Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Gloria Americii: Valorile fondatoare rămân esența SUA

Călătoresc adesea în America. În mare parte, parcurg aceste drumuri în zeci de ore la volan.
Reușesc să descopăr astfel câte ceva din frumusețea naturală și urbanistică a Statelor, dar și aspecte din viața cotidiană.
Mă preocupă în special profilul uman. Există un ideal tip? Mă întreb uneori ce ingredient antrenează entusiasmul americanului și acel tip de patriotism pe care îl întrezărești în abundență de drapel la mai fiecare colț.
Întrebarea este cu atât mai interesantă în contextul actual.

Există încă o națiune unită în spatele drapelului cu 50 de stele, sau acest sentiment este deja dispărut?
New York Post prezenta un sondaj de opinie Gallup chiar înainte de 4 iulie, potrivit căruia patriotismul american ar fi la cea mai scăzută cotă din ultimii 18 ani.
Explicația acestor rezultate nu este însă una simplă și nu poate fi justificată doar de cifre sau de observațiile mele de călătorie. Ceea ce prezintă importanță este însă aspectul foarte personalizat al acestui tip de patriotism.
Astfel, sondajul în discuție a ales ca eșantion reprezentativ respondenți identificabili ideologic pe axa republican-democrat; cei cu simpatii democrate înregistrează cele mai scăzute cote de patriotism din întregul eșantion.

Este astfel evident că identificarea este profund afectată de opțiunea ideologică și nu de un sentiment național unitar, care în acest context devine irelevant. În același timp, patriotismul de tip 4 iulie nu este neapărat profund și generalizat. Este mai degrabă un mare picnic de familie finalizat cu un spectacol de artificii bine orchestrat. Oricât de entuziaste are fi aceste petreceri – și pot spune că sunt extraordinare participând de vreo trei ani alături de vecinii americani – ele nu reușesc să prezinte o imagine completă a patriotismului american.
Este fără îndoială adevărat faptul că ceea ce formează liantul național american este însă mult mai profund, depășind atât mondenul superficial cât și protestul politic.
Desigur că acestea sunt relevante pentru momentul prezent, dar nu sunt absolut definitorii.

Patriotismul american nu este nici naționalism, nici disiparea esenței americane.
În mod tradițional americanii sunt cunoscuți în istorie drept patrioți – cu cele mai puternice creșteri de energie națională aproape euforică după atacurile Pearl Harbour și 11 septembrie.
Dar în același timp, acest patriotism este în schimbare și el reprezintă lucruri complet diferite pentru cei mai mulți dintre ei. Abraham Lincoln definea patriotismul american drept «devotare absolută pentru gloria țării, a principiilor acestei țări, și în ceea ce ne privește, acestea sunt sădite în Declarația de Indepenenta din 1776».*
Această definiție este cumva unanim recunoscută de americani, deși publicul este polarizat și fiecare caută să interpreteze cuvintele lui Lincoln în mod diferit.

Esențial este însă că în ceea ce privește valorile și principiile definite drept americane există o unanimitate clară. Americanii acordă respect principiilor constituționale, drepturilor religioase, dreptului la căutarea fericirii personale.
Sunt evident în continuare încrezători în valorile fondatoare și ȋn instituții.
Patriotismul lor poate fi diferit, poate fi schimbat și influențat, dar într-o măsură care nu schimbă esența acestei țări.

*Igor Primoratz, ed., Patriotism (Amherst, New York: Humanity Books, 2002), 102.

Luiza Mureșeanu    7/16/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian