Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Revolutia " America First " după primul an

Momentul împlinirii unui an de la rasun[toarea victorie la prezidențialele din Statele Unite l-a surprins pe președintele Donald Trump în zbor la bordul lui Air Force-1 pe deasupra nesfârșitelor întinderi continentale ale Asiei. Nu a fost o operațiune de imagine, de tipul „Lumea, cabinetul de lucru al președintelui", menită să pună într-o lumina puternică statura internațională a omului de stat care , într-o viață de peste 70 de ani, n-a făcut nici politică externă, nici diplomație, ci un moment de din activitatea curentă a șefului Casei Albe, lider suprem al statului hegemon mondial, pe care l-a implicat într-un proces vast de reevaluare și reorientare.

Iar un an de președinție obligă la bilanț. În țară, peisaj pregnant nuanțat, cu o bursă și o economie care merg bine, inclusiv cu numai 4,1 la sută șomaj (recordul minim al ultimilor 17 ani), cu 1,65 milioane de noi locuri de muncă. Și, cum își intitula un ziarist, Guy Milliere, la Paris, o carte peste care în general s-a trecut cu discreție, „Revoluția Trump abia începe". Căci dacă surpriză victoriei în alegeri a lui Donald Trump s-a consumat, ostilitatea față de președintele ales se menține în continuare, în unele sectoare ale societății americane, la în nivel încă foarte ridicat (până la isterie uneori), fapt oarecum atipic pentru uzanțele politice ale celei mai mari democrații. Concură la întreținerea unei asemenea atmosfere iritante și polticieni partidului democrat, și o parte a establishmentului republican, dar și branduri grele din presă precum „C.N.N.", „Washington Post", „New York Post". Iar peste hotare, intră în rezonanță mai ales cercuri oficiale sau de opinie din Europa Occidentală, unde noul președinte de la Washington DC, de formație om de afaceri iar ca hobby realizator tv, privește relațiile dintre state (și) prin prisma legilor pieței, nu doar a doctrinelor și ideologiilor sau valorilor spirituale. Oricum, președintele își vede de treaba aparent ori realmente netulburat și își urmează tenace programul anunțat dezinvolt iar pentru unii chiar intempestiv încă din campania electorală. (Iar feluriţii critici monitorizează pas cu pas agenda și activitățile Casei Albe pentru a colora pătrățele pe tabloul promisiunilor electorale. Deviza prezidențială rămâne constant, cea anunțată de la bun început: America First și în jurul ei gravitează întreagă activitate a noii Administratii.

Cu această deviza în minte s-a întâlnit, în aceste zile, președintele S.U.A. cu mai toți mai marii statelor lumii (cu excepția celor din Europa) la summitul Asia-Pacific din Vietnam, dar și în turneul prilejuit de acest desant asiatic prelungit. Cu președintele Chinei Xi a încheiat acorduri economice de 250 miliarde dolari, cu președintele Puțin al Rusiei s-a întâlnit, pe fugă, de câteva ori, ca doi parteneri într-o relație nu prea agreată de unii terți, dar care se-nțeleg fără prea multe cuvinte.

Si totuși, chițibușării îi caută mereu nod în papură, ceea parcă chiar îl stimulează și îl amuză. Că n-a făcut zidul anti-emigranți cu Mexicul (se lucrează), n-a desființat Obamacare (e pe cale), a renunțat la Acordul de la Paris asupra climei și la cel nuclear cu Iranul (se caută noi formule), programul nuclear al Coreei de Nord înaintează (dar parcă se simte un ritm mai temperat și o propagandă mai cu surdină).Faţă de „Nouă Europa", președintele Trump pare să fi optat pentru o formulă de tip Realpolitik, care, bine gestionată de ambele părți, ar spori coeficientul de stabilitate și securitate în țările din zona.

art - emis




Corneliu Vlad     11/15/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian