Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Serbarea de Crăciun a Scolii Românesti Milne Valley

Părintii, elevii si profesorii Scolii Românesti Milne Valley MS si invitatii lor s-au îmbrăcat de sărbătoare si s-au adunat sâmbătă 3 decembrie să întâmpine în spirit traditional românesc sărbătorile de iarnă.

La intrare am fost întâmpinati cu zâmbete calde, cu pâine si sare asa cum se obisnuieste si ni s-a înmânat programul scris al serbării. A fost doar un semn al minunatului spectacol care a urmat si a deschis apetitul pentru datinile si traditiile românesti.

Afară era soare, dar în sală a nins cu iile albe, iar cusăturile traditionale s-au întretesut în atmosfera de sărbătoare românească.

Întregul spectacol a fost transmis online, pentru ca românii din tară si de pretutindeni să ni se alăture în aceste zile festive si să petrecem împreună câteva ore pline de veselie.

Cortina se deschide si interpretarea contemporană a elevilor de la Scoala Românească Milne Valley MS te lasă să păsesti în lumea bogatelor traditii românesti, ducându-te cu gândul la colindători, la miros de cozonaci si colaci calzi si la legendele ce vin la noi din timpuri străbune.

Nu-ti vine să crezi când textul de pe telefon te anuntă că familia si prietenii tăi de aproape si de departe îti sunt alături pentru un început al sărbătorilor de neuitat. În prag de sărbători suntem din nou împreună, ca să ascultăm glasurile de clopotei ale micutilor de la grădinită colindându-ne si sorcovindu-ne ca să ne meargă bine tot anul.

Traditional calul este un animal sacru, iar elevii clasei I-a au încălecat pe cai alegorici si au dansat “Călutii”, ca să alunge duhurile rele.

Grupul folcloric al Scolii Românesti dirijat de profesoara Cristina Mares a pornit la colindat “Am venit să colindăm, Domn, Domn să-năltăm”. Apoi în crescendo au dansat “Capra” si au încins “Hora Mare”. Spectatorii au tinut ritmul horei, unul din vestitorii zilelor pline de voie bună ale sărbătorilor hibernale.

Clasa a II-a ne-a purtat imaginatia spre câmpurile pline de rod scăldate in razele soarelui, vocile copiilor încărcând atmosfera cu clasicele versuri "Raza soarelui, floarea soarelui… sa ne fie de folos".

Au fost urmati de elevii clasei a III-a care, pentru fiecare dorinta de mai bine pe care o avem, au sunat clopotei, să se audă pretutindeni.

Liceenii au dansat într-o interpretare optimistă si tinerească o suită de dansuri folclorice din Moldova si Banat.

După pauza in care ne-am îndulcit cu prăjituri si am schimbat impresii, am asistat la “Sezătoarea de Crăciun” prezentată cu umor de grupul de teatru al Scolii Românesti, pe textul original al profesoarei Emilia Nechita.


După ce ne-am întâlnit cu Păcală si cu Tândală am făcut cunostintă cu Capra din sceneta cu acelasi nume în interpretarea elevilor claselor IV-V.

Primiti cu Plugusorul? Dar cum nu, când elevii claselor VI-VIII vor să zică neaos româneste "Aho, aho, copii si frati".

In premieră absolută, un grup numeros de părinti, elevi si profesori s-au adunat pe scenă unde, într-un iures, in acompaniament de vioară si acordeon, au colindat, au dansat si au urat. Călutii s-au aruncat veseli la dans, hora s-a încins cu bucurie si avânt, capra nu s-a lăsat mai prejos si plugusorul a răsunat de pe scena si din sala “Hai, Hai”.


Văzând atâta veselie Mos Crăciun nu a mai stat pe gânduri si a venit cu desaga plină cu cadouri pentru elevii scolii. Mosul a fost darnic si a adus multă bucurie elevilor.

Iar dacă vreti să întâmpinati Crăciunul si sărbătorile de iarnă alături de noi, înregistrarea serbării este accesibilă la următorul link:

https://www.youtube.com/watch?v=wfxm6T3r6F4

Acest eveniment a fost posibil cu contributia principalilor sponsori (Viorel Rusu, Alexandru C. Matei, Doru Cioată, Monica Stanciu, ABC Euro Delicatessen, Europa Deli & Bakery, IMCA-Euro Food Catering, Pias’ Passion Bakery, CaRo Events, Ileana Gherghescu, Radu Secăsan), a întregii echipe entuziaste de voluntari ORLA si a lui Viorel Rusu presedinte ORLA, a echipei de profesori minunati de la locatia Milne Valley cărora le multumim din suflet.

Mai multe informatii despre Scoala Românească si despre înscrieri puteti afla pe siteul www.scoalaromaneasca.ca.

Din partea noastră va dorim din suflet Crăciun Fericit si La Multi Ani!


Nota Observator :
Vezi imagini de la serbare la rubrica Evenimente culturale





Anca Constantinoiu    12/8/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian