Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Duminica Ortodoxiei la parohia Sfanta Treime, in Vancouver

Duminica, 17 martie 2019, prima Duminica din Postul cel Mare, la Biserica Sfanta Treime pastorita de Parintele Dr. Nicolae Lapuste am praznuit biruinta Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor intr-o Vecernie aparte.
Aproximativ 150 de credinciosi, impreuna cu un sobor de 20 de preoti si diaconi, constituit din preotii romani din ambele jurisdictii din America, precum si reprezentantii ai Bisericilor Ortodoxe surori, cum ar fi canadieni, greci, rusi, sarbi si ucraineni au participat la aceasta manifestare de marturisire a credintei ortodoxe, care rememoreaza restabilirea cultului icoanelor.
Faptul ca Biserica Sfanta Treime a gazduit aceasta slujba a adus un plus de valoare comunitatitii romanilor-canadieni, inclusiv Romaniei prin amplitudinea si fantastica unire a crestinilor in aceste dificile momente cand, ura, dezbinarea, scandalurile si crima s-au inmultit pe Pamant. Aici mai sunt oameni care-si pastreaza credinta, mai sunt oameni care il cauta pe Dumnezeu iar faptul este dovedit prin numarul mare de credinciosi veniti din Vancouver si imprejurimi, pentru a lua parte la acest eveniment traditional si inaltator din Duminica Ortodoxiei.
Rolul Bisericii in diaspora este unul spiritual, de pastrarea a identitatii, de credinta si de neam. Biserica este locul unde ti se umple inima de curatenie, mintea de gandul cel bun si sufletul de emotie, locul unde coboara pacea Duhului Sfant si uitam de suferinte, de neimpliniri.
Slujba Vecerniei cu Procesiunea icoanelor a fost prezidata de Preacucernicul Parinte Vicar Dan Hoarste care a vorbit despre cultul icoanelor si semnificatia icoanei in spiritualitatea ortodoxa.
In biserica, desi era foarte multa lume, plutea o liniste deplina. Credinciosii s-au rugat si au multumit Domnului prin voia caruia se indeplinesc toate. Au ascultat cu atentia predica Preacucernicului Parinte Dan, un om insufletit de har, un duhovnic in stare sa le daruieasca celor din jur un strop de lumina curata.
Ascultandu-i predica parca ma simteam acasa, in Romania, iar in gand imi spuneam: Multumesc Tie Doamne! Tu ai venit in zarile indepartate sa fii alaturi de noi, romani pribegi prin lume, ziua in care suntem alaturi de ceilalti crestini de un neam cu noi, ziua cand cinstim sfintele icoane ortodoxe. In cinstirea icoanei avem expresia cea mai fidela a tot ceea ce implica modul nostru de traire ortodox, drept, adevarat si autentic. Aceasta inseamna Ortodoxie: dreapta slavire a lui Dumnezeu, cel necuprins Care S-a Intrupat pentru a noastra mantuire, lasandu-se cuprins in timp si spatiu. Avand atat in biserica ca si in casa sfintele icoane, avem in fata noastra un izvor de lumina, de har, de spiritualitate, de puritate si de frumusete cereasca.
Pentru mine aceasta zi s-a dovedit a fi o zi de pace, de revigorare, am avut parte de o liniste interioara de care aveam atata nevoie. Cat priveste rugaciunea, prezenta mea la Sfanta Vecernie a fost ca o incursiune pe o insula de liniste, in oceanul vietii cotidiene. Am dat slava lui Dumnezeu, alaturi de alti crestini, romanii sau alte nationalitati care traiesc credinta cea dreapta in Hristos, adica Ortodoxia.
Slujba Vecerniei, rugaciunile, corul bisericii cu preafrumoasele cantari religioase ne apropie unii de altii si de Dumnezeu si nici nu-ti dai seama cum timpul zboara, iar procesiunea este spre sfarsit.
Cuvintele mele putine, poate fara continut, nu reusesc sa descrie intreaga desfasurare a evenimentului, cu toate emotiile si bucuriile traite, dar raman cu convingerea ca radacina si viata poporului nostru, inaintea Lui Dumnezeu, este credinta cea dreapta in Hristos si neschimbata, adica Ortodoxia.
La finalul celebrarii, Parintele paroh Nicolae Lapuste a multumit in mod special, Preacucernicului Parinte Vicar Dan Hoarste pentru prezenta, participare si pentru deosebita slujba a Vecerniei cu Procesiunea Icoanelor prezidata de dansul, care a reprezentat ceva inedit pentru credinciosi din comunitatea noastra. Un cuvant de multumire a fost adresat si domnului Dr. Ovidiu Grecea, Consul General al Romaniei la Vancouver, impreuna cu sotia Liliana care au onorat comunitatea prin prezenta lor.
Multumirile s-au indreptat apoi catre toti preotii si credinciosii care au gasit timp si au participat la aceasta impresionanta slujba de la biserica noastra. Prezenta lor ne da incredere intr-un viitor mai bun, in unitate si pace. Nu in ultimul rand Parintele paroh a multumit televiziunii locale, Dnei. Adelina Suvagau care a imortalizat evenimentul pentru bucuria celor care nu au reusit sa participe fizic la eveniment.
In aceasta zi de mare incarcatura duhovniceasca si pentru bucuria acestor momemente de comuniune, la sfarsitul zilei toti preotii si credinciosii s-au bucurat de agapa frateasca, cu mese incarcate cu fel de fel de bunatati, de post, pregatite de neobositele doamne ale parohiei noastre, pentru care le aducem multumiri, respect si toata lauda.

Vancouver

Dorina Cornelia Aldea    3/19/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian