Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
În memoria Sa

În interviul acordat de Simon Peres z.l. după două luni de la alegerea sa ca Presedinte al Statului Israel –cu prilejul Anului Nou, pe data de 12 sept.2007:
,,Este un prilej unic de a progresa în vederea încheierii unei păci, si ne este interzis de a neglija această situatie favorabilă''( Săptămâna')
Apoi a adăugat,,avem cu cine să dialogăm, dar trebuie să ne ferim ca discutiile să nu se transforme în polemică. E de preferat să fi travestit în ied,decât un ied cu râcnet de leu''.
Simon Peres a fost ales Presedinte al Statului Israel după o lungă carieră politică, diplomatică care a început în anii tineretii, ca mucenic harnic si plin de initiative în anturajul celui care a fost si va rămâne în Istoria Israelului, întemeietorul Statului –David BEN GURION.
În preajma recunoasterii de către Natinile Unite a noului stat ,,Israel'', au fost numeroase informatii despre o interventie a statelor arabe, care se vor împotrivii si vor porni un război împotriva tânărului stat Israel.
Conducătorii Sohnutului în frunte cu Ben Gurion si grupul care-l înconjura au cerut ajutor militar, respectiv arme de luptă atât Statelor Unite cât si Angliei. Dar, cu toate presiunile exercitate de evreii americani, pro-Israel, răspunsurile au fost negative.
Simon Peres i-a propus lui Ben Gurion să se apeleze la conducerea Frantei. ,,Cu toate că nu vorbeam la acea dată limba franceză, am plecat în Franta si în acest mod, ducând tratative, am obtinut ajutor prin livrarea imediată a armamentului necesar''. Acesta se pare a fi un prim act diplomatic a tânărului Peres.
E necesar să mentionez, mai înainte de a trece în revistă cariera politică si diplomatică a lui Peres,-visul tineretii sale era să fie poet. Un vis care sa realizat în paralel cu cariera sa. Atunci când Salom Hanoh-reporter la ziarul Maariv, i-a pus întrebarea: ce ati fi preferat să fiti:Presedinte sau prim-ministru, Peres a răspuns :POET. În continuare Hanoh i-a replicat: Din scris nu se poate trăi. Răspunsul lui Peres:Niciodată nu m-a preocupat ,,din ce mă voi întretine, eu mă multumesc cu ce am''.
Într-un interviu cu Tipi Sohat, Peres a fost întrebat: care au fost educatorii săi:
-Bunicul din partea mamei Tzvi Meltar-evreu religios, care a învătat la iesiva(scoală religioasă)împreună cu Bialik, a cântat la vioară si la citit pe Tolstoi. A cântat si la mandolină, apreciindu-l pe Ceaikovski. Berl Katinelshon m-a educat si desvoltat simtul ideologic si la o carieră literară, lectura cărtilor, aprecierea limbii ebraice.
În ceea ce priveste David ben Gurion, a fost cel care a avut cea mai mare influentă asupra mea, să stiu a mă lupta cu viata, chiar si atunci când iesti sustinut de un mic colectiv, nu trebuie să cedezi.Ben Gurion a fost un întelept. Nu a fost niciodată singur ,căci întotdeauna avea o idee pe care o
desvolta. Atunci când a afirmat,,popor cu însusiri'', a fost convins de cele afirmate.
Peres a fost educat în spirit religios. După ce a descoperit ,,sionismul'' pentru el aceasta a fost credinta de bază. Cu toate acestea, ca politician, ducând tratative cu reprezentantii partidelor religioase ,,m-am comportat ca în fata bunicului meu''.
Limba ebraică a învătat-o de la Ihosua Rabinovici –cel care peste ani a fost ministru de finante al Israelului. Peres a citit si studiat mult. După ce a studiat întreaga operă filosofică a lui Freuid, a cărui preocupare era desamăgirea si nevoile omenesti, El omul optimist cu viziuni largi si atot-cuprinzătoare a luat hotărârea de a se despărti de tot ce învătase de la Freuid si a se dedica dragostei, conlucrării cu colegii, creatiei si bucuriei. Citind lucrările psihologului Maslo a hotărât ,,e mai plăcut să-mi petrec timpul citind pe Maslo decât să-mi pierd vremea cu Freuid.
Este cunoscut că mai toti conferentiarii politici israelieni, atunci când au fost invitati în America, Anglia, Franta să conferentieze au primit onorarii.
Simon Peres a răspuns:Sunt de părere că un conducător al unui partid muncitoresc, nu trebuie să ia bani.
Cea mai mare realizare a sa –din cursul unei carierei politico-diplomatice îndelungate au fost: Furnalul atomic de la Dimona, operatia Antebe, si lupta strategică pentru Pace cu arabii. Această problemă trebuie tratată cu prudentă si tenacitatea necesară. În ceea ce priveste Abu Mazen, se poate considera o persoană demnă de a duce un dialog cu rezultate pozitive.
După lectura cărtii ,,Porumbelul si tânărul'' a scriitorului Meir Salev, fiind întrebat: ce părere are despre părerea autorului ,,Eretz Israel este o tară mică în care se poate trăi si se poate muri pentru ea''. Peres a declarat: Ambitia mea este ca Eretz Israel să fie o tară mare în care se poate trăi. Pentru aceasta, noi trebuie să-i venim în sprijin'', la care a adăugat,,Ben Gurion a făcut eforturi mari, grele precum învingerea în război, dar întotdeauna s-a gândit la viitoarele generatii''. Iar în ceea ce priveste dorintele poporului israelian a declarat,,Nu stiu ce poporul doreste,dar stiu ceea ce-i necesar.''În ceea ce privesc principiile de conducere a tări: securitate si pace, Peres a optat pentru Pace, căci în felul acesta se va întării securitatea israelului. Fapt subliniat în discursul scriitorului Amos Oz: Este posibilă Pacea, este obligatoriu, de neînlăturat''. Obama în espedul său a fost categoric: Peres a înteles că existenta Israelului poate fi asigurată cu adevărat,decât numai în baza unui tratat de pace cu vecinii săi''

În decursul vietii a primit numeroase premii si distinctii, printre care: Doctor al Univrsitătii din Haifa; Laureat al premiului Nobel pentru Pace; Ordinul călugăresc Micha cel Sfânt –acordat în 2008 de Regina Angliei; Medalia libertătii acordată de Presedintele USA Barak Ubama 2014 si Medalia de aur a Congresului American în 2014.
Poporul isrelian si în general evreii din întreaga lume să ne aplecăm si să ne îndreptăm gândul, lăsând o lacrimă în amintirea lui Simon Peres.





Paul Leibovici    10/21/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian