Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Studiul in Canada ofera oportunitati de obtinere a rezidentei permanente

Am mai mentionat in articolele precedente ca, pentru cei ce cauta o cale mai rapida de acces la rezidenta permanenta, studiul intr-o institutie de invatamint post secundar sau un contract de munca sint solutii interesante.
In fiecare an aproximativ 300 000 de studenti straini se inscriu la studii superioare in Canada. Ei sint tineri din toata lumea, atrasi de calitatea programelor de invatamint, de posibilitatea de a studia in engleza sau franceza si de a trai intr-un mediu nord-american.

Canada are 93 de universitati dintre care cinci sint considerate printre cele mai bune din lume. Clasamentul Times Higher Education enumara Universitatea din Toronto, Universitatea din British – Colombia (Vancouver), Universitatea McGill (Montréal), Universitatea McMaster (Hamilton, Ontario) si Universitatea din Montréal.

Deci care sint avantajele studiilor in Canada?
• In timpul studiilor, studentii straini au dreptul sa lucreze 20h /saptamina in timpul semestrului si timp plin in vacante.
• Studentii straini au dreptul la un permis de munca post-grad pe o perioada egala cu cea a studiilor, dupa completarea cu succes a programului, ceea ce le va permite sa ramina in Canada pina la obtinerea rezidentei permanente.
• Studentii straini pot fi insotiti de :
- sot/sotie, sau common-law partner, acestia avind dreptul la un permis de munca deschis, deci pot sa lucreze pentru orice angajator.
- copiii minori care vor putea studia in Canada platind aceleasi taxe scolare ca si cetatenii canadieni.
• Si ultimul element dar nu cel mai nesemnificativ, posibilitatea de a obtine rezidenta permanenta fie prin Provincial Nominee Program (PNP), fie prin sistemul de imigrare in Quebec (daca a studiat in Quebec), fie prin Express Entry.
Reflectind la posibilitatea de a studia in Canada, prima etapa este selectarea unei institutii si a programului care corespunde studiilor prealabile si experientei de munca a candidatului. Pentru a gasi informatii privind diferite programme de studii si posibilitatea obtinerii unor burse, va sugeram printre altele https://www.univcan.ca/programs-and-scholarships/ , https://etablissement.org/international/, sau http://www.scholarships-bourses.gc.ca

In a doua etapa, trebuie completata o cerere de admitere. Criteriile si procedurile de urmat sint diferite de la o instituite la alta, dar in general, trebuiesc evaluati factorii urmatori :
- in Canada cele doua limbi oficiale sint franceza si engleza. Pentru a fi admis intr-un program academic, cele mai multe scoli in limba engleza cer studentilor a caror limba materna nu este engleza, sa treaca un test - Teaching of English as a Foreign Language test (TOEFL), International English Language Testing System (IELTS) sau Canadian Academic English Language test (CAEL).
Scolile in limba franceza vor cere si ele un test de franceza sau vor oferi alternativa de a urma cursuri de limba franceza in paralel cu programul de invatamint ales.

- institutiile de invatamint au criterii specifice de admitere si studiaza fiecare cerere in parte. Este important contactul cu secretariatul scolilor caci vor calauzi fiecare candidat, explicind ce documente sint necesare, taxele de inscriere, etc.

- datele limita de inscriere variaza de la o scoala la alta. Dupa ce este depusa cererea de inscriere, poate sa dureze intre 4 – 6 luni pina la primirea deciziei, dupa care trebuie considerate inca 3-4 luni pentru obtinerea permisului de studii.
De aceea este recomandabil sa se inceapa culegerea informatiilor si pregatirea aplicatiei cam cu un an inainte de data inceperii studiilor.
Un student strain care a fost acceptat la un program de studii va primi o scrisoare de admitere care va cuprinde intre altele : numele, data de nastere, adresa candidatului, numele institutiei de invatamint, programul de studii, data inceperii si a terminarii programului, costul taxelor scolare.

O data obtinuta scrisoarea de admitere, candidatul poate pregati cererea de permis de studii. Pentru a avea succes in acest demers, viitorul student va aduce dovezi ca dispune de fonduri suficiente pentru a acoperi taxele scolare pentru primul an de studii, pentru a se intretine si pentru a asigura transportul catre tara de origine.
Candidatul trebuie de asemenea sa obtina Certificat d'acceptation du Quebec (Quebec Acceptance Certificate, sau CAQ) daca va studia in provincia Quebec, sa furnizeze un cazier judiciar si sa treaca verificarea medicala.

Va dorim succes si sa auzim numai de bine.

N.O. Anca Tismanariu ing.consultant la imigratie, membruCRCIC,membruOIQ,
Pentru intrebari sau sugestii scrieti la
agti_recrutement@sympatico.ca






Anca Tismanariu    4/27/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian