Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
”Cerbul de Aur” redivivus…

Cititorii ”Observatorului” care au emigrat din România în Canada mai de mult poate că își mai aduc aminte (cu nostalgie) de celebrul Festival Internațional ”Cerbul de Aur” de la Brașov. Cu ani în urmă reprezenta un eveniment cultural deosebit pentru țara noastră, chiar pentru Europa de Est, debutul său având loc taman în anul…1968! Cu alte cuvinte în aceste zile se împlinesc fix cinci decenii de la prima ediție, care s-a ținut în sala Teatrului Dramatic din municipiul de sub Tâmpa.
Până la Revoluția din decembrie 1989 au avut loc numai patru ediții. Apoi manifestarea s-a mutat în aer liber, în vestita Piață a Sfatului, unde s-a putut amplasa o scenă gigantică, plus în jur de 5-6.000 de scaune, care toate aveau să fie ocupate seară de seară, semn al interesului extraordinar din partea publicului pentru un asemenea show de anvergură deosebită pe plaiuri mioritice. Am participat ca jurnalist la toate edițiile post-decembriste ale Festivalului ”Cerbul de Aur”, așa că pot depune…mărturie pentru imensul interes pe care l-a suscitat de fiecare dată. Firește, nu voi absenta nici acum…
Au urmat cu sincope 13 runde, ultima având loc acum nouă ani. Apoi din motive financiare în 2009 s-a luat o…pauză prelungită, pentru ca în anul de grație 2018 manifestarea să se reia în forță. Ca atare se cer adresate felicitări celor implicații, anume TVR, Ministerului Culturii și Identității Naționale, Primăriei și Consiliului Județean Brașov, Radio Romania, TVR Moldova, sponsorilor, tuturor care au avut înțelepciunea și determinarea de a relua prestigioasa manifestare muzicală devenită în cei 50 de ani de la lansare un brand prestigios pentru țara noastră. Evenimentul a devenit cea mai poăulară Serbare a muzicii ușoare, dar și populare românești, organizându-se în mod tradiţional în aer liber în istorica Piață a Sfatului din Brașov.

Anul Centenarului României

Celebra competiție se desfăşoară între 29 august și 2 septembrie 2018. Reluarea Festivalului Internațional de la Brașov a fost planificată să aibă loc într-un moment fast pentru națiunea noastră, anume în anul Centenarului României. Să nu uităm însă că 2018 coincide și cu semicentenarul ”Cerbului de Aur”, așadar două evenimente remarcabile ce vor fi onorate cum se cuvine.
Ca atare, festivalul a fost gândit ca un proiect amplu, având în deschidere o Gală Aniversară, urmată de două zile de Concurs și Recitaluri, o Seară Festivă când se vor decerna premiile. Iar mai apoi, ca de obicei, se va derula un grandios Spectacolul folcloric.
O frumoasă surpriză a gazdelor, un ”Pro bono publico”, de fapt continuarea muzicală a săpămânii festivaliere, o reprezintă Concertul Filarmonicii din Brașov care va avea loc luni, 3 septembrie a.c. la Bastionul Țesătorilor. Despre care vom oferi mai multe detalii la finele articolului.
„Gala care deschide în acest an Festivalul Internațional de la Brașov va fi una dintre cele mai emoționante componente ale ediției aniversare. Momentele care o alcătuiesc vor trezi, cu siguranță, amintirile celor care au urmărit „Cerbul de Aur” de-a lungul anilor și vor reprezenta o adevarată galerie de portrete a artiștilor de valoare care au urcat pe podiumul acestui eveniment organizat de Televiziunea Română. Va fi un adevărat festin pentru iubitorii muzicii românești de calitate”, a precizat pentru presă Smaranda Vornicu, directorul Festivalului.
Secţiunea de Concurs va avea 18 protagonişti, trei de la noi și 15 din alte ţări, care vor încerca să obţină Marele Trofeu sau unul dintre celelalte premii. Aceştia sunt: Inis Neziri (Albania), Amaliya Margaryan (Armenia), Kaye Olivier Fabian (Belgia), John Karayiannis (Cipru), Kelly-Joyce Bale (Franţa), Ryan O’Shaughnessy (Irlanda), Omer Netzer (Israel), Damiano Borgi (Italia), Tiziana Camelin (Italia), Dinara Kairova (Kazakhstan), Antonia Gigovska (Macedonia), Karl William Lund (Marea Britanie), Lidia Isac (Republica Moldova), Dora Gaitanovici, Ovidiu Anton, Raluca Blejusca (toți trei din România), Sebastian Schmidt (San Marino), Jorge Gonzalez (Spania).Ca de fiecare dată, concurenţii trebuie să interpreteze obligatoriu o melodie românească. Printre piesele care se vor auzi anul acesta în Piaţa Sfatului se numără șlagărele ”Copacul”, ”Oameni” „Dau viața mea pentru o iubire”, „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Of, inimioară”, „Dincolo de nori”, „Inimă, nu fi de piatră”, „Je t’aime”, „Noapte caldă” „Say something”, „Cerul”, „Spune-mi”, ş.a.m.d.
Vor fi multe abordări inedite, interpreții străini încercând să impresioneze juriul cu o piesă din repertoriul propriu, dar și cu un hit românesc, ambele pregătite special pentru concurs.

Premii importante

Pe lângă Marele Trofeu în valoare de 25 de mii de euro, la această ediţie Aniversară concurenţii pot câştiga alte opt distincții: Premiile I, II și III, Premiul pentru Cea mai bună interpretare a unei piese româneşti, Premiul Braşovului, Premiul Publicului, Premiul Presei, Premiul Societăţilor Publice de Radio şi de Televiziune, având valoare totală de 65 de mii de euro
Vor susţine recitaluri vedete autohtone, dar și străine, cum ar fi Andra, Loredana, Delia, Horia Brenciu,”The Motans”, ”Carla’s Dreams”, Flavius and Linda Teodosiu Show Band, ”The Humans”, James Blunt, Amy Macdonald, Gigliola Cinquetti, Eleni Foureira, Edvin Marton și invitata specială a ediției - Nicole Scherzinger.
Festivalul începe cu o Gală dedicată artiştilor care au marcat prin evoluția lor evenimentul de la Braşov - primul şi cel mai mare Festival Internaţional de interpretare a muzicii ușoare din România.
După 50 de ani de la primele acorduri ale ”Cerbului de Aur”, Piaţa Sfatului din Braşov va găzdui o scena impresionantă, un adevărat nucleu al ”performance”-ului coprodus şi difuzat de Televiziunea Română, în calitate de Organizator şi Official Broadcaster.
Deschiderea are loc, așadar, miercuri-seara, pe 29 august 2018, cu etalarea soliștilor care au fost laureați de-a lungul vremii, începând cu Luminita Dobrescu, apoi Corina Chiriac, Laurențiu Cazan, Nico, Doru Tufiș, formația”Proconsul”, Paula Seling, Monica Anghel. Vor sustine recitaluri celebra solistă italiană Gigliola Cinquetti, interpretul de fado Paulo Braganca, trupa ”The Humans” și Andra.
În a doua seara, joi, vor cânta fiecare dintre cei 18 concurenți, alegând o piesă favorită din cele două obligatorii ale concursului. Recitalurile vor fi sustinute de Linda și Flavius Teodosiu, Loredana și Amy Macdonald.
In cea de a treia seara, vineri seara, concurentii vor interpreta cea de-a doua melodie, una românească, tot la alegere. În continuare vor urma show-urile pegătite de Horia Brenciu, Delia și James Blunt.
Sâmbătă va fi Gala ”Cerbului de Aur”, când se vor decerna Marele Trofeu și celelalte Premii, după care vor sustine recitaluri Edvin Marton, ”The Motans”, Eleni Foureira, ”Carla’s Dreams” și cunoscuta vedetă, ”special guest”, Nicole Scherzinger.
Îi vor acompania pe concurenți două prestigioase formații muzicale reunite, anume ”Big Band”-ul Radiodifuziunii Române și Orchestra Operei din Brașov. «Suntem onorați să participăm la Festival într-un moment special - 50 de ani de la prima ediție a ”Cerbului de Aur”, 65 de ani de la înființarea cunoscutei instituții muzicale din orașul de sub Tâmpa și o sută de ani de la Marea Unire din 1918, ne-a declarat Ovidiu Lucian Mezei, manager general al Operei din Brașov. Alături de colegii din ”Big Band”-ul Radio, sub bagheta dirijorilor Ionel și Andrei Tudor, vom oferi publicului și telespectatorilor un spectacol al muzicii de calitate».
Duminică, 2 septembrie, conform tradiției, va urma un regal al muzicii populare intitulat ”România Centenar”, cu momente speciale susținute de Cornelia și Lupu Rednic, Ionuț Fulea, Niculina Stoican, Viorica Macovei, Orchestra ”Lautarii” de la Chișinău condusă de maestrul Nicolae Botgros, precum și rapsodul Grigore Leșe. În premieră la ”Cerbul de Aur” folcorul va fi prezentat și in formă... modernă, grație performerilor Damian Draghici și Alex Calancea. Spectacolul va aduce pe scenă artişti din toate regiunile istorice ale țării, nume sonore ale genului.
Va fi o demonstraţie muzicală care ne reamintește că folclorul îi uneşte şi îi reprezintă pe toţi românii. În incheiere va fi prezentată o inedită evocare istorică intitulată ”Toți K1 pentru România”, având o distribuție de excepție din care fac parte Nicolae Furdui Iancu, Grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia, Paula Seling, Trupa K1, actorii Vlad Rădescu, Mihaela Rădescu, Sorin Frâncu.
Şi pentru că Televiziunea Română a lansat un proiect național menit să descopere o nouă generație de interpreți de muzică populară, promotori ai culturii tradiționale românești, pe scena Festivalului se vor afla şi câțiva dintre laureații concursului, dar și tineri care au debutat la TVR.
Importantul evenimentul muzical este pus în valoare de două echipe de prezentatori, așa cum îi stă bine unui festival de anvergură. Prima seară va fi prezentată de cântărețul Aurelian Temișan și de basarabeanca Ilinca Avram, comper la ”Matinalul” de la TVR Moldova. Cealalta echipă este alcătuită din fosta vedetă a ProTV-ului Iulia Vântur, ce a fost gazda show-ului „Dansez pentru tine” împreună cu Ștefan Bănică Jr., secondată de actorul italian Gabriel Garko, cunoscut publicului din România din serialul „Onoare şi respect”.
Cunoscuta realizatoare Iuliana Tudor va fi gazda serii de duminică, 2 septembrie, dedicate folclorului
Concept nou al Trofeului





Horia Deliu    9/2/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian