Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Arhanghelii Mihail şi Gavriil, căpeteniile îngerilor

An de an la aceeaşi dată, pe 8 noiembrie, îi cinstim pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil, consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul spre Rai. Din vechime se crede că ei vestesc tainele lui Dumnezeu şi îi protejează pe oameni de rele, veghiind în permanenţă la bine lor.

Patroni ai caselor

În popor Sfinţii Mihail şi Gavriil sunt consideraţi patroni ai caselor şi gospodăriilor, iar data de astăzi reprezenta în calendarul vechi popular hotarul dintre toamnă şi iarnă. Nicolae Macovei, un localnic de ispravă din Zagon, cea mai mare comună a judeţului Covasna, aflat în centrul Ronmâniei, ne spunea că străbunii socoteau că cei doi sfinţi au grijă să nu lase iarna să dea buzna dintr-o dată, luând sătenii pe nepregătite. Pe locuri praznicul este supranumit şi “Toamna Arhanghelilor”, deoarece de multe ori vremea blândă te duce cu gândul la un sezon mai cald.
În sâmbăta anterioară zilei Arhanghelilor Mihail si Gavriil s-au ţinut Slujbe de pomenire a morţilor, s-au dat de pomană colaci, fructe, colivă de sufletul celor răposaţi. Sunt ofrande numite pe alocuri şi “Moşii de Arhangheli” , iar in biserici s-au aprins lumânări atât pentru morţi, cât şi pentru vii.

Părinţi conducători

Sărbătoarea aceasta poartă un nume aparte, fiind numită a “Îngerilor”, întrucât cetele acestor făpturi inefabile au rolul de a îndruma sufletelor credincioşilor. Se ştie că de cum ne naştem un înger se aşează pe umărul nostru, protejându-ne toată viaţa, ferindu-ne de rele. Potrivit miturilor străbune româneşti, Sfinţii Arhanghelii Mihail şi Gavriil (care sunt socotiţi mai mari în gradul îngerilor, cunoscuţi şi drept Părinţi conducători) sunt înfăţişaţi în icoane cu aripi, purtând săbii în mână.
Arhanghelul Mihail are menirea de a se război cu diavolul, dar şi de a veghea lângă persoana care trage să-şi dea duhul, stând la creştetul lui. Se spune în popor că dacă bolnavul se vindecă, Arhanghelul Mihail se găseşte la picioarele sale, fiind un semn bun. Atunci când va veni sfârsitul lumii, Arhanghelul Mihail se va lupta cu demonii, iar sunetul trâmbiţei sale va ridica morţii din cimitire.
Celălalt Arhanghel- pereche, Gavriil, a avut nobila misiune de a o înştiinţa pe Fecioara Maria că-l va aduce pe lume pe Iisus. Ca atare, este perceput în folclor ca un vestitor al minunilor, ocrotitor al mamelor şi al fecioarelor, dar şi al pruncilor. În iconografie apare ţinând în mână o călimara şi o pană, simboluri ale rolului sau de mesager.

Daruri de la fini pentru naşi

Fiind o Sărbătoare specială, datina impune ca naşii să primească vizita finilor, care duc plocoane de tot felul. În zona noastră se obişnuieşte a se oferi colacei părinţilor spirituali, întrucât la cununie lumânările ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Sfinţi Arhangheli, Mihail si Gavriil.
Tradiţia obligă gospodinelor să un robotească azi, să nu lucreze ca în alte zile ale săptămânii, întrucât vor avea ghinion.
În zonele de munte cei doi sfinţii sunt consideraţi şi ocrotitori ai animalelor din gospodărie, mai ales a ovinelor şi caprinelor.

Hramul Bisericii ortodoxe din Zagon - Monument al românismului vechi de peste două secole

Conform unui frumos obicei al ultimilor ani, am primit invitaţia de a lua parte la slujba pe care părintele Nicolae Hagiu o va oficia în bisericuţa veche (Monument istoric şi arhitectonic) de peste 200 de ani din Zagon, care are Hramul Sfinţiilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Modestul lăcaş de cult a fost ridicat în perimetrul numit pe vremuri "Satul românilor", pe clopot existând o inscripţie datând din anul 1468, aici venind să se închine ortodocşi din toată zona.
Într-o veche tipăritură brâncovenească din anul 1709, un ceaslov unic ieşit de sub teascuri la Bucureşti, figurează o însemnare edificatoare: "Scris-am eu, popa Toma din Zagon, fiind în temniţa Turii". În 1762 este consemnată prezenţa în Zagon a « Cazaniei lui Varlaam », vestita Carte românească de învăţătură, apărută la Iaşi în 1643 pe vremea lui Vasile Lupu.
În mica biserică din centrul localităţii, peste drum de relativ-noua şi impozantul lăcaş de cult al comunei se oficiază în ultima vreme doar o dată pe an slujba la Hram, pe 8 noiembrie, ca un omagiu adus înaintaşilor şi ca semn de cinstirea zagonenilor ce au păstrat vie flacăra credinţei pe aceste meleaguri.
Cea mai mare comună din judeţ avea nevoie de o asemenea Casă a lui Dumnezeu, iar strădaniile credincioşilor, sub îndrumarea inimosului preot Nicolae Hagiu, donaţiile cetăţenilor, munca fizică efectivă depuse de unii închinători pentru înălţarea falnicului edificiu le-au fost tuturor răsplite.
În biserică se vor aprinde lumânari nu doar pentru cei plecaţi în lumea de dincolo, ci şi pentru cei vii. Tradiţia populară românească spune că lumânarea aprinsă în aceasta zi reprezinta “lumina” ta în viaţa de dincolo.

„La Mulţi Ani” sărbătoriţilor !

Aproape un milion şi jumătate de români îşi serbează în fiecare an pe 8 Brumar (conform vehiului calendar popular), Ziua onomastică. Ca atare, pe toţi cei care poartă prenumele de Mihai şi Gavril, cu derivatele respective, ţinem să-i felicităm călduros şi să le urăm “La Mulţi Ani!” Majoritatea dintre sărbătoriţi - peste 720.000 - sunt bărbaţi. Cei mai mulţi se numesc Mihai (360.900), Gabriel (237.500), Mihail (54.160), Mihăiţă (27.200) şi Gavril (22.100). Totodată, se sărbătoresc şi cei cu prenumele Gavrilă, Mihnea, Gabi, Mihalache, şi Mişu.
Cele mai frecvente prenume ale femeilor sărbătorite în această zi sunt Mihaela (351.150), Gabriela (218.850) şi Gabi (35.189)

Le dorim tuturor multă sănătate şi fericire!







Horia C. Deliu    11/7/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian