pe mormintele egiptene, pe picturile medievale, chinezești, pe mătase și pe pânzele artiștilor moderni. Ei sunt priviți drept un simbol al sufletului, al vieții și speranței. Fluturele este precum o floare zburătoare.
Există peste 17 mii de specii de fluturi care încântă ochii oamenilor cu aripile lor viu colorate. Iată câteva specii mai deosebite de fluturi :
Cel mai mare fluture din lume este fluturele Reginei Alexandra, femelele acestei specii au aripile imense, cu o anvergură de 30 de cm. Corpul lor este crem, cu un punct roșu pe abdomen, iar uriașele aripi sunt de culoare maro cu pete albe. Masculul este mai mic decat femela și mult mai colorat, corpul este galben, iar aripile au culoarea verde deschis și albastru.
Fluturele Monarh, maiestos si superb colorat, este renumit pentru faptul ca migrează mii de kilometri; în nordul Statelor Unite anual este o atracție turistică pentru mii de oameni care asistă la zborul milioanelor de fluturi ; în 8 săptămâni ei călătoresc peste 4.000 km, din Statele Unite (de la granița canadiană) până în Mexic unde odată ajunși, acoperă pădurile de pini rezultând un imens voal colorat. În Europa, pot fi întâlniţi în insulele Canare și Madeira, de unde migrează în Rusia, Suedia sau Spania.
Fluturele Ochi de Păun de Zi este foarte răspândit și în România în zonele de deal și munte. Pe aripile brun roșcate sunt desenate câte o pereche de cercuri alb-mov, ca niște ochi.
Fluturele Menelas Blue Morpho întâlnit în pădurile amazoniene, are aripile colorate diferit : masculul în albastru electric puternic, iar femela în nuanțe de maro, galben și negru. Aripile decshise ating 18 cm.
Dantelatul Roșu este întâlnit în special în Filipine și Indonezia. Masculii au aripile în roșu-portocaliu iar femelele în nuanțe de portocaliu, culorile lor vii fiind ca un semnal de alarmă pentru prădători.
Fluturele Morpho Albastru, gigantul Amazonian, este întâlnit în pădurile amazoniene, fiind ușor de recunoscut după nuanţele de albastru electric de pe aripile sale, deschise atingand 18 cm. Doar masculul este colorat astfel, femela purtând nuanţe de maro, galben şi negru.
In lume se cunosc multe case de fluturi, renumite fiind cele din Viena, Singapore, Bornholm, Malaiezia, Florida, dar mai aproape de noi este Conservatorul de fluturi din Grădinile Botanice din Parcurile Niagara, la nord de Falls. Conservatorul a fost deschis în 1996 și găzduiește în jur de 2000 de fluturi, reprezentând 45 de specii superb colorate aduse din tropicele din Asia de Sud, Australia și America de Sud, și pentru care vă recomand să vizitați acest paradis tropical plin de vegetație luxuriantă.

Toronto






arh. Ion Constantinescu    7/16/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian