Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Pe teme de emigratie : Muncă voluntară

Î: Sunt în Canada cu statut de vizitator, visitor record expirându-mi în luna iulie. În România am fost profesor de matematică, acum sunt pensionar venit în vizită. Niste prieteni de-ai fiicei mele au un băiat la liceu care ar avea nevoie de câteva ore de matematică. M-am gândit că as putea să-l ajut pe acest elev, dar nu as vrea să încalc legea. Am dreptul să dau ore, chiar fiind neplătit, în situatia în care sunt cu statut de vizitator?

R: Foarte bună întrebare! Situatia prezentată are mai multe fatete. Dacă ne referim strict la faptul că munca depusă de dvs. nu este compensată ca orice muncă, nu primiti nici o remuneratie, unii ar fi înclinati să spună că este în regulă, nu încălcati legea. Însă, lucrurile nu stau chiar asa. Dacă dvs. nu v-ati oferi serviciile gratuit, familia respectivă ar trebui să angajeze un profesor de matematică particular, pe care l-ar plăti. Cu alte cuvinte, dvs. frustrati un canadian sau rezident permanent de oportunitatea de a găsi de lucru si a fi remunerat. Întrebati-vă dacă în mod normal se asteaptă ca o astfel de muncă să fie prestată gratuit. Răspunsul este nu, oricine altcineva, chiar si dvs., dacă ati avea voie, probabil ati cere bani pentru munca depusă. Deci, din punct de vedere tehnic, dvs. nu aveti voie să prestati această muncă, chiar făcând-o gratuit. Întrebarea dvs. mi-a adus aminte de un caz dus la extrem, când un ofiter de imigratie de la granită a refuzat intrarea unui englez, pentru că a declarat că intentionează să-si ajute prietena la zugrăvitul apartamentului. Ofiterul a considerat că acest vizitator are intentia să intre în câmpul muncii, ceea de fapt nu era deloc adevărat. Dar, tehnic, ofiterul avea dreptate, pentru că probabil prietena va trebui să angajeze un canadian să-i vopsească apartamentul.

Î: Am aplicat pentru rezidentă permanentă din România si probabil aplicatia mea va fi finalizată până la sfârsitul anului. Mă întreb dacă în cazul meu, atunci când voi obtine viza pentru emigrare, voi mai avea nevoie de eTA (electronic Travel Authorization) pentru a putea călători spre Canada. Îmi fac probleme dacă liniile aeriene sunt tinute la curent cu noua legislatie. Ati putea să-mi dati câteva lămuriri privind acest subiect?

R: Întrebarea este foarte legitimă. Odată ce viza pentru emigrare este emisă, individul respectiv nu devine în mod automat rezident permanent decât atunci când a ajuns la aeroport în Canada. Venind dintr-o tară care nu are nevoie de viză de vizitator, s-ar crede că este nevoie să prezinte o autorizatie de călătorie (eTA). Departamentul de imigratie a stabilit însă că nu acesta este cazul, viza pentru emigrare fiind singurul document necesar pentru a călători spre Canada. Însă, din experientă, vă pot spune că angajatii liniilor aeriene nu sunt ofiteri de imigratie si ei nu cunosc în detaliu toate nuantele legii de emigrare în Canada. Ca urmare, datorită faptului că acesti angajati nu au fost instruiti în mod corespunzător, nu putine au fost incidentele în aeroporturile din străinătate când persoanele care prezentau doar viza pentru emigrare în Canada au fost oprite să se îmbarce în avion.
Situatia se complică si mai mult atunci când vizitatorul din tara care nu are nevoie de viză de vizitator, detine un permis temporar (TRP) cuplat cu o viză de student sau de lucru. Acesti indivizi sunt inadmisibili în Canada, de aceea li s-a eliberat un TRP. Acestia nu au nevoie de o autorizatie de călătorie (eTA), dar liniile aeriene nu stiu această exceptie, ceea ce ridică probleme la îmbarcare. Concluzia este că Departamentul de imigratie ar fi trebuit să tină sesiuni de instruire care să clarifice aceste exceptii, pentru a evita incidentele, nu putine, la îmbarcarea în aeroporturile internationale.

În altă ordine de idei, as dori să vă aduc la cunostintă un fapt care se va întâmpla în primăvara aceasta: Canada Border Services lucrează intens la introducerea unor chioscuri în marile aeroporturi canadiene, care să usureze trecerea prin vamă a celor aterizati în acele orase. Aceste chioscuri sunt self-served si se bazează pe măsurători biometrice si în esentă vor compara pozele din pasaport cu persoana care detine pasaportul. Primul aeroport care va beneficia de aceste chioscuri este Ottawa, urmată de celelalte aeroporturi mari internationale: Toronto, Quebec City, etc. Procesul de instalare se va desfăsura până în 2018. Noile chioscuri vor folosi tehnologii avansate care au ca scop cresterea securitătii în aeropoarte si scurtarea timpului de asteptare la vamă.

Mihaela Boeriu este consultant de imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela.boeriu@gmail.com.





Mihaela Boeriu    3/17/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian