Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
De vorba cu Rita Moreno

Rita Moreno... Iata ca mai traieste! De un dinamism extraordinar, la virsta de 86 de ani, continua sa fie plina de spiritualitatea pe care i-o stim de atitia timp, dublata de un sens umoristic extrem de personal. Nu ne-am mai vazut de mult, adica de cind i s-a acordat Oscarul (pentru filme), Emmy (TV), Tony (teatru), Grammy (muzica), Golden Globes (pentru musical-comedy) si o stea pe renumitul bulevard al Hollywood-ului plus multe alte onoruri, fiind unul din putinele talente ale scenei, mici sau mari, cu atitea premii. De origine Porto-Ricana, cu singe si ritm Afro-Latin, nu i-a luat mult dupa migrarea ei de mica in cartierul Latin al Harlemului din New York, sa se evidentieze la virsta "matura" de 11 ani. De atunci a plutit pe un val care inca o mai duce alimentandu-i atit tineretea cit si talentul actoricesc fara comparatie. Iar, ca marturie recenta, este Serialul-TV: ONE DAY AT THE TIME lansat recent de Netflix, bazat pe un serial vechi din anii 1980.

RA: Rita, mia cara, este grozav ca ne revedem sanatosi si voiosi!
RM: Ray, mio caro, equalmente! (Ma asteptasem sa-mi zica 'ashisderea', ha!) trebuie sa admit ca far-de 'my old Jew' (referindu-se la renumitul regizor Normal Lear) sa aibe grija de mine - si sotul meu a fost un 'old Jew' - nu as fi reusit sa suprevituiesc rigiditatea mentalitatii Hollywood-ului cu toate ca multe lucruri s-au mai schimbat de cind au descoperit ca pot face o multime de bani cu mine...

RA: Ai dansat si cintat inca din copilarie, cum de ti-ai mentinuit talentul si energia atit de necesara?
RM: Ha, mentinut?! Daca nu as fi intilnit pe cei care au recunoscut flacara din mine si care au stiut cum s-o mentina cu disciplina necesara, nu as fi rezistat, desigur. Sti, probabil, ca am 86 de ani dar sunt sanatoasa si voioasa (daca nu alunec pe o coaja de banana, oy, Gevalt!) mai am niste ani de care sa me bucur si sa bucur pe altii.

RA: Cum ti se par avansurile cistigate de Afro-Americani? Asa ar trebui si Comunitatea Latina sa avanseze, nu?
RM: Ar trebui, da, merita! S-au sacrificat si muncit mult sa ajunga in situatia de azi, chit ca mai e mult de cucerit.
Ceeace ne lipsesste, intr-un fel, in comunitatea latina este disciplina organizatorica si persistenta cu care continua sa se manifeste cu ajutorul educatiei avansate si mai ales acum cu miscarea "ME,TOO!" la femei.

RA: Ca sa sti... ca la 2-3 zile dupa lansarea lui "Me,Too!" m-am intrebat dece nu si "WE, TOO!" care am fost incurajat s-o lansez, gindindu-ma la restul...
RM: Dece nu? Timpul este propice ca poporul sa fie auzit si indreptatit.

RA: Ai mentinut si sustinut ca viata fara roade nu-i de trait! Cind ai stiut ca esti nostima?
RM: Sti, este o intrebare foarte buna! Adevarul este ca nu mi-am dat seama in tinerete ca e ceva special de care nu multi se bucura. M-am amuzat de copil, de-a lungul anilor, ca am acest sens de umor special. Asta pina cind am inceput sa merg cu Marlon Brando. Cind esti cu el, nu-i nimic de ris. Dar dupa, faci totul in hohote! Actualmente nu mi-am dat seama pina cand l-am cunoscut pe sotul meu, un evreu cu un sens de umor foarte aparte. Asa ca m-am casatorit cu el! E un har si un dar pe care Evreii il au si pentru care ii iubesc enorm. Cind m-am intalnit cu Mel Brooks, am crezut ca e sexy tocmai pentru asta. Ha! Mai ales ca ei se pot strecura cu ori ce spunanduti-o in fata si facindu-te sa rizi de tine insuti. Si l-e merge! Sigur ca sunt si exceptii - important este sa ai aceasta abilitate. Cum sa nu rid cind ma uit in oglinda si ma scol dimineata si arat ca un cocos sburlit? Si ma intreb, 'Oh, doamne, cine poate sa iubeasca o asmenea aratare?' Sti, imi vorbesc singura. Iar dupa ce ma contemplez citeva minute, imi raspund, concluzia fiind ca sint cum sint, imi place de mine, sunt superba si sunt vesela in ciuda tuturor din jurul meu. Ma rog, pe cit se poate!

RA: Si eu spun la multi sa nu se sezize daca sunt injurati sau ridicati in slava... cel mai bun este sa se uite in ochii celor care spun asta zicindu-le ca ei isi spun la fel cind se uita in oglinda! Dupa care ceilati pur si simplu pleaca..., ha, ha!
RM: E buna! Nu te superi daca o adoptez si eu?

RA: Dar sa intoarcem pagina...redactorul meu nu o sa ma ierte - daca nu te intreb de coloratura...
RM: Vocii?

RA: Nu, MODA! Cum selectionezi ce porti?
RM: Ah... Moda? Care moda? Nu mi-a placut niciodata sa imprumut haine de la altii sau altele! E adevarat ca pe ici, pe colo cumpar si am o colectie de rochii de tot felul din jurul lumii, ca as putea deschide un boutique mare in care sa te pierzi...ma rog poate nu tu, dar genul opus, de la mic la mare, cu siguranta...!
Iar daca unii insista sa stie unde fac shopping, ceeace ma enerveaza cumplit ca nu intreaba ceva mai inteligent, le raspund ca "in propriul me dulap!" Depinde in ce postura sint ca sa-mi aleg ceva mai colorat, mai strident, sau o singura culoare de sus pina jos. Asa cum esti si tu imbracat azi. O singura culoare inclusiv ciorapi, pantofi si un basc! Cit despre nuante de couture, daca nu trebuie sa ma duc la Oscar sau Golden Globes, ma imbrac 'formal', pun pe mine ce am chef la ora respectiva si nu-mi pasa de criticii de moda sau altii. Chiar daca vad ceva deosebit care poate as vrea sa imprumut, este deajuns sa ma uit la grimasle lor ca sa-mi fie lehamite... La naiba cu cu ei, nu am nevoie de ei...Sunt Rita Moreno! Important este sa fiu eu multumita, sa ma satisfac nu numai pe mine, dar si pe cei care poate ma admira, nu?

RA: Vad ca preferi vin alb: iti place mai mult decat cel rosu?
RM: Sper ca nu ma intrebi daca-mi place sa potrivesc culoarea vinului cu ceeace ma imbrac?

RA: Sau vice-versa! Tocmai aveam de gind... Dar sa fim seriosi, vreau sa te mai intreb ceva: ce este mai intii: fericirea sau multumirea?
RM: Ha! De cind nu ne-am mai vazut ai devenit doctor in filosofie, da? Hmm... Fericire este ca sint aici, imi traiesc viata... este a treia perioada si act al vietii mele si probabil unul din cei mai reusiti despre care s-a scris, cel putin in ce ma priveste.
Asa ca fericire este chiar in minutul asta si uite, beau...hai sa bem impreuna in cinstea acestui minut...

RA: Cu alte cuvinte: zi de zi!
RM: Adevarat! Zi de zi si poate chiar fiecare ora si chiar minut! Sti, minutele si orele se aduna si atunci zilele nu au incotro decat sa fie fericite...

RA: Si ai scris depre asta?
RM: Sa nu-mi spui ca inca nu ai citit cartea mea! Si, te rog sa stai jos cind o citesti caci o sa-ntelegi mai mult, ha! Inclusiv cum am capatat rolul pentru serialul asta... Am fost la un eveniment politic sa adunam fonduri pentru democrati si am stat la o masa la care era si Norman Lear. Printre altele mi-a spus ca va regiza un serial TV si i-ar place sa accept sa joc in rolul bunicii. Mi-a descris continutul si cum vede el rolul meu care ar fi un rol cheie. I-am spus ca trebuie sa ma gindesc. L-am chemat dupa o saptamina si i-am spus ca accept dar cu singura conditie; dupa o pauza...l-am simtit ca era putin nervos... Okay, a vrut sa stie ce vreau si i-am raspuns simplu: vreau ca bunica care are 77 de ani, sa fie sexy! Dupa care a izbucnit in hohote, felicitandu-ma si accentuind ca e o idee grozava, asa ca ne-am intlinit cu avocatii si agentul si am semnat contractul...!

RA: Bravo, asa o poveste...!
RM: Asta nu-i nimic... la o sesiune, o mama cu o fetita de cinci anisori, mi-a spus ca fetita este indragostita de bunicuta. Asa audienta mai zic si eu!

RA: Deci, in rezumat, ce te face sa ramii tinara?
RM: Okay, am sa-ti raspund...Sunt dreptace, dar scriu cu mana stanga ca sa fortez creierul sa gindeasca...imi asigur un loc unde pot sa merg de-a-ndaratelea, tot pentruca forteaza creierul sa lucreze... si alte multe lucruri; adevarul este ca nu mi-am inchipuit ca voi ajunge la 86 de ani. Asa ca ma scol cintind! Asta sint eu! Este o treaba de atitudine. Singurul lucru care ma deranjeaza, intr-un fel, sint amintirile...!

RA: Ce mai, Lady Rita Moreno, esti grozava si-ti multumesc ca nu sunt singurul care gindeste asa... Da-mi voie sa iti urez in continuare multa sanatate si succes.
RM: Si sa ne revedem curind!

Cu o imbratisare calduroasa, ne-am despartit...dar si cu un zimbet amar in suflet ca poate nu ne vom mai revedea in viitorul apropiat...

--00--dela Ray Arco, corespondentul nostru din Hollywood    10/27/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian