Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Obiceiul Junilor din Scheii Brasovului

FUNDATIA PRIMA ROMANEASCA JUNII BRASOVULUI - Preot Profesor Doctor Vasile Oltean Director Prima Scoala Romaneasca din Scheii Brasovului

Junii Tineri reprezinta vechea ceata a feciorilor adevarati ,intemeietori ai obiceiului,fiind prezenti in tot timpul anului in ritualurile junilor. Ei erau imbracati in haine obisnuite romanesti ,camasa alba ,lunga pana mai sus de genunchi fara guler cu maneci lungi si largi .Aveau cioareci albi stransi pe picior si erau incaltati unii cu opinci altii cu cisme Pe cap purtau palarii cu borul larg si calota rotunda .La brau erau incinsi cu serpare late, ,in care purtau pistoale.Purtau mustati mari rasucite, si plete lungi pana la umeri .Pe vreme rea se imbracau mocaneste ,cu cojoace si sarici. In ziua de azi, ei poarta o camasa alba cu creturi lunga pana la genunchi peste care pun un flanel cu maneci acoperit cu un laibar si un spentel de culoare vanat inchis cu nasturi de argint sau suflati cu aur.Cioarecii sunt tot albi iar in picioare poarta cisme.Pe cap poarta palarii din catifea impodobite cu panglici tricolore. Multe din palariile junilor erau cu tricolorul Romaniei..Actualul steag al junilor tineri a fost confectionat in anul 1977. Cu ocazia Centenarului Independentei ,steagul a devenit confectionat din matase de culoare rosie si albastra, pe o parte avand cladirea Colegiului National Andrei Saguna ,iar pe partea opusa un june tanar pe cal.Suportul este din material lemnos iar in varf are o sulita Pentru a putea fi purtat pe cale s a confectionat o curea de piele tubulara sa sustina steagul si echilibru junelui.

Junii Batrani
Junii Batrani cuprinde barbati casatoriti din zona de pe Tocile. Poarta costum identic cu cel al junilor tineri, dar fara panglici la palarie,ca dovada a existentein comuneiare pe piept poarta lenta tricolor Societatea Junilor Batrani - a constituit in 1877. Ei organizeaza parastasul Junilor dupa traditie in ziua de Florii la Biserica “Sf. Treime” pe Tocile. Jocurile stramosesti au loc la Crucea din Variste ridicata in 1816 de protopopul Voina Pitis. Locul este cunoscut si sub numele de “Pajistea Mare”. Aici sunt invitati si Junii Tineri, care scot fetele la joc .Junii Batrani organizeaza si participa la maialuri prilej cu care confectioneaza si cocarde cu tricolor pe care le impart la cei prezenti in schimbul unei danii. .Bunurile societatii includ: steagul societatii confectionat in 1977cu prilejul sarbatoririi centenarului Independentei ,care poarta vechiul suport de lemn cu tinte si care mentioneaza numele tuturor membrilor , buzdugane, lente, ruji, bitcaine ,o colectie de documente si vechile tablouri ale Junilor
Batrani. Se gasesc in litigiu cu cei care au acaparat (dupa nationalizar)e Cabana Junilor din Poiana, si care a fost transformata in restaurant .

Junii Curcani
Junii Curcani s-au format in 1879 din randul barbatilor casatoriti ,care locuiau “Pe Coasta”.Numele de Curcani corespunde companiei omonimice acoperita de glorie in razboiul pentru Independenta de la 1877, , in conditiile in care romanii din Ardeal nu puteau participa la razboi ori preluarea acestor costume la numai doi ani dupa marele eveniment,este un raspuns la participarea sufletista a romanilor din Schei,costumul devenind un simbol. Cosumul Junilor Curcani este asemanator cu cel al Junilor Tineri cu singura deosebire ca,in loc de palarii, Junii Curcani poarta caciuli negre cu toc,impodobite cu pene de curcan si sustinute sub barbie cu o curea fina. Aceste caciuli amintesc de cea a lui Mihai Viteazul,ca si la Junii Albiori. Din acest motiv, steagul lor are chipul eroului unitatii nationale si tricolorul romanesc. Pe steag apare si june curcan , iar pe suportul de steag ,numele membrilor incrustat in placute metalice. Acesti Juni organizeaza jocuri stramosesti in fiecare an ,in ziua de Sanchetru (Sf.Petru si Pavel, pe 29 iunie) la Crucea Musicoiului,o impresionanta troita datand din anul 1671,fiind ridicata de protopopul Baila si refacuta de Nicolae Stinghe la 1902 .In vechime, ei organizau maialuri impreuna cu Junii Dorobanti pe Tampa Cea de a doua troita protejata de Junii Curcani este cea din Grui, cunoscuta si sub numele de Crucea de la Stim,ridicata in anul 1781de cei sapte frati Voina. Tot ei protejeaza troita lui Gheorghe Tanasie, ridicata pe aceiasi strada in anul 1867. Parastasele Junilor Curcani au loc la Biserica Sf Nicolae din Schei.

Junii Dorobanti
Junii Dorobanti au fuctionat impreuna cu Junii Curcani din 1879, dupa care s-au desprins in 1924, devening un grup distinct. Din 1938 au dobandit personalitate juridica .
Primul steag a fost confectionat in anul 1926, iar actualul steag a fost creat in 1977, cu.prilejuit de centenarul Independentei. Steagul include imaginea unui erou de la 1877, erou care a fost descris de Vasile Alecsandri in poezia "Dorobantul. " Costumul este asemanator Junilor Curcani cu singura deosebire ca poarta caciula sura, ca a lui Mihai Viteazul, pe care apare stema Tarii Romanesesti. Junii Dorobanti sunt recrutati din randul junilor casatoriti din zonei Curcanilor si de Pe Coasta. Ei fac maialurile la Crucea Dreptatii de la Fantanita Popii ridicata in 1919 de Ioan Peligrad si sotia sa Elena, nascuta Pulpas. In 1974 au creat un tablou festiv care acum se afla la Muzeu Junlior Din Schei.

Complementar grupul Junilor Dorobanti functiona in Schei din 1928 "Societatea Pajistenilor"-Crucea Dreptatii al carui statut a fost publicat in tipografia brasoveana a lui Ioann Goth. Scopul acestein societatie era "cultivarea spiritului de societate in tinerime ,nobilimea moravurilor si dezvoltarea inteligentei indemnul la munca si economie". La ora actuala, Junii Dorobanti au 65 membrii dintre care 15 Junite inscrise in grup.
Din 1993 functioneaza cu personalitate juridica "Societatea Junilor Dorobanti, avandu-l ca presedinte pe Iosif Iepure.

Junii Brasovecheni
Junii Brasovecheni s-au constituit in anul 1922, obtinand statut juridic in 1929, din randul romanilor scheieni stabiliti in Brasovul vechi. Sunt asemanatori cu Junii Batrani in ceea ce priveste protocolul organizarii cat si in port. Ce au diferit- in locul palariilor, ei poarta caciula simpla turcana cu tugui. Maialurile le organizeaza la "Foisorul" din Brasovuul vechi pe strada Closca, intr- un spatiu dominat de o frumoasa troita ridicata in 1910 de Ioan si Maria Voicu.
Sub ingrijirea lor se gaseau si alte troite. Troita de pe strada Sitei, ridicata in 1867 de Elena Radovici, Troita de la Palos, ridicata de Ioan Grecu Manole, Gheorghe Achim cu sotia, Ana si Gheorghe Persinaru la 1850.Tot lor li se atribuie si Troita din Racadau , ridicata in 1866 de Petru si Ana Olaru.
In curtea bisericii " Sfanta Adormire" din Brasovul vechi s a ridicat o troita cu urmatoarea inscriptie:
" Glorie eterna Junilor si Credinciosilor brasoveni, care s au jertfit pe altarul neamului si bisericii stramosesti, Brasov 15 august 1995"
Steagul Junilor Brasovecheni pastraza chipul domnitorului Alexandru Ioan Cuza si un June Brasovechean calare. Din 1933 functioneaza societatea Junilor Brasovecheni, avandu-l presedinte pe Gheorghe Ardeleanu. Preot Profesor Doctor Vasile Oltean este director la Prima Scoala Romaneasca din Scheii Brasovului.

Junii Rosiori
Grupul sa format prin desprinderea din randul Junilor Albiori in anul 1908. Este alcatuit din barbati casatoriti. Acesti Juni poarta costumul cel mai pitoresc cu camasa brodata cu motive populare si sute chiar mii de paiete din argint aurit. Sunt incinsi cu serpari sau brau cusut cu margele si fluturi aurii. Laiberele din dimie alba sunt cusute cu ibrisin negru si sunt impodobite cu gaitanepe pe care vataful il piarta pe umarul stang, iar ceilalti juni pe umarul drept. Sunt cunoscuti si sub numele de potcap de rosiori cu pompon rosu.
Actualul steage ste confectionat din matase la1977cu prilejul centenarului Independentei, purtand pe una din fete chipul voievodului Alexandru Ioan Cuza,iar pe cealalta fata,un June Rosior. Suportul steagului are placate in metal numele membrilor grupului Anual Junii organizeaza maialulla Troita dela Pietris cunoscuta sub numele de Crucea lui Furnica,fiind ridicata de Dumitru si Paraschiva Furnica in anul1930. , inlocuind vachea troita a lui Iosif Notar si sotia sa Paraschiva din anul 1909. Adeseori faceau maialuri in Dumineca Mironositelor si la troita de la Sargu (actuala strada Taian Mosoiu) ridicata de vechea familie Stinghie. In Muzeul Junilor din Scheii Brasovului se pastreaza cel mai vechi costum de rosior daruit de cunoscutul organizator si conducator al junilor Rosiori Gheorghe Gal. Tot de la el se pastreaza vechiul tablou al junilor ,precum si multe obiecte etnografice ,legate de acest obicei,
.
Junii Albiori

Junii Albiori au primit aceasta denumire , de “aia albi” datorita costumul lor alcatuit din hainr albe. Ei s-au constituit in anul 1860, odata cu infiintarea Asociatiei Transilvanene. Costumul lor include camsi din panza alba, lungi si scoase afara, in 12 clini si impodobite cu fluturii aurii si broderii cu teme romanesti. Poarta cizme, caciula cu blana alba iar la brau au un chimir lat. Steagul lor a fost confectionat in 1977 si poarta portretul lui Andre Muresanu pe o parte, si un June Alior pe cealalta parte,

In zilele noastre Junii Rosiori, Curcanii, Dorobanti si Braschoveni sint incolonati inainte cind defileaza, iar Junii Albiori incheie plutonul. Junii Albiori protejeaza troita numita “ La ale doua Cruci” din care doar una se pastreaza in zona “ Pe Dupa Gradini” ridicata la 1896 de Vasile Munteanu si sotia sa, Paraschiva.


Hristos a Inviat
Sa traiti in Lumina raspandind Lumina
Adevarat a Inviat

Vasile Vanta, Oakville, Canada


Vasile Vanta, Oakville    4/19/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian