Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Cuvântul bine temperat - Automobilul trebuie întreținut!

Tocmeala pe continentul nord american, "the bargaining", e obligatorie la cumpărarea unei mașini. Ideea, ca în orice tocmeală, este ca ambele părți să rămână, după discuții, cu certitudinea că au câștigat. Știu însă din experiență că cel care pierde e ȋntodeauna clientul, pentru că dealerii de mașini urmează cursuri în care învață cum să-i ducă de nas chiar și pe cei mai precauți clienți.

Anul trecut mi-am cumpărat o Mazda "second hand", aproape nouă și cu un kilometraj mic. Insistând pentru scăderea prețului (așa trebuie, altfel nu merge!), dealerul mi-a oferit (ei? aici era capcana!) să-mi facă pe gratis, timp de doi ani, schimbarea uleiului. Am acceptat și, evident, am constatat că punctele de pe card-ul pe care mi l-au dat în acest scop s-au consumat aproape complet după primul schimbat de ulei, la șase luni de la achiziționarea mașinii. Nu-i nimic, mi-am spus, o să merg data viitoare la mecanicul din colț, unde totul e mult mai ieftin. Și așa aș fi făcut, dacă n-aș fi primit o scrisoare oficială care mă înștiința că Mazda cumpărată de mine făcea parte dintr-un lot cu o piesă defectă și că va trebui, ȋnainte de iarnă, să mă prezint la dealer pentru înlocuirea ei, gratuită.
La telefon, dealer-ul mi-a spus, foarte politicos, că schimbarea piesei e gratuită, dar că ei o efectuează numai la revizia mașinii, la 48.000 km. Cum eu nu aveam decât 35.000 km, am început o oarecare "tocmeală" și am obținut permisiunea de a veni oricând pentru schimbarea piesei defecte. În ziua fixată m-am prezentat la dealer, unde ȋnsă mi s-a spus că pe calculator figurează faptul că era timpul să schimb și uleiul. Am acceptat, ce era să fac? Și de aici a început "aventura".
- Va dura mult? întreb eu
- Mai mult de trei ore, spun ei. Doriți să va ducem acasă?
- Desigur, zic.
- Nicio problema, mi se spune, stați să-l sunăm pe Bob, șoferul.
I se dă telefon și aflu că e prins în trafic în Toronto - era o zi cu ploaie- dar că în 20 de minute va veni. Aștept. După 40 de minute întreb la ghișeu ce se aude.
- Vai, sunteți tot aici? N-a venit Bob? Îl sunăm chiar acuma.
Îl sună și aflu că e tot în trafic și că va veni peste 45 de minute. Protestez și mi se promite că în cinci minute cineva mă va duce acasă. Ajunsă în apartament, primesc, la foarte puțină vreme, un telefon:
- Mașina dv e gata, i-am schimbat uleiul și piesa defectă, dar ar fi recomandabil să echilibrați roțile, că sunt dezechilibrate.
-Cum?! mă mir eu, că doar mașina e nouă. Cât costă echilibrarea?
- Pentru dv "numai"…. - și-mi spune un preț mult peste cel al schimbării de ulei, pe care -l acceptasem deja cu semnătură.
- Nu, zic, mulțumesc, data viitoare.
- Bine, cum doriți. Atunci poate să vină Bob să va ia de acasă?
- Da, zic.
- O clipă, să vedem unde se află. Pauză, după care reia: Bob e aproape de casa dv, vine în zece minute, îl puteți aștepta jos.
Mă reȋmbrac și cobor în fața blocului. Suna celularul:
- Doamnă, chiar acuma am descoperit că aveți un cui într-unul din cauciucuri. Doriți să vi-l reparăm sau preferați un cauciuc nou? Reparatul e $40, cauciuc nou e $700.
- Reparați-l, zic. Dar cu Bob cum rămâne, întreb eu instalată în fața blocului.
- Nu vă faceți probleme, îi comunicăm și vi-l retrimitem peste o oră.
Urc și aștept. Nu trece nici un sfert de ora că sună telefonul:
- Mașina dv e gata, îl trimitem pe Bob.
De dată asta Bob m-a condus la dealer, unde mi-au spus că au și spălat mașina, pe gratis. Cum afară turna cu găleata, spălatul lor n-a avut nicio utilitate! Conducându-mi mașina spre casă, mă gândeam: cine poate verifica dacă a fost sau nu un cui în cauciuc? M-au ȋncărcat cu o schimbare de ulei si cu o reparație de cauciuc neprevăzute și m-ar fi înicărcat și cu altele dacă n-aș fi fost vigilentă! Sunt hotărâtă: de acum încolo ȋmi voi ȋntreține mășina numai la mecanicul meu portughez din colț; e cumsecade, cinstit, rapid și ieftin. Și, în plus, n-am nevoie de talentul de a mă tocmi, care-mi lipsește cu desăvârșire!








Veronica Pavel Lerner    1/22/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian