Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Rolul Canadei ȋn lumea modernă are nevoie de un nou impuls

Cu doar puțin peste un 150 de existența modernă, Canada este o țară care are un loc semificativ în istoria lumii moderne. Modelul parlamentar canadian, funcționalitatea democrației și soliditatea statului de drept sunt instrumente de măsură pentru stabilitatea politică a acestei țări și exemplu meritoriu pentru alte țări.

Într-o lume internațională volatilă și periculoasă, reputația internațională pe care o are în lupta pentru apărarea drepturilor omului, pentru pace, pentru multiculturalism și diversitate acordă un statut de lider acestei tinere națiuni.
Cu toate acestea, acesta este un rol informal iar reputația de actor internațional cu prezența semnificativă în relațiile internaționale s-a diminuat pentru Canada în ultimele două decenii.
Prestigiul internațional anterior al acestei țări ar putea fi însumat într-o definiție pe care studenții în relații politice europene au generat-o: « Canada este versiune europeană a Americii ».
Adică, un rol activ cu instituții suple și funcționale. Din păcate, imaginea aceasta a suferit schimbări.

Dacă în deceniile de după al doilea război mondial, Canada se remarcă în acțiunile de menținere a păcii, după 1994 acest rol nu mai are aceeași preponderență, ea fiind plasată pe locul 34 în lume la intervenții de acest gen, potrivit raportului Environics.
Sigur, schimbarea de rol și profil internațional este direct legată de marile mutații internațioanle din ultimele două decenii. Schimbarea ordinii modiale bipolare continuă să pună sub semnul întrebării instituții ca NATO sau G7 (8) din care face parte Canada și deschide loc pentru alți actori internaționali cum ar fi India și China, care vor să între în compeție pentru un loc central pe scena internațională.
Rusia, la rândul ei, încearcă și ea să acapareze scena internațională și recurge la diversiuni politice și dimplomatice dar și, mai ales, la strategii de destabilizare. Un alt aspect care diminuează prezența Canadei în lume este relația cu SUA.
Dacă în mod tradițional, Canada este principalul partener al vecinului de la sud în menținerea păcii mondiale, realitatea inlustreaza o relație precară marcată recent de animozitate și de pericolul unei divergențe comerciale de durată.

Canada este în fața unei dileme: trebuie să își redefinească rolul în lume în așa fel încât să fie o prezență semnificativă în planul relațiilor internaționale dar, în același timp, trebuie să aloce resurse și fonduri semnificative.
Politici semnficative în această direcție ar putea revitaliza poziția internațională a Canadei – voce importantă și necesară în context contemporan.
Poziția Canadei va deveni semnificativă doar printr-o contribuție semnificativă la asigurarea securității intenaționale. Situația actuală globală este critică.
Războiul civil îndelungat din Siria, care a dus la strămutarea a 5 milionane de refugiați, este proba ultimă a eșecului diplomatic global în relațiile internaționale.

Prin urmare, Canada va trebui să joace un rol politic activ și să devină parte din soluție pentru a recâștiga respect mondial. Acest lucru este cu atât mai important cu cât economia Canadei a progresat semnificativ în ultimele decenii.

Indiferent cum va arăta ordinea mondială viitoare, lumea așteaptă mai mult de la țara frunzei de arțar.









Luiza Mureșeanu    7/12/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian