Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Muzica la începutul noului an

Din toate timpurile oamenii au aşteptat cu nerăbdare venirea unui An Nou în speranţa schimbărilor care să-i ajute să-şi îmbogăţească viaţa. Ştim aceste lucruri datorită însemnărilor din paginile scrise de istorici din diferite domenii. Aşa am aflat că în 1888 a apărut la Blaj primul număr al revistei literare "Muza Română" editată de Iacob Mureşanu.

Tot în ianuarie, în anul 1889, s-a născut la Cernavodă compozitorul, dirijorul şi profesorul Ion D. Chirescu. El şi-a început studiile la Bucureşti cu D. G. Kiriac şi Ion Nona Otescu pe care le-a continuat la Paris la Schola Cantorum cu Vincent d"Indy. Datorită profesorului I. D. Chirescu, muzica pentru cor s-a dezvoltat foarte mult în ţara noastră. La începutul carierei a dirijat "Capela Română" din Paris şi apoi a fost numit pe postul ce-l ocupase D. G. Kiriac la conducerea corului "Carmen". A fost mulţi ani professor la Conservatorul din Bucureşti şi o perioada chiar director. În calitate de compozitor a creat multe piese corale, unele pentru copii.

Contemporan cu I. D. Chirescu a fost compozitorul Emil Monţia care s-a născut la Arad în 1888 şi care a trăit până în 1965. Creaţia sa cuprinde multe colinde şi cântece eroice, romanţe şi altele. A rămas în istorie cu o "Culegere de doine şi cântece populare româneşti". E. Monţia a compus operetele : "Fata din Cozia", "Trei Crai".

În Istoria muzicii există date importante despre pianista Clara Haskil născută la Bucureşti în ianuarie 1895 şi care a trăit în Elveţia. Datorită recunoaşterii talentului său a concertat în multe ţări din Europa şi America. A participat la marile festivalurile Internaţionale de la Salzburg, Lucerna, Edinburgh şi altele. A colaborat în concerte cu: Ysaye, Enescu, Casals şi alţi mari interpreţi. A plecat în lumea veşnică în 1960 când era la Bruxelles.

În ianuarie 1900 a avut loc premiera operei "Tosca" de Puccini la Roma. Interpreta rolului principal a fost românca Hariclea Darclée.

În 16 ianuarie 1927 a avut loc prima audiţie a "Sonatei a III-a pentru vioară şi pian "în caracter popular românesc" de G. Enescu. Lucrarea a fost interpretată de G.Enescu –vioara , la pian fiind Nicolae Caravia.

Tot în ianuarie, anul 1954, a fost inaugurat Teatrul de operă şi balet din Bucureşti, iar în aceiaşi luna în anul 1949 s-a înfiinţat la Sibiu orchestra "Filarmonica de Stat". Tot în ianuarie s-a născut la Târnava Mare în 1893 Marţian Negrea. El a ales profesia de muzician deşi în paralel se pregătise pentru cea de professor. La 20 de ani a plecat la Viena pentru desăvârşirea pregătirii muzicale pe care o începuse în ţară cu Timotei Popovici. În 1921 s-a întors în ţară şi a fost numit professor la Conservatorul din Cluj. În paralel a fost promovat în creaţie şi una dintre primele sale lucrări a fost "Rapsodia" care în 1938 a fost distinsă cu premiul "Enescu". Succesul acestei lucrări i-a creat dorinţa de a-şi înmulţi creaţia, mai ales cea inspirată de folclor. A fost apreciat şi stimat de elevi şi colegi atât pentru calităţile de muzician dar şi pentru cele umane.

Ianuarie, prima lună a anului, este cea legată de naşterea unor mari muzicieni ai lumii. Va dăm câteva exemple. În ianuarie 1796 s-a născut la Salzburg marele geniu al muzicii Wolfgang A. Mozart. În 1797 s-a născut Franz Schubert. În 1866 s-a născut Romain Rolland care a lăsat cele mai importante scrieri despre Beethoven, Mozart, Berlioz şi Wagner. În ianuarie 1889 s-a născut Artur Rubinstein. Putem deci să asociem prima luna a anului cu naşterea unora dintre marii muzicieni ai lumii.


Toronto / Ian 2017





Florica Gheorghescu     1/23/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian