Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Venerabila Romanţă a…întinerit spectaculos

… De aproape o jumătate de veac, în fiecare miez de Brumărel se desfăşoară la Târgovişte o întâlnire de suflet, aşteptată cu nerăbdare de iubitorii armoniilor cu parfum autumnal, în care versul şi muzica se completează de minune. Ne referim la Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei – cea mai longevivă manifestare artistică de acest gen din ţara noastră – ce s-a derulat necontenit timp de 49 de ani !!!

De-a lungul atâtor ani de existenţă „Crizantemă de Aur” a fost onorată de prezenţa unor personalităţi de marcă ale artei lirice, nume de legendă, precum Ioana Radu, Mia Braia, Ileana Sărăroiu, Angela Moldovan, Gică Petrescu, Nicu Stoenescu, Paraschiv Oprea, Ion Luican etc. Dar şi de mari actori, care au urcat pe scenă în calitate de prezentatori sau invitaţi să susţină recitaluri ca Ilinca Tomoroveanu, Silviu Stănculescu, Traian Stănescu, Cezara Dafinescu, George Motoi, Mircea Albulescu, Eusebiu Stefănescu, Nataşa Rab, Ştefan Velniciuc şi mulţi alţii.
Ei bine, zilele trecute fiind prezent la Festival am asistat la o magie: venerabila Romanţă a cunoscut în prag de semicentenar o…întinerire spectaculoasă, scuturându-se de colb şi redobândindu-şi farmecul inefabil care au făcut-o celebră.

Ediţia din 2016 de a avut loc în perioada 20-22 octombrie la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, desfăşurându-se în premieră sub Patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiintă si Cultură).
În anul acesta s-au initiat procedurile oficiale la amintita Comisie, ca şi la Ministerul Culturii în vederea înscrierii Romanţei pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Pentru că acest cântec duios tipic românesc, ce are peste graniţe surori galonate precum şansoneta, fado-ul, canţoneta, reprezintă o valoroasă moştenire culturală a neamului nostru, un brand muzical autohton. Care trebuie protejat şi popularizat.
Ca atare, sâmbătă, 22 octombrie a.c. în cadrul serii de Gală s-a realizat un moment special dedicat aniversării a 60 de ani de la intrarea României în UNESCO, transmis în direct – ca de altfel întreg festivalul – pe TVR 3 şi pe posturile naţionale de Radio. Conducerea Festivalului şi publicul au salutat cu entuziasm prezenţa la eveniment a unor personalităţi reprezentative ale acestui înalt for de cultură internaţional: doamnele Marietta Bantchev, preşedinta UNESCO Community Association din Paris, Virginia Mehes, preşedinta Federatiei Române a Asociatiilor, Centrelor si Cluburilor UNESCO, Iris Constantin, expert Comisia Natională a României pentru UNESCO şi dl. Teodor Vasiliu, preşedintele Centrului Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romantei” Târgovişte.
Am avut privilegiu de a diloga pe larg cu aceste distinse personalităţi despre demersul salutar legat de viitorul Romanţei în concertul universal şi am constat că…sună bine.

Noutăţi salutare

Un alt element salutar l-a constituit revenirea alături de „Crizantema de Aur” a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor în calitate de colaboratoare, urmărindu-se prin aceasta reluarea (dacă va fi posibil an de an, nu la doi ani ca până acum) a Concursului de Creatie şi profesionalizării lui.
Să nu uităm la capitolul reuşite nici coproducţia realizată cu TVR şi în parteneriat cu Radio România.
Sunt izbânzi demne de luat în seamă ale organizatorilor, anume Primăria şi Consiliul Local Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură, Teatrul „Tony Bulandra”, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romantei” Târgovişte.
Dar şi o încununare a strădaniei dinamicei şi inimoasei diriguitoare a minunatei reuniuni muzicale de anvergură naţională despre care relatăm, talentata interpretă de muzică uşoară şi de romanţe, dar şi jurnalistă incisivă – Alina Mavrodin Vasiliu în calitate de director-artistic.
Ediţia cu numărul 49 a fost structurată pe trei paliere distincte: Concursul de Interpretare, Secţiunea de Creatie, iar la finalul fiecărei seri s-au prezentat Recitaluri extraordinare, susţinute de interpreţi valoroşi din România şi Republica Moldova, acompaniaţi de orchestrele profesioniste „Dor românesc” (dirijor Ştefan Cigu), „Romanta” (condusă de Lucian Vlădescu) şi „Arkadia” (sub bagheta lui Marius Hristescu).
În felul acesta publicul, telespectatorii şi ascultătorii radio au putut savura melodii nemuritoare, dar şi creaţii noi, urmărind pe viu prestaţiile concurenţilor, delectându-se cu evoluţiile remarcabile ale unor celebrităţi ale genului. În pauze cei prezenţi în cocheta incintă a Teatrului „Tony Bulandra”, condus de preţuitul om de teatru, maestrul Mihai Constantin Ranin (care a asigurat regia şi scenografia insipratră a Festivalului), s-au bucurat de câteva surprize agreabile, cum ar fi lansări de albume, culegeri de romanţe, evenimente editoriale, sesiuni de autografe.

Au funcţionat şi trei Jurii distinct. Cel al Concursului de Interpretare a fost alcătuit din Voicu Enăchescu (preşedinte), Florentina Satmari, Matilda Pascal Cojocărita, Bianca Ionescu, Daniela Vlădescu, Florin Georgescu, Traian Jurchela, Ionut Fulea şi Alina Mavrodin. Juriul Concursului de Creatie (desemnat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor) l-a avut ca preşedinte pe maestrul de talie internaţională Eugen Doga, din Republica Moldova, avându-i alătături pe Marius Teicu, Mircea Drăgan, Dumitru Lupu şi Viorel Gavrilă. După o lungă pauză – nejustificată – a fost „resuscitat” şi Juriul Presei, ce odinioară fusese foarte apreciat, compus din reprezentanti ai TVR, Radio România şi presei de specialitate. Am avut onoarea să fiu re-cooptat ca jurat, premianta noastră fiind şi câştigătoarea Trofeului: tânăra ZORINA BĂLAN din Craiova. La secţiunea Craţie s-a produs aceeaşi fericită suprapunere a opiniilor celor două jurii, Premul 1 revenindu-i cunoscutului compozitor ieşean, Constantin Bardan.
Comperajul a fost şi la această ediţie agreabil, presărat cu umor şi momente nostalgice, el însuşi un spectacol în sine. Nici nu se putea altfel, având în vedere că s-a apelat la tandemurile de prezentatori cu şarm, alcătuite din profesionişti ai microfonului şi scenei, anume actriţa dr.Alexandra Velniciuc şi maestrul Octavian Ursulescu, care împreună cu mai tinerii lor colegi, actorii Miruna Ionescu – Silviu Biriş, au alcătuit un capitol forte al festivalului, ce altădată fusese minimalizat.
La secţiunea de Interpretare s-au prezentat 14 concurenti trecuţi prin sita exigentă a preselectiilor regionale: Mirela Mihaela Popa (Drăgăşani), Zorina Bălan (Craiova), Georgeta Plută (Ciugud, Alba), Tudor Bărbos (Baia Mare), Teodora Manolache, Maria Stângă şi Aurel Niamţu (Iaşi), George Cojocărescu (Hemeiuş Bacău), Vasilica Dima (Bacău), Liliana Cornilă (Constanţa), Maria Petcu Catrina şi Magdalena Suciu (Braşov), Cristina Neacşu (Târgovişte) şi Alexandra Ştirban (Bucureşti).
Pe concurentele din Braşov le cunosc de ani de zile, urmărindu-le cu interes performanţele profesionale şi scriind despre ele. Maria Petcu Catrina este o apreciată soprană la Opera din municipiul de sub Tâmpa, promotoare a muzicii culte româneşti, abordând în ultima vreme cu pasiune şi romanţa. Acest „morb” i l-a inoculat colegul ei de scenă, baritonul Lorand Cristian, câstigător al Trofeului „Crizantema de Aur” în anul 1989. Ca atare, apreciatul solist a avut un micro-recital, amintindu-ne de succesul reputat în luna noiembrie a anului trecut cu un proiect original şi ambiţios al său – un Concert Extraordinar de Romanţe – susţinut în faţa unei săli arhipline pe scena … Operei din Braşov.
Cealaltă competitoare, Magdalena Suciu, este profesoară şi şefa catedrei de canto la Liceul Vocaţional de Muzică „Tudor Ciortea“ din Braşov, iniţiatoarea şi mentorul Concursului Naţional „Crai Nou” al elevilor muzicieni, concurs ajuns în 2016 la cea de-a VI-a ediţie. Domnia sa este o mai veche interpretă de romanţe, participând şi la altă ediţie a Festivalului “Crizantema de Aur”, obţinând chiar şi un premiu.
După Concursul de Interpretare ne-au delectat cu micro-recitaluri Rodica Pop-Seling din Sălaj, deţinătoarea de anul trecut a Trofeului „Crizantema de Aur”, precum şi redutabilul Constantin Florescu din Iaşi, cel ce a obţinut Trofeul încă din anul 1978, un oaspete prezent des pe scena longevivului festival din vechea Cetate de Scaun.
Un medalion inedit numit semnificativ „50 de ani cu romanta prin lume” i-a fost dedicat distinsei oaspete stabilită în oraşul de pe malurile Senei, d-na Elvira Gocz, născută cu peste şapte decenii în urmă în judeţul…Covasna.
Să un omitem tot la capitolul noutăţi să spunem, după cum ne-a precizat directorul artistic al manifestării, d-na Alina Mavrodin Vasiliu, că Regulamentul oficial a prevăzut ca începând din acest an toţi concurenții de la secţiunea Interpretare să includă în repertoriul de concurs şi o romantă lansată şi premiată la ediţiile anterioare ale Festivalului la Creaţie. În această idee s-a realizat şi o Culegere intitulată „100 de romante lansate la Crizantema de Aur”, în vederea actualizării, îmbogătirii şi promovării repertoriului national de romante românesti, lansate si premiate la Concursurile de Creatie ale Festivalului de la Târgovişte.
De altfel, pentru sporirea calitătii artistice a Concursului de Creatie s-a realizat, o preselecţie natională în colaborare cu UCMR, alegându-se zece romante noi. Programul festivalului a cuprins şi patru Medalioane componistice dedicate compozitorilor Henry Mălineanu, Aurel Giroveanu, Dan Mizrahy şi Ioan Tomescu, ale căror piese au fost interpretate de Domnica Sorescu, Corina Dragomir, Geanina Munteanu, Ina Elena Dincă, Pavel Păuşan, Vasile Topârceanu, Cristian Lorand, Bogdan Hrestic, merituoşi laureati ai ediţiilor trecute ale Festivalului „Crizantema de Aur”.
Se cuvinte evidenţiată, de asemenea, o altă iniţiativă a organizatorilor, anume relansarea conceptului „Surorile romanţei” (şansoneta, canţoneta, fado-ul), graţie interpretărilor aparţinând cunoscutelor şi preţuitelor soprane Daniela Vlădescu şi Bianca Ionescu, ca şi a doi dintre laureaţii „Crizantemei”, valoroşii interpreţi de operă, tenorul Sorin Lupu din Cluj şi Daniel Pop din Bucureşti.
Un frumos succes l-a reprezantat, fără doar şi poate, şi recitalurile reunite sub genericul „De amorul romanţei”, susţinute de îndrăgiţii solişti târgovişteni Alina Mavrodin şi Florin Georgescu, dar şi concertul „Romanța, ca un Talisman”, aducându-i în prim plan pe Alin Oprea şi trupa sa.
După Festivitatea de Premiere de sâmbătă, 22 octombrie 2016, a urmat un Spectacol de Gală compus din două părţi: un Concert omagial numit semnificativ „Podul de Crizanteme Târgovişte-Chişinău”, cu participarea extraordinară a redutabilului compozitor basarabean, Eugen Doga, cel care a compus muzica pentru zeci de filme, printre care pelicula de mare succes – “Şatra”.
În program au figurat romanţe pe versuri de Mihai Eminescu şi Veronica Micle, interpretate de laureati ai Festivalului „Crizantema de Aur” si de artisti consacrati ai scenei lirice româneşti, alternate cu piese orchestrale celebre din creația maestrului.
Iar în finalul-finalurilor am fost regalaţi cu Recital extraordinar „Romante de Aur”, susţinut de artişti consacraţi, anume distinsa, frumoasa şi neobosita Matilda Pascal Cojocăriţa, talentata Mirela Spânu, căştigătoare a douăp Trofee „Crizantema de Aur” înainte de Revoluţie, venită special de la Milano (unde profesează cu succes…medicina de peste două decenii la invitaţia expresă a Alinei Mavrodin Vasiliu), minunatul solist Traian Jurchelea (de care ne-a fost tare dor, fiindcă demult nu a mai cântat la Târgovişte) şi mai tânărul, dar la fel de înzestratul interpret de folclor, Ionut Fulea.

O atmosferă inconfunfabilă

…Am trăit din nou pentru câteva zile atmosfera inconfunfabilă a Festivalului „Crizantema de Aur”, care la actuala ediţie a dobândit aura unei manifestări de ţinută, în care Romanţa a fost preţuită aşa cum se cuvine. Farmecul discret al zilelor de altădată, inconfundabilul parfum al florilor autumnale s-au regăsit în multe dintre melodiile vechi şi noi interpretate de voci extraordinare, care au primit aplauzele frenetice ale unui public entuzist. Şi… competent, aici existând (se spune) cel mai avizat auditoriu al acestui gen de muzică.
După reuşita din acest an le-am întrebat pe gazde ce vor mai face la…anul? Atunci când se va sărbători a XXXXX-a ediţie, adică Jubileul Festivalului? „Să fim sănătoşi, să ne revedem cu bine şi fiţi sigur că nu ne vom dezamăgi fanii. Şi aşa cum se spune în atari împrejurări, pregătirile vor începe chiar de…mâine”.
Nu putem încheia fără a le adresa felicitări laureaţilor, concurenţilor, compozitorilor, instrumentiştilor, vedetelor invitate în recital, prezentatorilor, amabilelor gazde de la Teatrul „Tony Bulandra”(oare am uitat pe cineva?) şi, fireşte, organizatorilor.
…Şi mai trebuie adăugat ceva, o urare pornită din suflet: Să ne trăieşti întru Mulţi Ani venerabila noastră Romanţă românească!






Horia C. Deliu    10/27/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian