Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
"Unirea Dobrogei cu România" şi “Bucureştiul sub ocupaţie” - in acest weekend la TVR,

TVR Internațional prezintă sâmbăta aceasta (de la ora 19.00 la TVRi şi de la ora 21.00 la TVR MOLDOVA) documentarul Unirea Dobrogei cu România, al treilea episod din seria Unirile Românilor

Echipa TVR Internațional a filmat urmele istoriei, de la Vidin, Plevna și Grivița, locuri unde s-au jertfit soldații români, până la Neully-sur-Seine, San Stefano, Viena și Berlin, locuri în care diplomații români au luptat, la rândul lor, pentru o Românie puternică.

În timpul Războiului de Independenţă, Carol de Hohenzollern Sigmaringen dă primul mare examen în fruntea Statului Român. După Congresul de la Berlin, din vara lui 1878, este pus în faţă unei alegeri dificile. Se sfătuieşte cu tatăl său în legătură cu acţiunile Rusiei ţariste, care ceda României Dobrogea, dar reocupa sudul Basarabiei. În hotărârea lui Carol I de a accepta târgul propus de ruși, a contat foarte mult avantajul pe care Statul Român îl obținea datorită ieşirii la Marea Neagră şi la lumea întreagă.
La 14 noiembrie 1878, Principele Carol I dădea proclamaţia de Unire a Dobrogei cu România (limitată spre sud de o linie care pleca de la vest de Silistra şi ajungea la Mangalia).

Promo: https://www.youtube.com/watch?v=ctjQx_cCOCo&index=6&list=PLH-BgeJoFPC4ChrUiMoahZHrkFgSi4ov4&t=0s
Detalii la: http://tvri.tvr.ro/unirea-dobrogei-cu-romania-episodul-3-din-seria-unirile-romanilor_23122.html

Duminică, de la ora 19.00 la TVRi şi de la ora 21.00 la TVR MOLDOVA, urmăriţi în premieră “Bucureştiul sub ocupaţie”, al treilea episod în docudrama “În spatele frontului”.
La nici trei luni de la intrarea în Primul Război Mondial, România se vede nevoită să îşi declare capitala, oraş deschis, permiţând astfel, trupelor germane şi bulgare să o ocupe fără să o distrugă. Guvernul se refugiază la Iaşi, molimele se răspândesc cu rapiditate, mii de oameni îşi părăsesc casele şi fug din calea armatelor Puterilor Centrale. Cei care rămân în Bucureşti sunt nevoiţi să se obişnuiască cu rechiziţionările ocupanţilor, cu lipsa hranei şi a medicamentelor, cu umilinţa învinsului. Chiar şi în aceste condiţii, în Bucureşti există grupări care se opun ocupaţiei germane şi bulgare.
Filmările acestui episod au fost realizate la Palatul Ghica din localitatea Căciulaţi, Palatul Ştirbey din Buftea, Palatul Regal din Bucureşti, Casa Memorială “Liviu şi Fanny Liviu Rebreanu – Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, studioul TVR din Moliere.

“În acest episod, cel mai greu a fost să reconstituim haosul provocat de exodul populaţiei spre Iaşi. Trebuia să populăm o gară cu personaje diverse, îmbrăcate în costume de epocă, cu statut social diferit, care să readucă în faţa telespectatorului de azi, ceva din teama şi degringolada dezrădăcinării. A fost o provocare ce ne-a ambiţionat şi a ieşit, consideram noi, onorabil” este de părere Ruxandra Tuchel, scenarist şi regizor al proiectului “În spatele frontului”.

Promo la: https://www.youtube.com/watch?v=y6BpljywA34&list=PLH-BgeJoFPC4ChrUiMoahZHrkFgSi4ov4&index=6
Detalii la: http://tvri.tvr.ro/bucurestiul-sub-ocupatie-al-treilea-episod-din-docudrama-in-spatele-frontului_23121.html

Mariana Rusen    11/7/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian