Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Festivalul-concurs Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică ”Scârț-umor” 2019

În perioada 14 – 16 iunie 2019, la Iași a avut loc ediția inaugurală a Festivalului-concurs Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică ”Scârț-umor” organizat de Ateneul Național Iași, Academia Veche Liberă ”Păstorel” (care a avut inițiativa organizării) și revista ”Scârț”, cu susținerea Primăriei Municipiului Iași.

Președintele de onoare al festivalului a fost maestrul caricaturist Ștefan Popa Popa’s, iar președintele juriului la secțiunea de literatură umoristică a fost George Corbu, epigramist și președinte al Uniunii Epigramiștilor din România. Din partea revistei ”Scârț” au moderat activitățile directorul și redactorul-șef al acesteia, respectiv umoriștii Vasile Vajoga și Adrian Grăjdeanu.

În cadrul festivalului au avut loc numeroase momente artistice, printre care: Ateliere de lucru cu publicul, în corturile special amenajate din Copou, strada Lăpușneanu, Piața Unirii, Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, Ateneul Național, în cadrul cărora reputați artiști plastici au realizat gratuit portretele ieșenilor și vizitatorilor ocazionali ai orașului; proiecții de filme documentare, întâlniri cu publicul, spectacol în aer liber în fața galeriilor Anticariat ”Dumitru I. Grumăzescu” (spectacol In memoriam), microrecital flok Walter Ghicolescu și Traian Lungu, moment artistic susținut de tenorul Sorin Vișan, care a îmbinat arta muzicală cu cea plastică, realizând caricaturi în timp ce cânta, precum și alte momente interesante și, bineînțeles, amuzante.

Deschiderea oficială și gala de premiere au avut loc în Sala Mare de spectacole ”Radu Beligan” a Ateneului Național și au fost moderate de directorul acesteia, Andrei Apreotesei. Cina festivă și concursul de epigrame ad-hoc (cu tema ”Vinul de Cotnari”) s-au desfășurat la atât de celebra ”Bolta Rece”. Marele premiu și trofeul festivalului au fost atribuite umoristului ieșean George Petrone.

Dintre umoriștii prezenți amintim pe: George Corbu, președinte UER, Mihai Sălcuțan, vicepreședinte UER, Florin Rotaru, secretar UER, Laurențiu Ghiță, redactor-șef al revistei ”Epigrama”, Nicușor Constantinescu, Ion Diviza, Vasile Larco, Gheorghe Șchiop, Liviu Kaiter, Petru Brumă, Petre Ioan Gârda, Cornel-Ștefan Rodean, Cătălina Orșivschi, Vali Slavu, Sanda Nicucie, Florentina Loredana Dalian. Dintre graficieni/ caricaturiști: Marian Avramescu, Leonte Năstase, Aurelian Șuță ȘAI, Viorel Corodescu COV.

În ciuda unor poticneli și modificări apărute în programul transmis inițial, scuzabile prin prisma faptului că organizatorii se aflau la prima experiență de acest gen, conchidem că Festivalul ”Scârț-umor” a scârțâit frumos, a dat o nouă dimensiune culturală Iașiului, atât de faimos în plan cultural, și ne exprimăm încrederea că următoarele ediții vor fi din ce în ce mai bune. Un lucru este cert: umorul de calitate, tot mai rar în peisajul mediatic, ar trebui promovat mai intens, lucru care se întâmplă la acest gen de festivaluri, oamenii au mare nevoie de el, iar municipiul Iași merita de mult să se înscrie pe harta orașelor umoristice, cu atât mai mult cu cât nu a dus lipsă nici în trecut, dar nu duce nici în prezent, de umoriști adevărați, aflați în linia întâi a umorului românesc.





Florentina Loredana Dalian    6/23/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian