Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Doar prin întoarcere la Credință putem reconstrui cu adevărat Notre Dame – C.C. Pecknold (Catholic Herald)

Tipul de om care ar putea reconstrui Notre Dame, ar putea reconstrui și civilizația noastră.

C.C. Pecknold (Catholic Herald)

Catedrala Notre-Dame de Paris a fost construită din piatră, lemn și sticlă, fără electricitate ori calculatoare. Nu a fost ridicată de vreo comisie, nici de consultanți, nici potrivit reglementărilor în vigoare. A fost ridicată de o cultură superioară culturii noastre. Și noi știm asta.

Poate că nu toți cei care au rămas vreodată muți de uimire în fața ei știau ce îi atrage. Poate că nu toți cei care au privit cum se prăbușește în flăcări o întreagă pădure de stejari de pe vremea lui Carol cel Mare au știut și de ce i-a înfricoșat distrugerea lor. Dar s-au cutremurat.

Când turnul ascuțit din centru a crăpat și a cedat, milioane dintre noi am simțit cutremurul civilizației. Dar de ce se cutremura? De pierderea lui Dumnezeu? De recunoașterea bruscă a faptului că, dincolo de toată încrederea noastră crescândă, în adâncul sufletului știm că civilizației occidentale îi lipsesc principiile filosofice și religioase care au făcut pe vremuri posibilă o astfel de întreprindere?

Ne cutremurăm pentru că știm că, de secole, lumea a redus moștenirea creștină, a secătuit bogăția culturală a Credinței într-o decadență extravagantă și risipitoare.

Sursa exactă a incendiului nu este cunoscută încă, dar cauza simbolică are sute de ani de evoluție. Hillaire Belloc a scris odată: „Europa se va întoarce la Credință sau va pieri”. Se pare că am ajuns în final la sacramentul central al unei astfel de alegeri.

Emmanuel Macron dorește să reconstruiască și sper că întreaga lume va ajuta „fiica cea mare a Bisericii” să-și restaureze una dintre cele mai mari comori. Cu toate acestea, cea mai mare comoară nu este Catedrala în sine, ci Credința care a construit-o – Credința este cea care face Catedrala, și asta ne produce admirație și închinare lui Dumnezeu.

Același tip de om care ar putea reconstrui Notre Dame de Paris, ar putea reconstrui civilizația din uriașul crucifix de tăciuni și cenușa ruinei noastre culturale. Dacă Franța își poate regăsi Credința, poate reconstrui și Catedrala.

Dar numai prin harul lui Dumnezeu, prin relicva Coroanei de spini și câteva foarte mari miracole, Franța se poate întoarce la Credința și la religia care cultivă cu adevărat cultura care merită reconstruită.

Ceea ce ar trebui să ne cutremure este că pentru a reconstrui cu adevărat Notre Dame va trebui să devenim acel tip de oameni care au construit-o la vremea ei.

Observator    4/17/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian