Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Un jandarm de exceptie - col. Cristian-Elly Paliştan

Episcopia Covasna-Harghita i-a conferit zilele trecute d-lui col. Cristian-Elly Paliştan, fost prim-adjunct al IJJ Covasna, actualmente şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov, distincţia “Crucea Munţilor”. Înaltul titlu i-a fost înmânat duminică, 22 ianaurie 2017, într-un cadru solemn la Biserica din comuna Barcani de către Preasfinţitul Andrei în prezenţa unui sobor de preoţi.

Covăsnenii îl preţuiesc şi nu l-au uitat

Iată că oamenii de bine, reprezentanţii cultelor, autorităţile locale din Sf. Gheorghe îl preţuiesc şi nu l-au uitat pe col. Cristian-Elly Paliştan, fostul şef al Jandarmeriei judeţene! În semn de preţuire pentru activitatea de 12 ani desfăşurată în Covasna, forul bisericesc teritorial reprezentat de Episcopia Covasna-Harghita i-a conferit distincţia “Crucea Munţilor”. Înaltul titlu cu o mare încărcătură simbolică i-a fost înmânat de Preasfințitul Andrei într-un cadru solemn duminică, 22 ianaurie 2017, la Biserica din comuna Barcani în prezenta unui sobor de preoţi.
După festivitate col. Paliştan a declarat: “Aprecierea celor 12 ani de carieră militară prestată în cadrul Jandarmeriei Covasna s-a materializat astăzi prin emoţionanta Ceremomie organizată la Biserica ortodoxă din comuna Barcani, prilejuită de înmânarea onorantei distincţii "Crucea Munţilor" acordată de Preasfinția sa Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei, căruia îi mulţumesc. De asemenea, îmi exprim gândurile de mulțumire la adresa colegilor din cadrul amintitei instituții militare în care am activat, cât şi a celor care m-au sprijinit în acţiunile susținute pentru promovarea valorilor spirituale și patriotice ale neamului românesc în județul Covasna. În încheiere vreau să spun că mă simt mândru că sunt român! Şi, totodată, că sunt jandarm!”

Col. Cristian-Elly Paliştan-un militar de carieră integru

Pentru cei care nu îl cunosc ori ştiu mai puţine lucruri despre colonelul Cristian-Elly Paliştan vom face în cele ce urmează câteva desluşiri. Îmi face plăcere să precizez ca unul ce a colaborat rodnic cu domnia sa mai bine de un deceniu, adică în toată perioada cât a activat la Sf. Gheorghe că este un om deosebit, un militar de carieră integru, cu o comportare demnă în societate şi în familie. Un bun manager, preocupat în permanenţă de îmbunătăţirea activităţii profesionale a sa şi a subordonaţilor.
Ca reprezentant al ziarului „Cuvântul Nou” şi ulterior al cotidianului „Mesagerul de Covasna” am fost invitat să particip an de an la festivităţile dedicate Zilei Jandarmeriei Române, dar şi la alte evenimente cultural-sportive, simpozioane, prelegeri etc. Au fost multe prilejuri oficiale, dar şi mai puţin protocolare de a-l vedea în acţiune pe eroul acestui articol, de a discuta o mulţime de probleme profesionale şi umane. De asemenea, am avut plăcerea de a-l cunoaşte şi participa împreună la felurite manifestări cu încă un personaj luminos şi drag - preotul militar al jandarmilor din Covasna şi Braşov - părintele Ioan Epaminond Boroş. Este fiu al meleagurilor covăsnene, mai pecis din comuna Breţcu. Tatăl său, nenea Ioan Boroş, fiind toată viaţa un cetăţean de frunte al obştii, despre domnia sa scriind mai multe reportaje elogioase.
...Încă de la venirea sa în judeţul Covasna l-am perceput pe tânărul ofiţer Cristian Elly Păliştan ca pe un interlocutor dezinvolt, deschis, sincer, receptiv la nou şi la sugestii, calităţi care l-au propulsat mereu, cunoscând în timp scurt o ascensiune rapidă. Dar binemeritată.
Din vara anului trecut ocupă funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov, însă nu a întrerupt legătura cu vechii săi colaboratori şi prieteni din judeţul Covasna. Ajuns acum cu serviciul acasă, în străvechea Ţară a Bârsei, este la fel de mult apreciat. Ca atare a fost primit în Consiliul de Onoare al Braşovului, numele său figurând pe “Aleea Celebrităţilor” din municipiul de sub Tâmpa!

O personalitate deosebită

Iată cum a fost prezentată publicului larg personalitatea sa de către respectivul for civic. “Avem onoarea să vi-l prezentăm pe domnul colonel Cristian-Elly Paliştan, născut la data de 19.04.1974, absolvent al Colegiului Naţional “Andrei Şaguna” din Braşov. Spiritul şagunist înseamnă respect, exigenţă, competiţie, performanţă, mândria de a purta uniformă, succes în carieră, valori, atitudini, trăsături ce şi-au pus amprenta asupra dumnealui. A urmat cursurile Academiei de Poliţie „A.I.Cuza” Bucureşti, Facultatea de drept. Ulterior a absolvit cursuri postuniversitare, specializându-se în drept penal. Apoi a efectuat un Stagiu de informare pentru ofiţeri propozabili ca şef de corp şi a urmat Cursul superior internaţional, ambele organizate de Jandarmeria Franceză, cu specializarea de Stat major şi cooperare internaţională poliţienească.
Din anul 1996 şi-a început cariera militară la Jandarmeria Arad. După aceea a desfăşurat o muncă de 12 ani în cadrul IJJ Covasna, ajungând prim-adjunct al şefului Inspectoratului Covasna. Pentru rezultatele bune obţinute a fost promovat ca şef al Grupării Mobile de Jandarmi “Burebista” din Braşov. Ulterior a ajuns inspector şef al IJJ Cluj, revenind din iunie 2016 la Braşov, ca şef al Jandarmeriei judeţene.
Aşadar, o carieră impresionantă!
În anul 2014 cu ocazia sfinţirii Troiţei din incinta Grupării de Jandarmi Mobilă “Burebista” Braşov, în semn de preţuire pentru misiunea de apărare a neamului românesc îndeplinită cu mult devotament, colonelul Cristian-Elly Paliştan - în calitate de comandant al unitații menționate de la vremea respectivă - a primit distincţia „Ordinul Sfântul Andrei Şaguna” din partea IPS Mitropolit Laurenţiu.

„Lex et Ordo” şi „Nihil Sine Deo”

Drept consecinţă, motto-urile alese în activitatea sa au fost şi au rănas „Lex et Ordo” şi „Nihil Sine Deo”. Cristian-Elly Paliştan a urmant o carieră militară izbutită, căutând permanent să se perfecţioneze, să evolueze în profesia aleasă şi să promoveze valorile dobândite: respect, exigenţă, corectitudine, iubire faţă de semeni şi de ţară, aceştia fiind vectori în promovarea spiritului naţional şi local.

„Calea jandarmului este curată, cinstită şi jertfelnică”

De-a lungul carierei a conceput cu ocazia unor activităţi cu încărcătură patriotică şi religioasă câteva sintagme inspirate, imbolduri pentru activitatea personalului din instituţiile pe care le-a condus. La IJJ Covasna deviza a fost: „Calea jandarmului este curată, cinstită şi jertfelnică”. La G.J.Mb. Braşov: „Cinstea, curajul şi jertfa sunt călăuza sufletului curat al jandarmului” iar pentru subordonaţii din cadrul IJJ Cluj: „Respectul, echilibrul şi sacrificiul desăvârşesc nobila misiune a jandarmului”.
Sunt motto-uri mobilizatoare, ce reprezintă valorile jandarmilor, credinţa lor, normele sociale şi morale pe care aceştia le apără şi le promovează.

Sincere felicitări!
În încheierea acestui material omagial nu ne rămâne decât să-i adresăm din suflet cu prietenie stimatului colonel Cristian-Elly Paliştan calde felicitări! Le merită cu prisosinţă…






Horia C.Deliu    1/24/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian