Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Arta de a reusi in viata

La Palatul Congreselor din Montreal a avut loc conferinta cu tema : "A reusi in viata " cu Nicole Bordeleau, maestru yoga,conferentiar,autoare,una din principalele referinte din Québec in ceea ce priveste arta de a fi bine si Frédéric Lenoir, scriitor,conferentiar,sociolog, istoric al religilor si filozof francez .

In deschidere, doamna Mylčne Bouchard ,directoarea generala a fundatiei SEVE CANADA (‘’Savoir Ëtre et Vivre Ensemble’’ -‘’A sti sa fii si sa traiesti impreuna’’ ) a vorbit despre rolul acestei organizatii de a forma animatori pentru ateliere de meditatie si filozofie pentru copiii din nivelul primar.
Frédéric Lenoir este cofondatorul acestei proiect educativ ,iar Nicole Bordeleau este ambasadoare pentru SEVE Canada. Fundatia iti are sediul principal in Franta,insa, de cativa ani, s a extins cu succes si in alte tari francophone, printre care si Canada. Amandoi au vorbit despre felul in care cred ca acest proiect va avea un impact pozitiv, constructiv pentru viitoarea generatie de copii care participa la aceste ateliere care au ca scop de a forma indivizi capabili sa si contruiasca un spirit critic, sa aiba discernamant, sa aleaga ce cred ca e bine pentru ei, sa fie empatici, sa si poata explica emotiile, sa si devolte capacitatea de a intelege si a vedea lumea.

In ceea ce priveste tema conferintei,’’ A reusi in viata’’, Nicole Bordeleau a spus ca poti considera ca ai reusit si cand treci peste mari incercari (ex : o boala grava), dar si avand o familie fericita si sanatoasa, prieteni care ti sunt aproape, a avea un loc de munca pe care sa l faci cu placere, etc.
Pornind de la experienta personala, ea traind multi ani cu o boala cronica, (hepatita C) a explicat cum a invatat sa fie atenta si sa pretuiasca clipa prezenta,singura pe care poate fi sigura aici si acum, cu ce este si ce nu este.
De asemenea, a explicat despre importanta de a transforma pe : ‘’De ce? De ce mi se intampla mie ? ‘’ cu ‘’Cum? Cum sa fac sa…? ‘’, in sensul de a incerca sa facem ce putem, chiar si in situatiile dificile, pentru a trece peste.
A mai vorbit despre compasiunea fata de ceilalti, despre discernamant, despre a incerca sa fim noi insine in afara etichetelor pe care ni le pune societatea, despre a ne lua timp si a vedea uneori lumea prin ochii copilului din noi care sunt aceeasi si azi.

La randul lui, filozoful Frédéric Lenoir, a subliniat si el importanta faptului de a accepta cursul vietii si a nu opune o mare rezistenta in fata schimbarii.
A facut referire si la alte perioade din istoria umanitatii . aducand in prim plan personalitati care i au marcat si influentat existenta ( ex : Spinoza, Socrate) si ale caror idei incearca sa le faca accesibile prin scris tuturor.
In ceea ce priveste titlul conferintei ,‘’ A reusi in viata’’, el vorbeste despre faptul ca a reusi nu inseamna sa fii cel mai bun, sa fii tot timpul in competitie, ci sa fii si sa faci tot ceea ce este just pentru a avea o viata in deplina concordanta cu valorile si aspiratiile fiecaruia.

Referindu se la experiente personale, el aduce in atentie faptul ca in viata traim intre doua mari emotii, bucurie si tristete si ca, chiar si in momentele tragice ale existentei, cele doua pot fi prezente; de unde importanta de a iubi viata neconditionat cu suisurile si coborasurile ei, facand tot ce poti ca sa ai o viata buna pentru tine, pentru apropiati si punand in practica actiuni bune pentru societate. In acest sens,el a vorbit despre parcursul sau profesional, despre cele doua asociatii pe care le a creat, una despre protectia animalelor ‘’ Impreuna pentru animale’’ si o alta despre educatie ‘’SEVE‘’ (despre care am vorbit mai sus).
Au urmat doua momente de relaxare in care atat Nicole Bordeleau, cat si Frédéric Lenoir au condus pentru cateva minute meditatii ghidate .

Cum in sala au fost 1000 de persoane, energia creata si cuvintele rostite din suflet de catre acestia au creat o ambianta deosebita, atat pentru minte , cat si pentru corp.
Dupa o scurta perioada de intrebari si raspunsuri cu publicul,cei doi au dat autografe si seara s a terminat intr o frumoasa s i inaltatoare atmosfera de bine , de partaj , de armonie si de pace interioara.
Ada Cirstoiu    5/14/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian