Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Doi artiști canadieni de origina română - Sophia Leopold (8 ani) și Michael Husu (12 ani)

Duminică 3 decembrie a avut loc la Consulatul General al României din Toronto, în prezenta organizatorilor, d-l Consul Interimar Doru Liciu si al Conf. Univ. Crina Bud, un eveniment artistic deosebit. Doi foarte tineri artisti, pictorita Sophia Leopold si muzicianul Michael Husu ne-au încântat cu prezenta lor fermecătoare.

În cuvântul de introducere, Doru Liciu a mentionat faptul că avem printre canadienii de origina română tineri cu talent si perspectiva si, cu entuziamul lui caracteristic, a organizat întâlnirea pentru încurajarea acestor talente. Apoi, Crina Bud i-a prezentat pe cei doi artisti. Farmecul Crinei e greu de povestit, i-a încântat pe Sophia si Michael, care au răspuns cu bucurie si interes provocărilor ei jucăuse.

Sophia Leopold e deja un nume cunoscut în comunitatea Românească din Toronto. Născută pe 16 decembrie 2008 (la aceeasi dată cu Beethoven!), Sophia a început să picteze de la 3 ani. A avut deja câteva expoziții și fost premiată de către cenaclul Nicăpetre de pe lângă Observatorul la întâlnirea din 15 ianuarie 2016, cu ocazia zilei Naționale a Culturii și a zilei de naștere a lui Eminescu. După lansarea albumului de artă "Sophia Leopold - să ne jucăm că facem artă" scris de unchiul ei, Vianu Muresan , am scris despre micuța pictoriță (vezi articolul în Observatorul online, la Arhivă 2016, sectia Note de Carieră, publicat pe 15 aprilie 2016).

Expozitia de acuma cuprinde toate lucrările ei, pentru că, asa cum mi-a declarat "eu nu vând niciun tablou, sunt ale mele si vreau le păstrez!" Pe lângă picturile vechi, sunt expuse și cele recente, iar Sophia m-a plimbat printre ele, explicându-mi - unde era cazul- ce reprezintă o anumită parte a tabloului si ordinea în care a desenat elementele. Am întrebat-o dacă mai desenează cu bătul în nisip. Mi-a răspuns zâmbind (are un zâmbet fermecător!) că acuma deja asteaptă să deseneze cu bătul pe zăpadă! N-am putut cumpăra niciun tablou, în schimb mi-am putut alege tot ce am dorit de la standul cu reproduceri si carduri.

Michael Husu este nu numai un elev foate bun, dar si un talentat muzician. Învată pianul la Royal Conservatory of Music din Toronto si cântă la clarinet în câteva orchestre cu instrumente de suflat. În iunie 2016 a cântat pe scena Carnegie Hall din New York într-un ansamblu canadian selectionat la o competitie nord americană. Tânărul pianist ne-a interpretat o serenadă de Haberbier, un fragment dintr-o sonată de Beethoven, O nocturnă de Chopin si piesa "Doctor Gradus ad Parnasum" din celebrul ciclu "Children's Corner" de Debussy. Michael are multă sensibilitate si m-a impresionat tuseul lui delicat.

Pianul, spre deosebire de vioara, este un instrument digital, pianistul apasă pe o clapă, iar ea lovește o coardă pe care o face să vibreze. Legătura pianistului cu sunetul nu e directă, cum e în cazul viorii, unde viloonistul apasă direct pe coardă. Sigur, toate instrumentele muzicale au tehnica lor specifică si numai după ce un muzician stăpâneste perfect tehnica îsi poate permite să interpreteze piesa muzicală. Stiu din proprie experientă că e foarte greu să faci ca pianul să cânte melodia care e în sufletul tău, degetele apasă doar clapele, nu și coardele muzicale. Insist asupra acestui amănunt tehnic tocmai pentru a sublinia faptul că am apreciat în mod desoebit efectul sonor delicat pe care l-au produs degetele lui Michael pe pian. Asta spune ceva. Desigur, pianul e un instrument complex si se cere solist, clarinetul însă e si el un instrument foarte popular si are avantajul de a da ocazia muzicianului să cânte într-un ansamblu, ceea ce dezvoltă calităti umane deosebite.

Manifestarea a fost plină de căldura organizatorilor, de emotia micilor artisti si -respectiv- a părintilor, dar si de bucuria spectatorilor, fascinati de talentul viitoarelor vedete.

Felicitări, Sophia si Michael, suntem mândri de voi!





Veronica Pavel Lerner     12/4/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian