Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Simfonia Unirii

Doi romani-canadieni se avanta intr-un demers artistic indraznet: Enescu pe taram canadian.

Sâmbata, 1 Decembrie, românii din Toronto şi împrejurimi, alături de prieteni canadieni, au participat la concertul simfonic „Alegria“ organizat cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea României moderne și a Zilei Nationale a României. Sub bagheta maestrului Kristian Alexander, director muzical, fondator al Orchestrei „Kindred Spirits“, muzica a devenit un liant între cei prezenți, inimi bătând la unison, pe acordurile Rapsodiilor Române, în premieră, pe pământ canadian, şi a altor piese muzicale din repertoriul compozitorilor români şi universali. În convorbirile din pre-showul concertului cu Andreea Demirgian, co-prezentatoare, alături de Michael Berec, dirijorul Kristian Alexander a vorbit despre influența puternică pe care Sergiu Celibidache a avut-o asupra sa în anii tinereţii, pe când Maestrul Celibidache dirija Filarmonica din München, şi de la care a învățat arta dirijatului și importanța esențială a muzicii. Concertul a început cu imnurile României și Canadei, care au răsunat în sala Isabel Bader Theatre, şi nu puțini au fost cei care le-au cântat pe amândouă în unison, cu orchestra. Au urmat Vivaldi cu „Iarna“ în armonie cu începutul de sezon şi Rapsodiile Române cu acordurile de neegalat, izvorând din horele satului românesc autentic, dar şi cu pasajul cutremurător de la începutul Rapsodiei, a doua care, ani la rand, seara târziu, lipea românii de aparatele de radio în anii comunismului cu speranța de libertate, transmisă de Radio Europa Liberă. Violonistul moldovean Alexander Gangurean ne-a delectat cu liniile melodice izvorând din veşnicia satului românesc iar Maestrul Alexander părea ca este parte a unui dans coregrafic mistificator.

Partea a doua a concertului l-a avut ca protagonist pe pianistul Alexandru Burcă, aflat la al doilea eveniment artistic în Toronto (care a ridicat publicul în picioare), cu interpretarea pieselor muzicale compuse de Nicolae Kirculescu, între care „Momentul Muzical“ ce conține intro-ul uneia dintre cele mai îndrăgite emisiuni românesti, in vremurile celor doua ore triste de program TV, Teleenciclopedia. Pianistul Alexandru Burcă şi-a exprimat admirația în special pentru organizatori, „oameni de milioane“, dar a avut câteva cuvinte şi pentru cititorii „Observatorul“ cărora le-a mulțumit dacă i-au fost alături în „acest demers artistic și cultural“. Despre colaborarea cu Maestrul Alexander, pe care îl consideră un mare muzician, pianistul român a a afirmat ca se simte onorat să cânte sub bagheta domniei sale. Peste 400 de persoane au fost prezente la concertul aniversar organizat de Tradicious ai cărei membri fondatori, Iuliana Pacso şi Sorin Mitrea, ne-au obişnuit în ultimul timp cu evenimente de înaltă ținută artistică. Despre organizarea acestui eveniment, Iuliana spunea:
"Am venit în Canada acum opt ani și mergem des la concertele organizate la Koerner Hall sau Roy Thomson Hall. Nu s-a cântat muzica lui George Enescu niciodată. Am considerat nedreaptă această omisiune a unuia dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX din programele unei orchestre simfonice într-un oraș cosmopolit cum este Toronto. Ce ocazie mai bună de a îndrepta acest lucru decât de a organiza un astfel de concert cu ocazia Centenarului Marii Uniri și de a pune în program Rapsodiile române? ”Muzica unește sufletele” spunea George Enescu și asta ne-a dat curajul de-a porni la drum.
A fost cel mai curajos și plin de emoții eveniment pe care l-am organizat și-mi amintesc prima întâlnire cu Maestrul Kristian Alexander. Desi ne dădusem întâlnire pentru jumătate de oră, am sfârsit prin a vorbi aproape trei ore despre muzica lui George Enescu și despre maestrul Sergiu Celibidache, despre programul la care mă gândisem și cum mă așteptam să arate evenimentul. A fost propunerea dumnealui să cântăm imnurile de stat ale României și Canadei și îi mulțumesc încă o dată pe această cale pentru sensibilitatea de care a dat dovadă în timpul discuțiilor și pentru modul profund în care s-a implicat pentru a duce la bun sfârșit un proiect de suflet la care visam deja de câțiva ani.
Însă pasul hotărâtor a fost făcut după ce pianistul Alexandru Burcă ne-a confirmat prezența la eveniment. Acesta a fost momentul când am luat decizia că mergem mai departe indiferent de greutățile pe care le vom întâmpina pe parcurs. N-a fost chiar floare la ureche organizarea acestui concert însă colaborarea cu artiștii și cu Maestrul Alexander au făcut ca totul să pară mult mai simplu. Alexandru a interpretat într-un mod admirabil concertul de pian al norvegianului Grieg, atât de apropiat în esență de Enescu și ne-am trezit aplaudând frenetic după prima parte. Încă mai zâmbesc când îmi aduc aminte. După Kirculescu și Constantinescu, sala l-a răsplătit cu aplauze prelungite și sclipiri în priviri. Am fost impresionați și de modul în care Maestrul Alexander l-a primit și apreciat pe pianistul român. Admirație sinceră, nedisimulată și din partea celuilalt solist, violonistul Alexander Gangurean. Imaginați-vă că artiștii din orchestra sunt de diverse naționalități și ceea ce i-a adus împreună pe scenă a fost muzica compozitorilor români la ceas aniversar pentru românii din întreaga lume. Sala a vibrat de emoție, iar artiștii au simțit și s-au bucurat de acest lucru. Emoție în formă pură și pe scenă.
Și ca o veste bună pentru publicul care l-a îndrăgit și primit într-un mod atât de cald pe Alexandru Burcă la Toronto: pregătim proiecte viitoare în care vizăm săli prestigioase din mai multe orașe. Suntem determinați ca George Enescu împreună cu mulți alți compozitori români valoroși să fie cântați în Canada.
N-aș vrea să închei fără a spune un mare mulțumesc artiștilor, publicului, voluntarilor, dar și partenerului meu care a îmbrățișat și susținut fără rezerve acest proiect. Am fi fost mai săraci fără aceste emoții, imposibile în absența sprijinului lui. "

Concertul simfonic „Alegria“ ne-a făcut să retrăim nostalgii adânc înrădăcinate în noi, dar şi răni care încă mai dor, căci, să nu uităm, Enescu a trăit în exil mare parte a vieții, iar elitele Marii Uniri de la 1918 au murit în închisorile comuniste. Dar iată, muzica alină şi dă speranță că România va rămâne în marea familie a muzicii şi a valorilor europene și universale. Armonios şi vindecător, ne reaminteşte mereu că deşi departe de țară, în spațiul ei magic, suntem mai aproape unii de alții, mai buni şi mai iertători.
Isabela Gîlcescu Toronto, ON.

Câteva impresii ale participanților la Concertul aniversar „Alegria“ :

A fost un foarte special concert de iz absolut nobil, spălând prin factura lui profesională, o mare parte din demagogia de pretenție exhibata de această dată la nivel național. (Doru Cioată, Facebook.)

Un concert de neuitat, cu muzică dragă sufletului nostru de români plecați departe de țară. (Creola Pora)

Faptul că Orchestra „Kindred Spirits“ a interpretat atâtea piese scrise de compozitori români faimoși ne-a făcut pe toți să ne simțim importanți și sper să mai fim părtași la concerte de această amploare și pe viitor. Elena Iconaru

A fost o seara de bucurie a spiritelor afine (Kindred Spirits), o bucurie fără frontiere, exprimată în ritmuri și nuanțe românești. Muzica (aleasă cu tâlc) a făcut miracolul posibil. Munca de câteva luni a orchestrei canadiene a fost metamorfozată în emoție pură pe scenă, cu atât mai mult cu cât era vorba de un concert unic, de o frumusețe care avea doar două ore și jumătate să se desfășoare, ca apoi să se retragă, cu o grație și o gratuitate de care doar artistii adevărați sunt capabili, în memoria publicului. La fel si interpretările celor doi soliști, deloc întâmplător, unul român și altul român moldovean! Comentariile inspirate ale prezentatorilor au adăugat acestei emoții muzicale vibrarea istoriei românesti căreia nu-i lipsește încărcătura tragică, dar care a fost mereu convertită în speranță, iar în 1918 intr-o sublima izbanda. Câteva sute de oameni au celebrat armonios și emoționant Unirea cea mare a românilor! (Crina Bud)

Nu am auzit niciodată Imnul României cântat atât de frumos. (Laurențiu Bud)

A fost împresionant că s-a celebrat Ziua României cu piese muzicale importante. Atmosfera a fost de sărbătoare pentru că românii s-au adunat să-şi celebreze cu sinceritate țara. Ne-au impresionat pianistul și violonistul, world-class musicians. Orchestra și dirijorul au făcut eforturi enorme să învețe piesele românești într-un timp record, iar organizatorii merită toată aprecierea pentru reuşita acestui eveniment. (Mirela Mureşan Máriusz Leopold Mureşan, Sophia Leopold)

Maestro Kristian Alexander is the founding Music Director of the Kindred Spirits Orchestra, founding Music Director of the International Music Academy and founding Artistic Director of Markham Contemporary Music Festival. Maestro KristianAlexander conducted Internationale Bach-Collegium and Gächinger Kantorei in Stuttgart, Cairo Symphony Orchestra, Hong Kong Oratorio Society and Orchestra, the National Teleradio Orchestra of Moldova, Lutosławski Philharmonic Orchestra in Poland, the Mozarteum Symphony Orchestra in Sofia as well as many orchestras in Canada.

Emerging from a musical family, violinist Alexander Gangurean graduated from the State University of Music in Moldova, where he was taught by the leading professors from acclaimed Odessa’s Stolyarsky School and world-wide known Moscow State Conservatoire. Alexander joined the National Opera Theatre of Moldova where he worked for 7 years touring in Italy, Romania, Spain, Portugal, Netherlands, Belgium, France, Germany, United Kingdom, and Ireland. During this period Alexander was also a guest musician of the National Symphony orchestra and the founder of quartet “Ad Libitum”, which performed nationally as well as in Italy and Cyprus. From early 2000 he joined one of the leading Touring Opera Companies in the UK where he worked until he moved to Toronto. Alexander is known as a member of many orchestras across GTA and is also an active violin teacher. In Toronto, he was a Concertmaster for productions of Puccini’s La Boheme, Tosca, Madama Butterfly; Verdi’s Il Trovatore, Aida, La Traviata, Nabucco; Bizet’s Carmen, Tchaikovski’s Eugene Onegin, Iolanta as well as in numerous symphonic programs.

The pianist Alexandru Burcă is an alumnus of the National University of Music. Alexandru is one of the best of his generation. He collaborated with numerous musicians, toured, launched CDs, a really impressive portfolio.








Isabela Gîlcescu     12/4/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian