Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Pasiune și iubire în două sute de scrisori - Manon Balletti și Giacomo Casanova

Numele lui Giacomo Casanova este sinonim cu Amorul, Aventura și Nestatornicia în iubire. El însuși mărturisea că a avut relații cu sute de femei de pretutindeni, toate inteligente și sofisticate; pe unele le-a iubit, altele au fost un simplu amuzament. Una dintre femeile față de care Casanova a pretins că a avut sentimente este Manon Balletti, pe care o descrie ca pe “o tânără pură…, o novice”.

La cei 18 ani ai ei, abia ieșită de la ursuline, Manon se îndrăgostește la prima vedere de Casanova, un bărbat de 32 de ani. Fără experiență în iubire, Balletti își dorește să rămână pentru totdeauna alături de acest cavaler seducător, inteligent, bogat și chipeș. Pe 16 decembrie 1759, Manon îi scria lui Giacomo Casanova: “Dar, dragul meu Casanova, dragul meu Giacomo, amantul meu, soțul meu, prietenul meu, te iubesc cu tot sufletul meu, tu ești tot ce am, voi trăi pentru tine!”

Scrisorile ei dovedesc dragoste necondiționată față de cel ce îi cucerise inima. “Te iubesc, nu pot să tăgăduiesc... Te iubesc așa, în sfârșit. Scrie-mi, te rog ... și anunță-mă dacă ai primit scrisoarea mea. Revenirea ta singură mă va face fericită.”
Casanova îi împărtășește sentimentele și chiar ia în calcul căsătoria. Însă întâlnirile lor nu sunt suficiente pentru a-l convinge pe renumitul aventurier să ia o decizie în favoarea lui Manon, căreia nu îi poate rămâne fidel. “O iubesc pe Manon”, spune el, dar nu încetează să se bucure “de frumusețile mercenare…”, ce îi aduc plăcerea…
În acest moment, întreg Parisul bârfește pe seama vieții zbuciumate, libertine și infame dusă de Casanova. Manon este asociată cu el și astfel, reputația îi este distrusă. “Calomnia, clevetirile, invidia nu mă vor face să te iubesc mai puțin!”, declara Manon.
Cei doi nu încetează să se vadă. “Mă iubești, dragul meu, dar eu sunt nerăbdătoare, pentru că dacă vei veni atât de târziu, te voi vedea mai puțin; și mă bucur foarte mult când vii noaptea, pentru că doar atunci ești puțin mai liber... ”, spune Manon în altă epistolă către “tandrul ei soț”, cum îl numește pe Casanova. “Manon mă iubește și o iubesc și eu”, spune el, dar nu renunță să umble din floare în floare.

De altfel, fără să țină cont de sentimentele și de rugămințile lui Manon, Casanova deschide în 1759 o fabrică de țesături pictate manual și angajează 20 de tinere lucrătoare, toate între 18 și 25 de ani, ce îi vor deveni amante.
Disperată, geloasă și dezorientată, Manon îl întreabă într-o scrisoare: “Oare chiar nu mă mai iubești deloc?” Casanova nu are un răspuns la întrebarea ei. Relația lor se va destrăma după trei ani, când Manon se căsătorește cu Charles Blondel, arhitectul Curții Regale, și se mută la Luvru. Aflând vestea, Giacomo va exclama: “Iată că Manon nu a fost în stare să îmi rămână fidelă! Sunt disperat.”

Disperat sau nu, Giacomo va trece prin alte și alte relații.
Din legătura lui cu Manon au rămas cele două sute de epistole pe care ea i le-a trimis.
Cuvintele lor au și acum, peste ani, aceeași prospețime a iubirii sincere și neîmpărtășite: “Adio, singurul meu prieten. La revedere, iubește-mă mereu. Amintește-ți că nu mă voi schimba niciodată… Ești cea dintâi pasiune adevărată din viața mea…; chipul tău este atât de profund gravat în sufletul meu, încât nimeni nu va putea să îl smulgă vreodată, de acolo.”







Corina Diamanta Lupu    2/14/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian