Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ms. AI – Nancy Nemeș - Femei în Inteligență Artificială

Întâi să definesc termenii, familiari vorbitorlorilor de limba engleză, dar poate mai puțin cunoscuți de cei de limbă română. Ms.: Titlu pus înaintea numelui unei persoane de gen feminin, indifferent de statutul ei marital (o alternativă neutră la Mrs. - Doamnă și Miss. - Domnișoară). AI (“Artificial Intelligence” - Inteligență Artificială): o ramură a informaticii (“computer science”) ce crează “mașini”/sisteme de computere inteligente care au abilități și acționează și reacționează similar ființei umane, printre care percepție vizuală, recunoașterea limbii vorbite (“speech/natural language recognition”), luarea de decizii, traduceri între diferite limbi. În secolul 21 tot ce ne inconjara are elemente de AI, de la sistemul de reglare a clarității la aparate de fotografiat, la mașinile de spălat rufe, până la roboți, automobile care se conduc singure și drone.

Se știe de mai mulți ani că românii s-au remarcat în informatică și că Bill Gates a creat chiar o largă comunitate cu ei la sediul principal al companiei lui, în Seattle, statul Washington, SUA. Și printre cei ce au lucrat pentru Microsoft este și românca ce ne face cinste, Nancy Nemeș, care în aprilie anul acesta, 2019, a creat o societate “start-up” la Berlin (www.nemesventures.com).

Nancy este acea româncuța deșteaptă și harnică, ce a plecat din țară și s-a “pus pe treaba” spre a se realiza profesional. Vorbește șase limbi: româna, germana, frsnceza, engleza, italiana și spaniola (câți dintre noi se pot laudă cu aceasta?). A obținut o diplomă dubla din Franța și Germania de “Bachellor degree” în Business Administration, un Master în Business Administration, Marketing/Marketing Management de la ISC Paris, și a studiat Marketing Internațional la Northwestern University – Kellogg School of Management. Nancy are o vastă experiență de marketing în AI, pe trei continente (Europa - de Vest și de Est, SUA și America de Sud). A lucrat 15 ani în importante funcții de conducere la Microsoft, în domeniul dezvoltarii de hardware și vânzări. Microsoft i-a conferit mai multe distincții: Marketing Innovation Award, Mega Star Award, Bill Gates'Think Week, Gold Star Award,Worldwide Sales Manager of the Year. În 2019 Nancy a fost câștigătoarea premiului oferit de organizația ne-guvernamentală (“non-profit”) InspiringFifty (Cele 50 cele mai inspiratoare), care are ca scop să crească diversitatea în spațiul technologiei prin a face femeile de success (“role models”) în aceste domenii cât mai vizibile. Între 2015-2018 a lucrat pentru Google în conducerea de echipe și business în domeniul hard-ului AI, pentru produsele Google Home, Google Wifi, Pixel phone, Daydream View, Chromecast. Nancy este membră a două foarte importante organizații europene de AI: EU Alliance for AI și European AI Alliance at the European Commission.

Nancy se prezintă că leader de high-tech, Darwinist digital, agent de schimbare. Ea crede în transformarea ideilor în realitate

În cadrul acestei societăți Nemes Veentures Nancy a pornit “brand”-ul vizionar Ms. AI care își propune un scop minunat și ambițios de a aduce la 10 milioane numărul de persoane de gen feminin implicate în domeniul “hot” de Artificial Inteligence (AI) în Europa până în anul 2023. Ms. AI are că scop să ajute, prin intermediul unor platforme de educație, comunitate și talent, persoanele de gen feminin din Europa să înțeleagă Inteligența Artificială și să lucreze în acest domeniu. Ms. AI promovează antrepreneurship-ul innovativ și divers, rețele inclusive spre folosirea tehnologiei de AI, applicate etic și ecologic, spre îmbunătățirea calității de viață.

“AI First. Europe first. FeMale First.” (Ordinea priorităților pentru Ms. AI, sau în ordine egală?!)

Reușita unei acțiuni atât de extinse ca cea pe care și-o propune Ms. AI este posibilă doar prin colaborarea cu cât mai mulți suporteri. Nancy îl citează pe Dr. Martin Luther King, Jr: “Puterea constă în unitate, dar și în numărul mare”. În prezent alaturi de Ms. AI sunt 52 de personae cu experiență și pasiune pentru Inteligența Artificială. Și numărul continuă să crească. Sunt leaderi de business, “developers” – cei ce se ocupă cu dezvoltatea programelor și sitemelor, autori, profesori, cercetători, artiști (da, căci AI are și aplicații interesante în artă), filozofi, antropologi, manageri de corporații și antreprenori, personae din sectorul public și privat, reprezentanți media. Și toți aceștia se concentrează spre a utiliza AI pentru a crea noi modele de business innovative, de înalta calitate și etică. Ms. AI este condusa de Nancy, secondată de soțul ei Valentin, diginaut pasionat. În familia Ms. AI cu bucurie am dat și de câteva nume românești. Voi menționa doar pe câțiva: Alec Bălășescu, specialist în antropologie, care predă la Simon Fraser University în British Columbia, Canada; Elena Ardelean, Fondatoare și CEO a agenției AI4Development (AIDA), Viena, Austria; Alexandra Cernian, Lector la Universitatea Politehnică din București, IPB Facultatea de Control Automatic și Informatică Industrială. Advisory Board-ul lui Ms. AI este impresionant iind format din: Gabi Zedlmayer, fost “Șef de Progres” la Hewlett-Packard, Germania, câștigătoare a premiului InspiringFifty în 2017; Helga Hengge, prima femeie care a urcat culmile Everestului; și Marcy Simon, Consultant pentru C-suite, fondatori, antreprenori și penntru câteva dintre cele mai innovative și influente commpanii.

Motivele pentru care mă interesează personal ceea ce își propune să facă Ms. AI sunt multiple: 1) AI mă pasionează de mai bine de 20 ani, și am crezut și cred în potențialul acestui domeniu; am scris articole și condus și moderat sesiuni științifice la congrese internaționale în acest domeniu; am dezvoltat un curs graduat de AI pentru ingineri la universitatea la care sunt professor (CSUN), MSE614 – Intelligent Manufacturing, în care recent am introdus familiarizarea cu “deep learning” și “machine learning”, metode AI care stau la baza multor sisteme inteligente folosite astăzi în industrie și business. 2) Atenția pe care Ms. AI o dă atragerii fetelor și femeilor spre domenii de știință, technologie, inginerie și matematică STEM, căci, ca educator în inginerie m-am implicat personal în a promova idea că genul feminin are capacitatea și de a contribui în aceste domenii și rolul femeii la locul de lucru crează o diversitate necesară și foarte pozitivă. 3) Filozofia lui Nancy Nemeș, dacă o pot numi așa. În ceea ce ea numește “Manifesto for Great AI made în Europe” menționează toate criteriile reușitei în care cred și eu foarte tare și pe care încerc să le trannsmit studenților mei: optimism, curaj, ambiție (pozitivă), încredere, viteză de gândire și acțiune. Cele trei sfaturi pe care Nancy le dă în interviul luat ei de jurnalista Sabine Elsässer în revista Start-up Valley News celor ce vor să înceapă o companie sunt: Investește în tine, concentrează-ți atenția asupra ceea ce dorești să întreprinzi și crede puternic în ceea ce faci. Muncind mult se va dovedi rodnic. Dar trebuie să dedici multe ore de lucru și să folosești suportul celor din jurul tău care cred în tine. Iar pe cei care văd nereușită în ceea ce vrei să întreprinzi, nu-i asculta. Nancy mai spune și: Pentru a ne face viața mai ușoară și mai productivă, trebuie să lucrăm într-un domeniu care să ne placă. 4) Accentul pe care îl pune Ms. AI pe importanța creativității și inovației în orice întreprindem, căci eu, crezannd la fel de mult în rolul essential al inovației, am inițiat în 2012, la CSUN, în perioada când am fost Șefa Departamentului de Manuacturing Systems Engineering and Management, o conferință numită “ART of INNOVATION”. 5) Entuziamul continuu și infinit pe care îl are și reușește să-l transmită Nancy, și umorul, ambele făcând parte integrantă din Ms. AI, iar pentru mine ambele au fost întotdeauna elemente esențiale în viață. Titlul cu miez și haz pe care și l-a dat Nancy în compania ei Nemeș Ventures este de “Chief of Enthusiasm” – Șef de Entuziasm, în locul alternativei obișnuite de Chief Executive Officer (CEO). Și în același spirit de umor este și faptul că în conducrea lui Ms. AI sunt trecuți și cei doi câini ai cuplului Nemeș, Mac și Pif plimbați prin trei continente și care fac să zâmbească pe oameni și computerele chiar și atunci când situațiile sunt mai puțîn amuzante.

Și, nu, nu Nacy este Ms. AI, ci orice fată sau femeie care este interesată în a înțelege, învața și modela sistemele inteligente și conectate care ne înconjoară și ne influențează viața astăzi în mai toate domeniile.

Autoarea reţine drepturile de copyright pentru acest material.





de Ileana Costea    6/2/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian