Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Cronica Săptamânii Culturale Românești - Hamilton 2019

Suntem în cea de a șasea zi a săptămânii Culturale la Câmpul Românesc de la Hamilton - CANADA programat a se desfășura în perioada 1-6 iulie 2019.

În data de 1 iulie, după primirea invitaților veniți din SUA, România, şi marile orașe ale Canadei (Toronto, Montreal s.a) de către organizatori: Ing.Dumitru Rachitan și Pr. Dr. Dumitru Ichim din Kitchener, a urmat deschiderea cu o slujba religioasă săvârșită de preoții: Dumitru Ichim și Dan Chirtu.
Într-o atmosfera de sărbătoare a spiritului și înalta vibrație de trăire românească însuflețită de cuvintele de salut, a urmat expunerea sub formă de conferință a lucrărilor: "Ateneul Român - Simbol al Culturii și Spiritualității Românești, istorie1 şi actualitate" susținută de poetă Claudia Voiculescu -membră a Uniunii Scriitorilor din România (USR) urmată de prezentarea " Mircea Eliade şi muzele sale"expusă de scriitoarea Elena Armenescu - membră a USR.

În ziua a doua, marți 2 iulie, în atmosfera de prietenie şi prețuire reciprocă, ne-am bucurat de înaltul nivel bazat pe amplă documentare a prezentărilor domnului Ion Horia Groza (San Diego, California) : " Sfântul Paisie de la Neamțu şi Paisianismul" precum și cea intitulată " Oameni care fac cinste neamului" - Claudia Voiculescu.

În ziua a 3- a, în primul rând invitatele din România, am avut parte de un adevărat răsfăț, din partea familiei Ing. Emilia și Dumitru Rachitan şi Pr. Dumitru Ichim care ne-au fost ghizi desăvârșiți la Cascadă Niagara şi împrejurimi. La întoarcere, urmând pitorească vale a fluviului Niagara până la vărsarea lui în lacul Ontario, cu specificul ei dat de vilele cu stiluri arhitectonice unice şi odihnitoare, înconjurate de splendidele grădini fără garduri, acoperite cu gazon proaspăt tuns, de unde râd soarelui florile multicolore ale unui adevărat răi pamantesc dominat de pace şi liniște. Iahturi și bărci cu oameni relaxați, în vacanță, plutesc legănați ușor pe fluviu, sporind frusetea peisajului.

Deschiderea imensă, ca spre o adevărată mare oferită în localitatea Niagara - on - the Lake, în locul unde apele fluviului se amestecă lin, unduios cu cele ale lacului, mangaiate de soarele de iulie şi calde adieri, ne stimulează hormonii fericirii, sentimentul de încântare că ne este dat să trăim pe o planetă binecuvântată, cu atâtea locuri minunate, unde noi, oamenii, fii născuți din iubire, ne bucurăm că niște copii, indiferent de numărul anilor trăiți, indiferent de încercările mai mult sau mai puțin plăcute ale vieții.

Seară zilei a treia - o incursiune în zbuciumată istorie a neamului trăită timp de 67 de minute prin vizionarea filmului documentar " Preoții români - Jertfă și rugăciune pentru Unire" realizat de jurnalista Cristina Liberis de la Trinitas TV.
Poetul Mircea Ștefan Bartan din Cleveland, Ohio UȘA, în spiritul filmului, a evocat impresionantă viață şi opera a poetului Vasile Militaru în referatul intitulat : "Vasile Militaru și destinul tragic al poporului român".
Varietatea, alternanța, gama temelor prezentate, înaltul nivel științific cu aducere la zi a rezultatului ultimelor cercetări este un merit în plus al acestei săptămâni culturale.
În acest context a fost binevenită lucrarea "Secretele fericirii şi longevității" prezentată de Dr. Elena Armenescu - autoare a mai multor lucrări de specialitate. Printre altele, în calitate de Președinta a Fundației Mirabilis de Medicină Alternativă şi Complementară, este organizatoarea Simpozionului Național de Terapii naturale, ajuns la cea de a 25-a ediție.

Joi, 4 iulie într-o însorită zi de vara, ne-am bucurat din nou de ospitalitatea gazdelor care ne-au condus cu generozitate de timp, din dorința că să cunoaștem cât mai multe aspecte din istoria şi multiculturalismul canadian. Astfel, ne-am deplasat în localitatea St.Jacobs, Ontario, care este cunoscută prin viață deosebită a comunității menonite, desfășurată simplitate, în limitele impuse de convingerile lor religioase care resping modernizarea tehnologică. Se bucură în schimb de un trăi în armonie cu natura și promovarea produselor ecologice. Un moment de mare încântare şi totodată amuzant a fost oferit de speakerul de la licitația de animale, prin debitul verbal inimitabil. A urmat vizitarea impresionantului lăcaș de cult: Biserica ortodoxă românească din Kitchener ridicată şi sfințită în anul 1994 prin grija. stăruință și perseverența dublate de dragostea de țară de neam și credință strămoșească a Părintelui Dumitru Ichim alături de entuziaștii săi enoriași.
Biserica are o pictură minunată în culori vii, cu nuate luminoase, dătătoare de bucurie şi speranța. Alături de scenele consacrate vieții lui Iisus, Sfânta Feciara Maria și Sfântul Ioan Botezătorul, apostoli și sfinții Patericului, întâlnim sfinți români: Sfinții martiri Brâncoveni, Sfânta Teodora de la Sihla. Menționez că biserica este înconjurată de o curte şi grădina generoasă, bine îngrrijite, în suprafată de 10 ha. Aici a fost ridicată o frumoasă troiță maramureșană flancată de drapelul tricolor al României şi cel cu frunză roșie de arțar al țării gazdă Canada.

La întoarcerea în "Câmpul Românesc" - ne așteptau că în fiecare zi - cele mai gustoase preparate culinare realizate de harnicele doamne românce, care în mod voluntar, din drag de țară, de tradițiile noastre, de promovarea valorilor naționale, de menținere a legăturii cu rădăcinile neamului, muncesc neobosite zeci de ore în fiecare an, pentru că Săptămâna Culturală să se mențînă în toată vigoarea şi energia să prin suflul celor care înțeleg importantă manifestărilor culturale pe toate meridianele unde trăiesc români.
După o scurtă odihnă, cei prezenți am participat în sala Bibliotecii la "Masă rotundă " unde Pr. Didel Furtună a prezentat o tema incitantă: "Crimele" lui Dumnezeu în vechiul Testament, urmată de numeroase şi interesante dezbateri și prezentare de carti de către doamna bibliotecară Maria Dincov .
După masa de seară, La ora 19.00 după vizionarea filmului ”Satul românesc în anul centenar” realizator Cristina Liberis de la Trinitas TV - România, a fost continuat programul de Conferințe, unde Prof. Univ. Ion Horia Groza a impresionant din nou audiență prin expunerea sa însoțită de imagini cutremurătoare : "Suferință şi demnitate - Peregrinările unei familii în Siberia".
Lucrarea care a urmat: " Actualitatea filozofiei lui Mircea Vulcănescu" - unul din intelectualii români străluciți ai primei jumătăți a secolului XX (format la Școala lui Dimitrie Gusti și Nae Ionescu) din care nu au lipsit relatări din tristă sa biografie cuprinzând anii de închisoare de la Aiud, unde a murit supus unor torturi de neimaginat. Lucrarea aceasta a fost prezentată de doamna Prof. Rodica Gîrleanu Costea.
Profesorul Univ. Nicholas Andronesco de la University of Bridgeport din Connecticut care a tradus în limba engleză volumul semnat de Acad. Nicolae Dabija intitulat ”Învierea din iad” (Resurection from Hell) a făcut o pertinentă analiză a acestei scrieri.

Vineri, 5 iulie activitatea a început cu prezentarea cărților expuse, semnate nu numai de scriitorii prezenți. Moderator Milena Munteanu.
Au urmat conferințele: ”Avram Iancu - viața și importanța sa în pregătirea revoluției de la 1848” autor Laurențiu Leahu
”Despre cenaclul literar G. Bacovia din București” prezentat pe larg de poeta Claudia Voiculescu care a frecventat acest cenaclu in deceniul al saptelea al secolului trecut, alături de numeroși poeți consacrați, printre care și Pr. Dumitru Ichim.
”Elemente de economie în opera lui Mihai Eminescu” a fost prezentat de un cunoscător al domeniului, Profesorul Univ. Nicholas Andronesco
Seara s-a încheiat cu lansarea unei Proclamații privitoare la ”Reunirea Basarabiei cu România” semnată de personalități române din domeniul științific și literar din diaspora.

Sâmbătă 6 iulie începând cu orele 14.00 a avut loc o amplă manifestare cu o durată de 5 ore, semnificând închiderea Săptămânii Culturale Internaționale organizată la Câmpul Românesc - Hamilton după cum urmează :
Cuvântul Președintelui ACR- Ing.Dumitru Rachitan
- Retrospectivă a manifestărilor de la începuturi (1967) până în prezent, păstrîndu-se un moment de reculegere pentru cei care au trecut în eternitate.
- Programul cultural - artistic al Cenaclului Literar “ NicaPetre”. Moderator: Dumitru( Puiu) Popescu - directorul prestigioasei publicații ” Observatorul de Toronto” care apare în două variante : tipărit și online, apreciată de toți cititorii de limba română de pe toate continentele.
- Recitări și lecturi publice cu scurtă prezentare a scriitorilor invitați.
Momente muzicale de mare încântare au fost oferite de tânărul pianist Michel Husu, deținător a multor premii internaționale
Expoziția de sculptură a lui Silviu Șuga, alături de tablorile micuței pictorițe Sophia Leopold Mureșan și arhiva publicațiilor au adus lumina bucuriei în ochii privitorilor.
-Festivitatea de premiere a participanților care și-au adus contribuitia la succesul desfăsurarii Săptamanii Culturale - ediția 2019
-Interviuri
-Poze de grup a participanților la statuia lui Mihai Eminescu
- Masă festivă, banchetul de Rămas Bun, cu hotărârea că în anul 2020 și cei care vor urmă, să fe continuată această lăudabilă inițiativă de promovare a culturii românești!


Câmpul Românesc - Hamilton









Elena Armenescu    7/12/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian