Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Muzica apartine sufletului

Omule, nu te lăsa preocupat de aceste gânduri, mai bine îndreaptă-le către scopul vieţii, spre idealul pe care ţi l-ai creat. Acum câteva zile cineva m-a întrebat de ce scriu numai despre muzicieni. Pentru că este domeniul care m-a atras încă din copilărie. De atunci ştiu că muzica aparţine sufletului. Muzica şi versurile sunt o adâncă exprimare a sufletului unui om. Acest lucru îl susţineau filosofii încă din cele mai vechi timpuri. Pentru că mie mi-au plăcut atât versurile, cât şi muzica, pot să mă laud că n-am uitat şi încă rememorez unele poezii de Coşbuc şi Eminescu. Ele au rămas lipite de sufletul meu.

Astăzi îi vom aminti pe marii oameni de cultură născuţi în luna noiembrie, deci ne vom întoarce la datele calendaristice. În această lună a anului 1895 s-a născut la Lugoj unul dintre marii tenori ai lumii, Traian Grozăvescu, cel care era comparat cu alt mare tenor, Enrico Caruso. Traian Grozăvescu a colaborat cu celebrii cântăreţi ai vremii sale, dar şi cu marii dirijori Felix Weingartner şi Richard Strauss. Deşi a murit la Viena în 1927, i s-a respectat dorinţa şi a fost înmormântat la Lugoj.

În noiembrie 1870 s-a născut la Iaşi Enrico Mezetti, un italian de origine română. El a fost un mare şi pasionat animator al vieţii muzicale ieşene, dorind un public apropiat de arta muzicală. A înfiinţat la Iaşi o orchestra simfonică, un ansamblu coral şi a format mulţi solişti pe care şi i-a apropiat pentru toată viaţa. Între anii 1905–1913 a fost director al Conservatorului ieşean. Spre regretul celor care l-au cunoscut, a murit în 1930.

În noiembrie 1951 a avut loc premiera operetei "Ana Lugojana" de Filaret Barbu. Spectacolul a avut loc pe scena Teatrului de Operetă din Bucureşti. În luna noiembrie 1836 s-a înfiinţat la Iaşi Conservatorul datorită iniţiativei marilor oameni de cultură Gheorghe Asachi, Costache Negruzi şi Ştefan Catargi.

Tot în luna noiembrie, anul 1903, s-a născut compozitorul Ion Vasilescu unul dintre cei mai importanţi creatori de muzică uşoară. Au rămas pentru totdeauna în repertoriul interpreţilor acestui gen piese ca de exemplu : "Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seară", "Fetiţele din Bucureşti", "Azi noapte te-am visat", "Firicel de floare albastră" şi multe altele. A fost dirijor la Teatrul Naţional din Craiova, iar la Bucureşti a activat la Alhambra, Cărăbuş şi Ansamblul de Estradă. În paralel a activat că profesor de muzică.

În nov 1900 a avut loc concertul inaugural al orchestrei simfonice americane "Philadelphia" la pupitrul căreia a fost invitat deseori George Enescu. În 1917 această orchestră a cântat pentru prima oară şi a înregistrat Rapsodia I de Enescu.

Tot în noiembrie, în anul 1874 s-a născut la Iaşi o mare pianistă şi profesoară, Constanţa Erbiceanu, care şi-a făcut studiile la Leipzig, Paris şi Berlin. O lungă perioadă, 1908–1924, a susţinut turnee pentru concerte în marile oraşe europene dintre care n-au lipsit Londra, Paris, Berlin. În 1924 a revenit la Bucureşti pentru a ţine cursuri la Conservator. Printre elevii săi au fost Silvia Serbescu şi Valentin Gheorghiu.

Multe informaţii despre muzică şi muzicieni ar mai putea fi adăugate mai ales când este vorba de oameni celebri, cum este soprana Victoria de Los Angeles, care s-a născut la Barcelona-Portugalia în 1923 şi care a rămas în Istoria muzicii ca una dintre marile interprete ale operei.

Cultura lumii păstrează numele unor mari muzicieni ca Paul Hindemith, mare violinist şi compozitor german, Carl Maria von Weber, pianist şi dirijor german, Eugen Ormandi, născut în Ungaria şi ajuns mare dirijor în America, precum şi spaniolul celebru Manuel de Falla. Vedeţi ce mulţi oameni de cultură şi-au înscris lucrările în tezaurul lumii…



Toronto / Nov






Florica Gheorghescu     11/23/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian