Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Festivalul National de Interpretare si Creatie a Romantei „Crizantema de Aur”

În perioada 19-21 octombrie 2017 se va desfăsura, în municipiul Târgoviste, sub patronajul Comisiei Nationale a României pentru UNESCO, cea de-a 50-a editie, jubiliară, a Festivalului National de Interpretare si Creatie a Romantei „Crizantema de Aur”.
Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgoviste, Primăria Municipiului Târgoviste, Consiliul Judetean Dâmbovita, Centrul Judetean de Cultură Dâmbovita si Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviste, în colaborare cu Ministerul Culturii si Identitătii Nationale, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România, Uniunea Muzicienilor din Moldova, în coproductie cu TVR si în parteneriat cu Radio România. Locul de desfăsurare Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviste.

Noutătile actualei editii a festivalului constau în:
Inaugurarea „Casei Romantei” la Târgoviste, miercuri, 18 octombrie 2017, ora 17:00 - spatiu muzeal unic în România, sub patronajul Federatiei Asociatiilor, Cluburilor si Centrelor pentru UNESCO din Europa si America de Nord, cu participarea extraordinară a Presedintelui onorific al Federatiei Mondiale UNESCO - George Christophides;
Omagiu corifeilor romantei - omagierea Reginei Romantei, Ioana Radu, la împlinirea a 100 de ani de la nasterea sa; omagierea Trubadurului Romantei - Ionel Fernic; omagierea, împreună cu Fundatia „Henry Mălineanu”, a marelui compozitor român de romante - Henry Mălineanu; omagierea marelui compozitor român din Moldova - Eugen Doga, la împlinirea a 80 de ani de la nasterea sa;
Masă rotundă „Romanta pentru Patrimoniul Mondial UNESCO” - vineri, 20 octombrie, ora 10:00, la Casa Romantei din Târgoviste. Participă reprezentanti ai Ministerului Culturii si Identitătii Nationale, Institutului National al Patrimoniului, Comisiei Nationale a României pentru UNESCO, Federatiei Europene si Federatiei Române a Asociatiilor, Cluburilor si Centrelor pentru UNESCO, invitati speciali ai centrelor culturale si institutiilor muzicale din tară care organizează festivaluri si concerte de romante, membrii juriilor, compozitori si interpreti de romante din tară si din străinătate, reprezentanti ai organizatorilor festivalului. Procedurile oficiale pentru înscrierea ROMANTEI ROMÂNESTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO se află în desfăsurare la Ministerul Culturii si Identitătii Nationale, colaborator al festivalului.
Electrecord - casa de discuri a romantei românesti - participă cu stand permanent la festival pentru lansări de CD-uri de romante si de muzică românească. Vor avea loc lansări editoriale si disco-grafice ale laureatilor festivalului, precum si ale altor invitati speciali.

Festivalul National de Romante „Crizantema de Aur”, editia a 50-a jubiliară, va fi transmis integral, în direct, pe postul TVR 3 în perioada 19-21 octombrie 2017, începând cu ora 18.00, în fiecare seară. Festivalul va fi redifuzat pe TVR International si TVR Moldova.
Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România este si în acest an colaborator al Festivalului, în vederea profesionalizării Concursului de Creatie a Romantei iar Uniunea Muzicienilor din Moldova a devenit, în acest an, colaborator al Festivalului National „Crizantema de aur” si s-a asociat demersului oficial de sustinere a procedurilor pentru înscrierea ROMANTEI ROMÂNESTI pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO.
Editia a 50-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată pe trei mari sectiuni: Concursul de Interpretare, Concursul de Creatie si Concertele extraordinare: „Gala Crizantemelor Populare”, „Gala Crizantemelor Clasice”, „Podul de Crizanteme Târgoviste-Chisinău” si „Ambasadorii Romantei” sustinute de câstigători ai Trofeului „Crizantema de aur” si ai Premiului I ai Festivalului din perioada 1968-2016, de mari artisti din România si din alte 10 tări: Republica Moldova, SUA, Rusia, Japonia, Franta, Italia, Germania, Olanda, Finlanda si Bulgaria, acompaniati de orchestre si de dirijori profesionisti. Micro-recitalurile „Stele ale romantei” vor fi sustinute în fiecare seară de mari interpreti de romantă: Daniela Vlădescu, Florin Georgescu si Matilda Pascal-Cojocărita.
Concursul de interpretare va aduce la rampă 16 concurenti selectionati în urma a 7 preselectii regionale, realizate în perioada aprilie-iunie 2016, cu jurii de specialitate, în România si în Republica Moldova.
În afara Concursului de Interpretare, anul acesta vor fi prezenti în Festival cinci „Boboci de Crizantemă” din România si din Republica Moldova, selectionati în urma preselectiilor regionale.

Concursul de Creatie va îmbogăti patrimoniul muzical national cu 12 romante în primă auditie, selectate în urma preselectiei nationale, realizată în colaborare cu Uniunea Compozitorilor si Muzicienilor din România (UCMR) si jurizată de compozitori desemnati de UCMR.

Seara a 3-a va fi încheiată de Concertul extraordinar „Ambasadorii Romantei” sustinut de câstigători ai Trofeelor „Crizantema de aur” si de mari artisti din 10 tări care iubesc si promovează Romanta românească pe scenele internationale: Marcel Rosca - Opera din Essen Germania; Mirela Spînu - Italia; Margareta Ivănus - artist al poporului din Republica Moldova; Alina Mavrodin - România; Ivan Varbanov - Bulgaria; Mireille Rivat - Franta; Iurie Gâscă - artist al poporului din Republica Moldova; Codrut Bârsan - Opera din Chicago SUA; Minna Liettya-Tyni - Finlanda; Liduin Stumpel - Olanda; cu participarea exceptională a lui Vladimir Samsonov - Teatrul „Mariinsky” din Sankt Petersburg, Rusia si a tenorului Ryo Kasuga - Japonia.
Acompaniamentul interpretilor va fi asigurat de orchestrele „Dor românesc” - dirijor Stefan Cigu, „Romanta” - dirijor Lucian Vlădescu si „Folclor” - dirijor Petre Neamtu.

Spectacolul va fi prezentat de Alexandra Velniciuc si Octavian Ursulescu; Miruna Ionescu si Silviu Biris.
Juriul Concursului de Interpretare va fi format din mari interpreti de romantă si personalităti ale vietii muzicale din România si din străinătate, juriul Concursului de Creatie va fi format din renumiti compozitori români desemnati de UCMR si UMM iar juriul Presei va fi format din reprezentanti ai presei de specialitate din tară si din străinătate care promovează Romanta si Festivalul National „Crizantema de aur”.
Regulamentul oficial al festivalului prevede ca, în acest an, toti concurentii de la sectiunea Interpretare să includă în repertoriul de concurs si o romantă dintre cele lansate si premiate la concursurile de Creatie ale Festivalului National „Crizantema de Aur” de-a lungul anilor.
Regia si scenografia spectacolelor este asigurată de Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” Târgoviste, iar directia artistică de Alina Mavrodin Vasiliu, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romantei” Târgoviste.







Virginia Mehes    10/14/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian