Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Un eveniment artistic: opera „Nabucco” în…concert !

În celabra Sală “Patria” din Braşov, care beneficiază acum după reabilitarea sa din vechiul “cinematograf panoramic” - o mândrie a anilor comunismului - de o acustică excepţională (poate cea mai bună din România) şi de un design elegant, va avea loc joi, 29 iunie 2017 un spectacol de o factură aparte, ieşit din tipare. Un eveniment menit să încununeze apoteotic sezonul foarte ofertant 2016-2017 al Filarmonicii: o operă în …concert! Şi nu este vorba de un titlu oarecare. Ci de celebra lucrare „Nabucco” de Giuseppe Verdi, reprezentaţie înscrisă în repertoriul marilor instituţii lirice mondiale, dar care are nevoie de un spaţiu scenic generos pentru a putea fi montată.
Totuşi, pentru a nu văduvi numeroşii spectatori din Ţara Bârsei de un regal al sunetelor - ne-a precizat directorul instituţiei, muzicianul Liviu Mateş - s-a ales varianta prezentării în concert a minunatei opere a titanului Verdi, dar fără decoruri fatuoase şi costume opulente, însă cu un mănunchi de solişti unul şi unul: baritonul clujean Balla Sandor în rolul personajului principal Nabucco; soprana bănăţeancă Silvia Sorina Munteanu, care o va interpreta pe Abigaille, presupusa primă fiică a lui Nabucco; mezzosoprana ucrainiană Liza Kadelnik va susţine partitura eroinei Fenena, cea de a doua fiică a despotului; cunoscutul şi îndrăgitul tenor braşovean Mihai Irimia, în rolul lui Ismaele, tânărul ofiţer îndrăgostit de Fenena, şi nu în ultimul rând basul bucureştean Marius Boloş, întruchipându-l pe Zaccaria, regele Ierusalimului.
Îşi va da concursul valoroasa Orchestră Simfonică a Filarmonicii Braşov, dirijor Iulian Rusu,precum şi Corul Mixt al Filarmonicii de Stat din Tg.Mureş, condus de maestrul Vasile Cazan. Desigur, spectatorii vor putea savura pe lângă multe arii cunoscute din opera la care ne referim şi faimosul cor al robilor, una dintre cele mai iubite pagini din muzica tuturor timpurilor.


Una dintre capodoperele lui Giuseppe Verdi

„Nabucco”, capodoperă a lui Giuseppe Verdi, este o operă compusă de talentatul compozitor în anul 1841 pe un libret de Temistocle Solera. Premiera a avut loc la Scala din Milano cu un an mai târziu.
Nabucco reprezintă prescurtarea numelui Împăratului Babilonului (Nabucodonosor), care a domnit în jurul anului 600 î.Hr. Cele două teme principale ale acţiunii sunt, pe de-o parte dorința de libertate a poporului evreu în timpul robiei din Babilon, iar pe de alta înfăţişarea aroganței şi chiar a demenţei tiranului Nabucco. La un moment dat acesta are un acces de nebunie şi se proclamă ... Dumnezeu, fiind pedepsit de Divinitate să-şi pierdă mințile. Spre sfârșitul vieţii se căieşte, îşi revine, adoptă credința în Iahve și într-un gest de mărinimie îi eliberează pe evrei din robie.

Dirijorul Iulian Rusu

La pupitru se va afla din nou cunoscutul conducător de orchestră, maestrul Iulian Rusu, nume preţuit de melomani. Dirijorul şi clarinetistul de excepţie Iulian Rusu şi-a început studiile muzicale de timpuriu. A luat primele lec¬ţii cu Petre Horvath, continuându-şi pregătirea la Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iaşi, la clasa profesoru¬lui Ioan Mica. Mai târziu a studiat la Facultatea de Muzică din Braşov la clasele profesorilor Dumitru Sâpcu şi Daniel Theodoru.
Muzicianul se va simţi pe par¬curs atras nu doar de instrumentul căruia i s-a dedicat, ci şi de arta dirijorală, astfel că ia primele lecţii în materie în anul 1994 de la cunoscutul maestru al ba¬ghetei, japonezul Daisuke Soga. Apropo, dirijorul din Ţara Soarelui Răsare a performat nu mai departe de zilele trecute din nou la Braşov (al cărui Cetăţean de Onoare este) într-un concert remarcabil, venind îmbrăcat într-o…cămaşă ţărănească din Ardeal, având şi un chimir impozant, ţinând astfel să omagieze Ziua Iei, care s-a serbat de Sânziene.
În anul 1999 Iulian Rusu începe o a doua facultate în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, specializându-se în Stilistică dirijorală / Dirijat orchestră, la clasa prof. Cristian Brâncuşi. Cu maestrul Dumitru Goia îşi perfecţio¬nează tehnica, iar în 2003 participă la Cursul Internaţional de Dirijat, con¬dus de profesorul şi compozitorul Jorma Panula, din Finlanda.
În anul 2006, maestrul Octav Calleya, profesor de dirijat la Universitatea de Muzică din Málaga , Spania, îl invită la Cursul Internaţi¬onal de Dirijat în compania Orches¬trei Naţionale de Tineret a Moldovei, acordându-i o bursă de participare. Din acel moment începe o frumoa¬să relaţie profesională cu maestrul Calleya, concretizată în organizarea unor evenimente muzicale.
Iulian Rusu a avut privi¬legiul să studieze - singurul din ţara noastră - cu unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, maestrul Sergiu Co¬missiona, român de geniu stabilit în Statele Unite, care i-a împărtăşit cunoştinţe din vasta şi îndelungata-i experienţă.
În anul 2011 obţine titlul de Doctor în muzică (dirijat de or¬chestră), fiind actualmente profesor de orchestră şi practică dirijorală la Facultatea de Muzică din Braşov. A apărut în calitate de dirijor la pupi¬trul orchestrelor din Târgovişte, Cra¬iova, Piteşti, Chişinău, Sibiu şi a unor ansambluri orchestrale şi camerale formate din artişti români, la iniţiati¬va sa.
A efectuat turnee în cali¬tate de solist la clarinet şi de dirijor în Ungaria, Bulgaria, Germania, Italia, Spania, Suedia şi Kuweit.

Tenorul Mihai Irimia
Mihai Irimia s-a născut la Ploiești. Între anii 1997 - 2002 a urmat cursurile Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, la clasa prof. Gheorghe Roşu. În 1997 este admis în Corului Operei Brașov, iar din 2003 activează ca solist al instituţiei de artă amintite. La scurt timp încep colaborările cu Opera Naţională din Iaşi şi cu Filarmonicile din Braşov şi Ploieşti, ca şi cu Ateneul Român. Din repertoriul său fac parte roluri de operă precum Don Ramiro – „Cenușăreasa” de G. Rossini, Don Ottavio – „Don Giovanni” de W.A. Mozart, Nadir – „Pescuitorii de perle” de G. Bizet, Gaston – „Traviata” de G. Verdi, roluri de operetă – Adam din „Vânzătorul de păsări” de K. Zeller, Josef – „Sânge vienez” de J. Strauss, dar și recitaluri vocal-simfonice cu lucrări de L. van Beethoven, W.A. Mozart ş.a.
Soprana Silvia Sorina Munteanu

Silvia Sorina Munteanu este originară din judeţul Arad, fiind o valoroasă solistă de operă, interpretă de lied-uri, dar şi cadru didactic. E interesant de spus în legătură cu tema pe care o abordăm, că artista a debutat ca soprană în anul 2001 chiar cu rolul Abigail din opera „Nabucco” de G. Verdi, partitură pe care o va interprea şi joi-seara la Sala „Patria” din Braşov.
De la cea mai fragedă vârstă Silvia Sorina a studiat muzica, la început la vioară, apoi şi vocal, coroborând în recitalurile date piese pentru voce cu cele pentru vioară. A urmat Facultatea de Arte din Timișoara, după care îşi desăvârsește studiile la cursul de Masterat de la Academia de Muzică „Gh.Dima” din Cluj-Napoca.
În anul 2011 obține Doctoratul, evoluând ulterior cu un succes deosebit pe scenele Operelor Române din Cluj-Napoca şi Timşoara, dar şi în străinătate.

Mezzosoprana Liza Kadelnik
Tânăra şi frumoasa mezzosoprană Liza (Yelizaveta) Kadelnik este ucrainiană, de fel din Cernăuţi. În anul 2000 a absolvit Colegiul de Artă, “Sydor Vorobkevych" din oraşul natal, cu specializarea dirijat cor. Însă având o voce deosebită era păcat să nu şi-o pună în valoare, ca atare a studiat canto în România, mai precis la Cluj-Napoca, în cadrul Academiei de Muzică „Gh.Dima”, specializându-se la fel ca şi colega ei de scenă din acest concert. Având o voce bine timbrată de mezzosoprană şi o prezenţă artistică agreabilă, Liza Kadelnik cucereşte de fiecare dată publicul, susţinând deja numeroase concerte în ţară şi în străinătate.
Baritonul Balla Sandor
De asemenea, absolvent al Academiei de Muzică „Gh.Dima” din vechiul municipiu transilvan, baritonul Balla Sandor (care va susţine în concert dificila partitură a despotului Nabucco) reprezintă un nume respectat în lumea operei. De-a lungul carierei s-a făcut remarcat graţie rolurilor Contele Almaviva din „Nunta lui Figaro”, Falstaff” din opera cu acelaşi titlu, Silvio din „Paiaţe”, Malatesta din „Don Pasquale”, Enrico Ashton din „Lucia di Lammermoor”, Raimbaud din „Contele d’ Ory” şi aşa mai departe.
Am spicuit doar câteva roluri de notorietate pentru arta sa interpretativă, cunoscut fiind faptul că baritonul Balla Sandor deţine o bogată listă de roluri celebre pe care le-a interpretat.

Basul Marius Boloş

Experimentatul bas Marius Boloş face parte din anul 2006 din valorosul colectiv al Operei Naţionale Bucureşti. A absolvit mai întâi Universitatea din Oradea cu două specializări, Muzică şi Teologie. A urmat apoi cursuri de măiestrie artistică susţinute cu basul Ionel Pantea, soprana Nelly Miricioiu, mezzosoprana Viorica Cortez, soprana Mariana Nicolesco, soprana Leontina Văduva. În urmă cu mai bine de un deceniu a fost bursier al Studioului din cadrul Operei Naţionale din Budapesta şi a luat lecţii de canto cu maestrul Pompei Hărăşteanu.
Marius Boloş a debutat pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca în rolul Comandorului din opera „Don Giovanni” de Mozart în anul 2004. În iulie 2005 a fost finalist la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” de la Brăila, iar în 2007 a obţinut Premiul Special al Juriului la această competiţie. Printre premiile sale se numără şi Premiul al II-lea la Festivalul de Interpretare a Lied-ului Românesc de la Braşov. La Opera Naţională Bucureşti a debutat cu rolul Monterone din opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, iar de-a lungul timpului a colaborat cu Opera Naţională Română din Cluj-Napoca şi Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti.

Corul Mixt al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş
Cunoscutul Cor Mixt al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş va fi din nou prezent la Sala “Patria”. Formaţia a luat fiinţă încă din anul 1956, pentru ca din 1970 ansamblul coral amintit să aparţină de Filarmonica de Stat, în cadrul căreia abordează deopotrivă literatura muzicală vocal-simfonică, de operă în concert şi “a cappella”. Repertoriul corului cuprinde aproape toate marile creaţii baroce şi clasice ale genului. Prin interpretarea unor lucrări aparţinând literaturii muzicale romantice şi moderne a obţinut de-a lungul anilor succese considerabile.
Una din performanţele care i-a adus celebritatea ansmablului se referă la faptul că graţie pofesionalismul membrilor pot numai cu câteva repetiţii să reia oricare dintre sutele de creaţii dificile aflate în repertoriu!
Corul Filarmonicii din Târgu Mureş a realizat numeroase imprimări radiofonice, iar discurile sale se bucură de mare popularitate în rândul publicului meloman. Artiştii au efectuat turnee în ţări precum Ungaria, Italia, Elveţia, Belgia, Franţa, Germania, Spania etc.

Multe şi plauzibile argumente

…Iată, stimaţi iubitori ai muzicii, o mulţime de argumente pentru a aprecia o asemenea iniţiativă a conducerii Filarmonicii braşovene, concert-eveniment ce închide Stagiunea actuală. Va urma - în numele tradiţiei - şi un Concert în aer liber înaintea sezonului muzical estival, programat pentru vineri 7 iulie 2017 de la ora 19,00, în locul ideal pentru asemenea manifestări luat cu asalt de turişti, anume Piaţa Sfatului din municipiul de sub Tâmpa. A doua zi, tot de la aceeaşi oră şi în aceeaşi locaţie şi Opera Braşov va prezenta un Concert Estival.
Nu ne rămâne decât să mulţumim tuturor artiştilor care s-au străduit să le ofere fanilor pe toată perioada Stagiunii care se încheie acum, momente de aleasă desfătare pentru suflet şi minte.
Încă o dată mulţumiri şi felicitări!


pentru Observatorul / Horia C.Deliu





Horia C.Deliu    6/28/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian