Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană

Ajuns la cea de-a XXVIII-a ediţie, cunoscutul Festival de Dramaturgie Contemporană de la Braşov a căpătat începând din acest an o dimensiune Internațională, devenind conform noului logo - ”FIDC”. Manifestarea care se deluează în prezent la Teatrul ”Sică Alexandrescu” din municipiul de la poalele Tâmpei se întinde pe zece zile, respectiv în perioada 10-19 noiembrie 2017, aducând în atenția spectatorilor o suită de spectacole interesante ale unor companii teatrale din România, dar și Republica Moldova, Franţa, Marea Britanie şi Ungaria.
Să precizăm pentru cititorii de peste Ocean câteva informații despre acest interesant demers cultural din Țara Bâresei, Festival unic ca tematică în peisajul teatral românesc. Pentru lectorii mai mai puțin informați să spunem că respectiva competiție teatrală anuală brașoveană și-a recăpătat după o sincopă administrativă destul de lung (și de penibilă), în sfârșit, normalitatea. Au fost convulsii nedorite în colectiv legate de numirea unui nou manager - că așa-i în România, toată lumea se pricepe la… toate - iar în cele din urmă ”Nodul gordian a fost tăiat” și actorul Dan Cogălniceanu a câștigat pe merit Concursul de numiere organizat cu rigurozitate. Acum ”apele s-au limpezit”, cârcotașii au amuțit și toată lumea a trecut la treabă.
În noua echipă de conducere a venit și Răzvan Atanasescu, un dinamic profesionist al P.R-ului, actualul șef al Departamentului Marketing, care cu bogata sa experiența acumulată, printre altele, la cel mai titrat Post de televiziune din România, a adus un aer proaspăt și o nouă viziune în materie de ”advertising”.
…Așadar, tradiționalul Festival de Dramaturgie Contemporană din România a ajuns anul acesta la respectabilă ediție a XXVIII-a. Nimic nu a fost lăsat la întâmplare, totul s-a planificat riguros, nu ”hei-rup”-ist !
Și, ca atare, întrecerea a demarat în forță cu piesa ”Karamazovii”, pusă magisatral în scenă la ”Teatrul Mic” din București. Iar în serile următoare se vor desfășura în Marea sală (arhiplină), alte și alte reprezentații de ținută. Semn că publicul este doritor de normalitate. Ca și de…teatru !
”Spectacolele pe care le-am selecționat sunt interconectate, fiecare oferind o …poveste, în fond o unitate în diversitate. Sunt reprezentații deosebite, cu greutate, în distribuții figurând mari actori. FIDC își propune să ofere publicului o imagine actuală asupra a ce se întâmplă nou în piaţa artei teatrale din România şi din lume“, a declarat pentru publicația Diasporei românești din Canada și SUA, (ziarul ”Observatorul”), Dan Cogălniceanu, noul manager al Teatrului ”Sică Alexandrescu”. Vor veni la Brașov personalități din domeniu, actori, regizori, scenarişti, autori şi critici de teatru. Și așa cum este obiceiul, vor avea loc acum și în viitor pe lângă spectacole de teatru și anumite activități conexe,precum dezbateri, lansări de carte, alte evenimente care au drept scop aducerea în prim-plan a tot ceea ce înseamnă preocupări, tendinţe, problematiciale lumii contemporane, reflectate în chip artistic”.
Juriul este şi el unul de excepţie, în care s-a adus diversitate, oameni care sunt implicaţi şi în învăţămîntul teatral. Este alcătuit din cunoscutul regizor de teatru și film, profesorul Alexa Visarion, criticul de teatru și scriitorul Ion Cocora și, nu în ultimul rând, apreciatul actor Mircea Rusu, de la Teatrul Național din Capitală, născut la Brașov.
Se vor arorda mai multe distincții: Marele Premiu, Premiul pentru regie, Premiul pentru scenografie, Premiul pentru cel mai bun actor, Premiul pentru cea mai bună actriță, Premiul Special al Juriului.
La această ediţie, care a căpătat caracter Internațional, am înțeles că se pune accent pe dezvoltarea multiculturală a teatrului braşovean. Ţinta acestei ediţii este o unitate în diversitate cultural-teatrală, pentru beneficiul comunităţii din zonă.
Am mai aflat de la organizatori cu ocazia unei recente Conferințe de presă un lucru extrem de interesant și benefic. Directorul Festivalului, Dan Cogălniceanu, ne-a relevat un vechi « Cui a lui Pepelea »: ”Pentru a înlătura orice suspiciune legată de o eventuală favorizare a trupei gazdă de către Juriu, deci oferirea unui Premiu din comoplezență - așa cum se mai obișnuiește prin…Balcani - și pentru a nu fi bănuiți de anumite ”parti-pris”-uri, am propus să se modifice Regulamentul. În sensul că Teatrul ”Sică Alexandrescu” poate participa fără probleme în Festival, numai că o face în AFARA concursului. Așa este corect; așa este « fair play»”!
Subscriem cu...ambele mâini acestei idei generoase.
Dar să revenim. În program figurează zece reprezentații, dintre care opt în concurs, patru dintre ele fiind susţinute de colective din străinătate. Este vorba despre reprezentațiile prezentate de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău, cu spectacolul muzical după Gib Mihăiescu, ”În ochii tăi fermecători”, apoi ”Atelier Theater Studio” din Marea Britanie, cu repezentația”What shall we do with the Cello?”, trupa ”Csokonai Szinhaz” din Debrecen, Ungaria, cu piesa ”Az Ajto”, precum şi ”Célestins Théâtre de Lyon” din Franţa cu ”Tableau d'une execution”.
Din țara noastră intră în concurs Teatrul ”Mic” din Bucureşti, cu adaptarea ”Karamazovii”, noul Teatru ”Griviţa 53” cu piesa ”Crăciun la Palat”, de asemenea, cunoscutul Teatru ”Evreiesc de Stat” ce propune montarea intitulată ”Băiatul din Brooklin”, ca și redutabilul colectiv de la ”Odeon”, care prezintă în Festival capodopera ”Trei generaţii” (toate colectivele mai înainte menționate venind din Capitală). Cărora li se alătură instituția gazdă-Teatrul „Sică Alexandrescu“ din Brașov - cu comedia de mare succes ” Prins în plasă”.
Să mai adăugăm faptul că Teatrul ”Metropolis” din Bucureşti revine în afara concursului cu spectacolul ”Domnul Ibrahim şi Florile din Coran”, piesă câştigătoare a ediţiei anterioare a festivalului.
Teatrul ”Sică Alexandrescu” Brașov participă la FIDC, așa cum spuneam în afara competiției, cu spectacolul bulevardier modern ”Prins în plasă” de Ray Cooney, care a avut premiera în luna mai a acestui an la sediu și avanpremiera în Deschiderea oficială a Festivalului ”Săptămâna Comediei” 2017.
Piesa ”Prins în plasă” sau ”Run for Your Wife” este o comedie teatrală a dramaturgului britanic Ray Cooney, apărută în 1983. Cooney este unul dintre cei mai apreciați creatori de comedii bulevardiere contemporane, care își realizează eroii și ipostazele în care îi pune cu precizia și minuțiozitatea unui ceasornicar. Fiecare personaj are un destin logic, nebunesc și tragic în același timp. Punerea în scenă aparține regizorului Cristian Ioan, care a suprins cu mare finețe atât comicul de situație, cât și pe cel de limbaj, astfel că spectatorii nu trebuie să rateze un astfel de spectacol.
Ultimul spectacol din program, „Domnul Ibrahim şi florile din Coran“, susţinut de Teatrul ”Metropolis” din Bucureşti, va fi prezentat duminică 19 noiembrie a.c. în afara concursului, el câștigând Marele premiu la ediţia de anul trecut a festivalului. „Ne dorim ca, de acum înainte, în fiecare an, trupa care câştigă, să fie invitata de onoare a următoarei ediţii”, a mai declarat Dan Cogălniceanu.
„Este prima ediţie Internaţională a Festivalului de Dramaturgie Contemporană, aflat la a 28-a ediţie. Ne dorim ca acest festival să rămână unul internaţional şi această ediţie să nu fie doar un experiment. Braşovul are capacitatea de a organiza un Festival internaţional de teatru, iar spectatorii merită un astfel de festival. Voi susţine în continuare în faţa Consiliului Local să menţinem acest caracter şi îmi doresc ca această ediţie să iasă foarte bine, tocmai pentru a demonstra că se poate“, ne-a precizat cu amabilitate tânărul și inimosul viceprimar, Costel Mihai, care s-a implicat trup și suflet în reușita tradiționalei manifestări. Și căruia îi vom oferi spre lectură cu amiciție prezentul articol.
000
…Iată, așadar, dragi prieteni canadieni și americani, premise de succes ale unei noi ediții a prestigioasei manifestării teatrale de la Brașov, care începând din anul acesta a capătat anvergură internațională.
”Să-i ținem pumnii”, cum se zice pe românește!









Horia C. Deliu    11/10/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian