Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Don Jones sfidează de la inăltime inamicii lui Trump

1.)...La terminarea turnului, „Constructorul Solness” (de Ibsen), ajuns în vârf, se simte eliberat, atotputernic sub ovaţiile mulţimii şi înfruntă Divinitatea. Solness construieşte case pentru oameni, având ca ţel servirea umanităţii...Decide construirea castelului, cu un turn foarte înalt şi un balcon în vârf, de unde se poate contempla restul creaţiilor de pe pământ: „Vom construi lucrul cel mai minunat din lume – minunea minunilor din lumea întreagă, un castel înalt, un castel al visurilor”. Din vârful turnului, Solness va înfrunta Divinitatea de pe poziţii pe care el le consideră egale. De ce nu, Donald Trump - constructorul n-ar fi un personaj emblematic pentru spiritul american. „Numele său este destul tun”, se spune despre Sobieski în opera lui Negruzzi. Seniorul îsi va continua opera de edificare, nu de distructie.

Deplorabile figuri - comentatorii români din presa scrisă si cea trăncănită. După ce s-au aliniat la zâmbetul hilarei doamne, la minunea continuitătii politicii din lui Obama, strigându-si protestul la adresa „misoginului” (cu un cortegiu de sotii-femei în urmă-i), a „izolationistului” (care si-a zidit skyscraperii pe tot mapamondul), a celui ce sustine spiritul identitar al colonizatorilor si fondatorilor unei civilizatii de prim rang, opozitia a tăcut brusc sau s-a adaptat noii realităti, începând cu ode si elogii la noua stăpânire. Tipic pentru biata noastră lipsă de caracter, pentru ipocrizia si oportunismul, sporturi nationale. Noroc că s-a putut brusc schimba macazul, către năstrusnica noastră campanie electorală.

Dacă mai putem avea încredere în tot ceea ce se vehiculează pe internet, s-ar putea să facem greseli impardonabile. Ca fost lucrător în presa socialistă aveam o mare răspundere în a informa corect si aveam încredere în adevărul scris sau rostit din surse oficiale. Pe internet s-ar putea să ne zăpăcească niste cavaleri ai tristei figuri, cu asa-zise pamfleturi. Unele lucruri s-ar putea să contină fapte reale, altele ba. Asa că rog să-mi fie scuzate unele stiri pe care le voi consemna.

Am retinut de pe internet opinia peoletcultistă a scriitorului atât de tradus si globalizat: „Donald Trump este victoria Americii reactionare, izolaționiste, o Americă a trecutului,” asta are de spus Mircea Cărtărescu, candidat virtual la premiul Nobel, pe care i l-a suflat un songwriter american „reactionar”, hipiot „al trecutului”, Bob Dylan. Mircea urăste Nord-America,
Un încruntat si vesnic cârtitor gazetar se lamenta cum că „Nu stiu cât de bine o să-i fie Americii cu Trump, dar cu sigurantă Europei, Europei de Est si Romaniei nu le va fi bine deloc cu acest presedinte", opinia lui Cristian Tudor Popescu-„nu e bine”. După el „ Trump este un presedinte atipic, care, egocentric fiind, extrem de arogant si de flămând de putere, nu va avea ca prim obiectiv al mandatului său nici măcar chestia asta cu America mare din nou”. („chestia asta mare”, n.n.)
În State mijloacele tradiţionale de manipulare a maselor au fost învinse. În ciuda coaliţiilor din mass-media, aservite proprietarilor, a vedetelor din Hollywood, în ciuda folosirii celor mai murdare mijloace de influenţare şi manipulare, comparaţii cu Hitler etc. Americanii patrioţi, nu s-au lăsat păcăliţi de „sondaje” şi nu au votat cu partea indicată în proporţie de 85% drept „câştigătoare”.
Interesante punctele de vedere ale domnului Alexandru Cetăteanu, Presedintele Asociatiei Scriitorilor din Canada, director al revistei Destine literare / Montreal: „Obama, a fost ales exact din dorinţa de nou, de schimbare – în fond un protest la adresa establishmentului. A primit Premiul Nobel pentru ce a promis şi s-a sperat că va realiza, dar a fost înfrânt de politicieni, de grupurile de interese – nu a condus America, a fost condus. Şi mass-media canadiană a fost influenţată mult de cea din sud, dacă nu cumva este vasală acesteia şi mai durează până va fi deprogramată. Când scriu aceste rânduri, se anunţă repetat la CBC că mulţi americani vor să emigreze în nord, în Canada, la răcoare… Ce se uită să se menţioneze sau să se întrebe cel puţin - câţi dintre ei fac parte din cele douăsprezece milioane de ilegali în SUA? Nu cumva sunt cei care au intrat în panică de perspectiva de a fi expulzaţi în ţările lor de origine, aşa cum le-a promis Elected President Donald John Trump? ”
Laurentiu Rebega: „Am văzut, în fugă, câteva reactii din România, în urma votului american. Sunt reactii deplorabile si ele denotă apartenenta clasei politice de la noi la un mod de gândire fanariot si provincial. Foarte multi dintre comentatorii români consideră ca ‘populism’ iubirea de patrie, atasamentul fată de valorile traditionale, dorinta de a avea o economie sănătoasă, bazată pe capitalul, munca si resursele nationale.

Alegerile din 2016, din SUA vor marca, într-adevăr istoria lumii, dar sunt convins că schimbarea va fi în sensul întoarcerii către oameni si către valorile perene ale umanitătii.”
2.) A fost previzibilă reactia statului California la alegeri. Cred că nu atât traditia democrată a colorat în albastru harta electorală, cât interesele multinationalelor din zona pacifică ai nu în ultimă instantă relatiile cu presedintele Obama ale sefilor IT-isti din Silicon Valley. În anii trecuti am constatat câteva vizite putin mediatizate. Oricum, am dovada, fotografiind avionul prezidential pe SFO...Donald Trump a acuzat, probabil, Beijingul că a furat locuri de muncă de la americani, este fapt şi am văzut cu ochii mei pustiirea unor mari firme din Silicon Valley. Nu mă mir că americanii si-ar dori înapoi locurile de muncă, în cazul acesta Parteneriatul Trans-Pacific - unul dintre obiectivele administraţiei Obama, ce include 12 ţări din zona Asia-Pacific va fi anulat de noul presedinte.

În anii trecuti „l-am cunoscut” pe Trump urmărind împreună cu copiii mei emisiunile de la NBC „The Apprentice”, un Reality Show despre „The Ultimate Job Interview” al unor oameni de afaceri care concurează pentru a conduce una din companiile lui Trump, toate emisiunile începând cu tema muzicală „For the Love of Money” și terminându-se cu decizia tragi-comică „You`re Fired!” Ne-au fost încă de atunci simpatice „gazdele” Trump și Ivanka. (Continuatorul personajului-angajator va fi probabil Schwartzenegger...). L-am simpatizat încă de atunci, pentru spiritul său corporatist, am „realizat” ce înseamnă capitalism...
...Tocmai scriam un referat favorabil pentru romanul-fluviu al scriitoarei timișorene Coleta de Sabata, întitulat „Clanul DE NIRO”, având în centru activitatea benignă a coloniștilor italieni în România, când am dat (pe internet) de opiniile unui altfel de membru al acestui clan, actorul celebru Robert de Niro, cel care parcă joacă tot roluri care i se potrivesc. Despre Trump, se pare că ar fi spus (înaintea votului): "Este strident de prost, e un derbedeu, e un porc, e un escroc. Nu știe ce vorbește, nu-și face temele, nu îi pasă, crede că păcălește societatea, e un idiot. Colin Powell a spus-o cel mai bine: este un dezastru național, e o rușine pentru această țară. Sunt atât de nervos (ce de-a mai nervi! N.n.) că țara asta a ajuns în acest punct în care acest prost, acest clovn a ajuns la asemenea nivel. Spune că ar vrea să lovească oamenii în față, dar și mie mi-ar plăcea să-i dau un pumn în față." Pumnul în față, asta face mereu în rolurile sale, cu plăcere parcă, la umbra înalților palmieri din Hollywood celebritatea de sorginte italiană, cu fruntea sa îngustă. Decorat, desigur, de Obama care a spus că "De mai bine de 50 de ani, Robert De Niro ne-a dăruit unele dintre cele mai memorabile personaje, câştigându-şi (cu pumnul, n.n.)locul ca unul dintre cei mai talentaţi actori din generaţia sa.” Neîndoios este așa, numai că se poate da și o altă interpretare acestor cuvinte festive. „Prestația” jignitoare a actorului vizavi de Trump a stârnit, probabil, surâsul satisfacției dinspre democrați.
3.) Au ieșit și amenimțări oribile, de exemplu, ”Rape Melania”. Pentru asta, un trader din Paris, care pretinde că lucrează pentru BNP Parisbas, întreabă, pe Twitter, „unde este ISIS când ai nevoie de ei?” Ca să, nici mai mult, nici mai puțin, să o răpească și decapiteze pe Melania Trump. „De aceea ar fi fost democrații atât de primitori cu migranții, pentru că oricând se pot dovedi folositori, la nevoie.” Chiar și o asemenea instigare e mult prea destul. Și iarăși îmi fac reproșuri că uneori iau în serios ceea ce postează americanii pe internet, ei care au un simț al umorului, dus până la absurd, mai ales într-o asemenea confruntare electorală.
4.) Barack Obama mi-a lăsat o senzație neplăcută, cu prilejul uraganului „Sandy”. După o preumblare prezidențială prin dezastrul din New Jersey, îmbrăcat „de lucru”, a urcat aproape imediat în barca/baraca campaniei electorale pentru turul doi, încă înainte ca din metrourile din New York să se evacueze apa...Puțină lume din afara Statelor Unite își mai amintește acest episod.
Se crede că Obama va dori să-și ia un „ job” în... Silicon Valley. Zvonuri sau realitate. „Some have hypothesized President Barack Obama will bring his interest in science and technology to Silicon Valley after leaving the Oval Office, according to the New York Times”. El s-ar fi întâlnit, departe de ochii presei, cu mai marii din Silicon Valley, în încercarea de a-i convinge să investească in continuare, în ciuda restrângerilor bugetare impuse de republicani. Creatorul Facebook, Mark Zuckerberg, directorul executiv al Google, Eric Schmidt, fondatorul Apple, Steve Jobs, președintele Universității Stanford, șefii Twitter și Yahoo s-ar fi aflat printre cei care au discutat în anii trecuți cu președintele. Deocamdată cea mai lungă linie aeriană fără escală există între India și SFO (San Francisco) pentru angajatii indieni din Silicon Valley. Am văzut familii întregi, venite din India, făcând baie în piscinele publice din Elan Village, îmbrăcate în șalvari, apoi mergeau pe trotuar în șir indian, foarte încrezuți în comparație cu ceilalți asiatici, demonstrând, probabil, că fac încă parte din coloniile britanice...Astea-s considerații subiective, desigur. Oricum, nu între București și SFO există o linie aeriană directă. Pentru ca un român să ajungă la Pacific trebuie să ia „Lufthansa” din Munich sau Frankfurt am Main.
Obama, în vizită la sediul Facebook ar fi spus: "Numele meu este Barack Obama și eu sunt tipul care l-a determinat pe Mark Zuckerberg să poarte sacou și cravată". Credibil. Era și cazul ca acești domni importanți să nu umble tot cu blugi și bascheți...„Pentru a evita problemele cu legislatia americana, marile companii din Silicon Valley plănuiau să se mute pe vapor”, conform yoda.ro. „Blueseed este numele proiectului de miliarde care anunța că va muta toate sediile principale ale marilor firme din Silicon Valley pe un vapor. Blueseed va fi situat in Oceanul Pacific”. Fantezie bogată, excentrică. Umorul american e unul deosebit, trebuie să locuiești acolo ca să-l înțelegi. Cu tot Caragialele nostru suntem în mare parte lipsiți de simțul umorului, așa că multe din farsele lor electorale noi le-am luat ca adevăruri.
5.) Dacă vaporul „S.V.” nu s-a finalizat, se pare că la National Memorial Mount Rushmore s-ar petrece ceva. Prima construcție majoră la monument din anul 1941. Planificarea pentru proiect ar fi început în urmă cu ani , când președintele Obama ar fi semnat un ordin executiv pentru a-și adăuga propria față, alături de Washington, Jefferson, Roosevelt și Lincoln. Inițial geologii ar fi raportat că stânca de granit, care e postamentul monumentului, nu e suficient de solidă pentru a susține construcția planificată, fiind eventual necesară utilizarea...tehnologiei extraterestre (aici intervine pmfletul), pe care guvernul încă nu o posedă. Dar, la sugestia președintelui, s-ar putea aplica fața lui Obama peste sculptura existentă a lui Washington. Tot sunt niște rasiști albi cei patru foști președinți, nu? Dacă ar fi fost adevărat ceva din povestea asta, ce proteste publice ar fi urmat...
Proiectul, se spune, ar crea sute de locuri de muncă bine plătite pentru economia locală, dintre care majoritatea ar fi fost ocupate de refugiați sirieni, pentru musulmanii programului președintelui Obama (?). Dolari federali suplimentari sunt folosiți pentru a construi mai multe moschei mari în orașul Keystone, Dakota de Sud, pentru comunitatea musulmană locală în creștere.
Președintele Obama ar fi spus că el a emis un ordin executiv să înceapă imediat sculptura cu chipul său pe muntele Rushmore. Președintele consideră că acest lucru va stimula și creșterea turismului în Dakota de Sud.
Ultimul președinte care urma să fie sculptat în munte a fost Reagan, dar presedintele Clinton, a anulat ordinul. Obama ar fi ocolit Congresul (nu cred că e posibil așa ceva) și a ordonat ca sculptura să înceapă. "Eu sunt primul președinte negru. Și cred că istoria va arăta că eu sunt unul dintre cei mai mari președinți care a trăit vreodată. Eu merit să fiu pus pe Muntele Rushmore ", ar fi declarat el. Un artist deja se pare că lucrează la sculptura chipului lui Obama pentru Rushmore. La mișto, republicanii au spus că, dacă Bill Clinton va fi sculptat la Rushmore, neapărat Monica Lewinsky trebuie să fie postată și ea acolo.
Cei de la MSNBC cred că Roosevelt ar trebui să fie scos de pe Rushmore. "Noi ar trebui să-l punem pe Obama sus și să-l dăm pe Teddy jos", ar fi spus O.Donnel. "Personal, cred că ar trebui să fie doar Lincoln, Washington si Obama. Republicanii nu pot face nimic în privința asta. Dar ei sunt bineveniti pentru a le face vizite oricând. " Guvernul se asteaptă ca mii de protestatari să ajungă la monument. Agentia de Management Federal Emergency ar fi construit o tabără pentru protestatari, precum si un spatiu destinat ca ei să protesteze.
6.) Socialistul Igor Dodon a salutat miercuri dimineaţă alegerea unui „preşedinte puternic, conservator şi adept al valorilor creştine” şi l-a felicitat pentru victorie pe Donald Trump. „Victoria lui Trump este o victorie a cetăţenilor americani asupra dezmăţului liberal, care a erodat temelia societăţii şi în Statele Unite”, a declarat Dodon. El a mai a precizat că „Trebuie să promoveze o politică mai puţin agresivă în lume, o politică de apropiere faţă de est şi în mod aparte de Federaţia Rusă”. Numele presedintelui basarabean îmi aminteste de înfrângerea românilor de la Cotul Donului. Cotul Dodonului...
Premierul ungar Viktor Orban a afirmat: „Democratia este încă în viată”. El s-a aflat între primii (eu cred că a fost chiar primul) sefi de state si de guverne care l-au felicitat pe Donald Trump. Premierul maghiar a declarat încă din luna iulie că politica externă şi politicile de gestionare a imigraţiei propuse de preşedintele republican sunt vitale pentru Ungaria, în vreme ce planurile prezentate de rivala sa democrată sunt cu adevărat „mortale” pentru Budapesta.
7.) Investitori si directori din Silicon Valley si-au postat pe Twitter consternarea după victoria lui Trump. Mai în glumă, mai în serios, s-a cerut chiar un referendum pentru ca statul California să se desprindă de SUA. Mark Zuckerberg, confruntat cu un val de critici potrivit cărora ştirile false publicate pe Facebook au contribuit la ascensiunea lui Donald Trump, şi-a apărat cu tărie compania şi a spus că Facebook nu ar trebui să fie considerată vinovată de victoria repurtată de Trump în alegerile prezidenţiale americane. „Este o idee destul de nebunească. Dacă voi credeţi asta, atunci eu nu cred că voi aţi înţeles mesajul pe care susţinătorii lui Trump au încercat să îl transmită în campania pentru aceste alegeri”. În acest an, se spune în informatiile pe care le-am cules de pe internet, reţeaua Facebook a fost acuzată că este anti-Trump. Deşi a negat acele acuzaţii, Facebook a concediat echipa sa de moderatori umani şi a ales să se bazeze începând din acel moment doar pe un algoritm robotizat care decide ştirile ce trebuie să fie arătate utilizatorilor pentru a deveni cele mai populare.
EPILOG. Totul este bine când se termină cu bine. De fapt, atunci când începe cu bine. Conform informatiilor preluate de REUTERS, „toti cei trei indici ai Bursei de pe Wall Street au înregistrat în timpul sedintei de marti valori record, indicele Dow Jones ajungând la valoarea de 19.002,16 puncte, fiind pentru prima dată în istorie când atinge pragul de 19.000 puncte.

"Optimismul revine pe piete datorită posibilei adoptări de stimulente fiscale, majorări de cheltuieli în infrastructură si reduceri de taxe, ceea ce a sporit încrederea investitorilor si a consumatorilor", a afirmat analistul Robert Pavlik, de la Boston Private Wealth în New York.

A consemnat Erwin Lucian Bureriu
Los Angeles





Erwin Lucian Bureriu    1/11/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian