Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Tricolorul Centenarului

La 1 decembrie este Ziua Naţională a României, când noi românii sărbătorim cu toţii 100 ani de la Marea Unire din 1918; dupa Mica Unire din 1859 când Ţara Moldovei s-a unit cu Ţara Românească, în 1918 pe fondul renașterii naționale a românilor, odată cu unirea Transilvaniei şi a Banatului, a rezultat statul naţional România. Această sărbătoare a mai fost în timpurile trecute la 10 mai şi la 23 august, dar prin Legea nr. 10 din 1990, Parlamentul României a hotărât ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României. Primul 1 Decembrie ca zi naţională a fost marcat la Alba Iulia, la 1 decembrie 1990. Adoptarea tricolorului ca drapel naţional a urmat o veche tradiţie cu rădăcini adânci în lupta neamului nostru pentru unitate şi neatârnare. Să vorbim despre Tricolor în anul de graţie 2018, este o bucurie şi o onoare.

Atunci în 1918 la Adunarea de la Alba Iulia sau adunat pe Câmpul lui Horea peste 100 mii oameni din toate păturile sociale, pe porţile Cetăţuii fâlfăind Tricolorul românesc. Drapelul nostru este însă un simbol naţional mai vechi decât România Mare; el a apărut în secolul 19 ca urmaş al vechilor steaguri de luptă din Moldova şi Ţara Românească ce i-a însoţit pe români aproape două secole pe câmpurile de luptă sau în competiţiile sportive şi poate fi văzut în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, cu semnificaţiile : Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor) şi Frăţie (roşul sângelui). Tricolorul a apărut din dorinţa de unitate a muntenilor şi a moldovenilor. La început secolului 19 drapelurile Principatelor aveau numai 2 culori, galben şi albastru pentru Ţara Românească şi roşu şi albastru pentru Moldova, iar în 1861 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a decretat tricolorul ca drapel oficial al Principatelor Unite, devenind steag naţional cu cele trei culori de azi, dar aşezate orizontal. In 1867, în timpul domniei lui Carol I tricolorul a căpătat forma pe care o are şi azi, culorile fiind pe verticală cu albastru lângă lance, galben la mijloc şi roşu în partea exterioară; în cele patru colţuri se aflau ghirlande din frunze de laur, apărea cifrul domnitorului Carol I, iar în centru se afla stema ţării. In 1948 au fost interzise însemnele regatului şi in mijloc a apărut noua stemă a republicii, care a fost eliminată în decembrie 1989. Actualul Drapel național al României este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance, albastru, galben și roșu si are o proporție de 2:3 între lățime și lungime.

Mergând înapoi pe firul istoriei despre tricolor, documentele militare rămase au menţionat la 175 după Hristos, că stindardul de luptă al dacilor purta culorile roşu, galben şi albastru dispuse pe orizontală, iar în Novella XI din anul 535 se menţiona că acestea formau culorile Daciei pe vremea împăratului Justinian cu prilejul fixării teritoriilor supuse acestuia ; într-o carte a unui istoric german publicată la Braşov în 1851 se face menţiunea că cele trei culori ale drapelului românesc sunt o moştenire de pe timpul Daciei Traiane.
In 2013 pe aerodromul Clinceni a fost desfăşurat cel mai mare drapel al României în dimensiuni de circa 350/227 m, cu o suprafaţă de circa 80 mii metrii pătraţi, cântărind 5.000 kg, constituind un record mondial.

Peste tot în lume, comunităţile româneşti vor fi la 1 decembrie 2018 în sărbătoare. Ziua României se va celebra prin arborarea tricolorului care simbolizează identitatea şi unitatea romanilor. La Ottawa, la Toronto, la Montreal, la Vancouver şi în alte oraşe canadiene, peste tot drapelul se va înălţa cu mândrie, fluturând în acordurile Imnului National, pentru a arăta tuturor “ca acum ori niciodată... în aste mâini mai curge un sânge de român”
La 1 decembrie 2018 Tricolorul ne însoţeşte de Ziua Naţională ajutându-ne să ne amintim cine suntem.
La Mulţi Ani dragul nostru Tricolor !






arh. Ion Constantinescu, Toronto    11/30/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian