Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Timishort 2016 se apropie de start

Mai sunt doar câteva zile până când se dă startul celei de-a 8-a edtție a Timishort.

Timp de 4 zile, timisorenii vor avea ocazia de a vedea cele mai noi si mai apreciate scurtmetraje împărtite în 7 sectiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids). Premiul mare al festivalului este oferit de Institutul Cultural Român și este în valoare de 3500 de euro. Juriul pentru Competiția Internațională va fi format anul acesta din: Carlos Ramos, directorul Festivalului de Film „IndieLisbao” şi curator pentru secţiunile de scurtmetraj şi documentar muzical. Ramos este şi curatorul şi directorul „PLUNC”, un festival de artă digitală şi new media ce are loc în Almada şi Lisabona. Regizorul maghiar Balazs Juszt, care va prezenta în avanpremieră la Timișoara cel mai recent film al său, The Man Who Was Thursday, film în care o veți vedea pe actrița Ana Ularu. Balasz a absolvit Colegiul „Royal Holloway” al Universității din Londra, obținând apoi un master în arte vizuale la Universitatea din Los Angeles („UCLA”), sub îndrumarea actriței Cathy Schulman, câștigătoare a Premiului Oscar. A fost asistent de regizor pentru filmul „Relatives”/ „Rude”, regizat de mentorul său, câștigătorul Premiului Oscar István Szabó. Balazs Juszt a regizat numeroase videoclipuri muzicale, reclame, seriale de televiziune și scurtmetraje. Tot din juriului pentru Competiția Internațională face parte și regizoarea Grazia Tricarico, ale cărei filme vor fi prezentate într-un Focus la Timishort. Grazia Tricarico s-a născut în Apulia (sudul Italiei). Scurtmetrajele sale au fost selectate în numeroase festivaluri internaţionale de film, inclusiv cele din Toronto, Atlanta, Clermont-Ferrand, Locarno, Veneţia, Edinburgh, Torino. Competitia Natională si Videorama vor fi jurizate de un director artistic, un regizor si o actrită timisoreancă: Szymon Stemplewski este directorul artistic al Festivalului „ShortWaves”, organizat anual în Poznań. Din 2008, Szymon e directorul Festivalului international „Vivisesja” (Festivalul „Noului Fenomen Audiovizual” – „FAV”), din Poznań. A fost membru al juriilor locale si internationale în mai multe festivaluri de film (Festivalul international de scurtmetraj „Wiz-Art” din Lviv, Festivalul international de film din Cracovia etc.). Octav Chelaru, câstigătorul premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la Timishort 2015, este născut în 1991 si a început să facă filme de la 14 ani, cu părintii, colegii si rudele pe post de actori. În timpul facultății, a regizat videoclipuri muzicale si reclame. În 2014, a regizat primul scurtmetraj, „Fals pozitiv”, film selectat la Transilvania Talent Lab (TIFF 2014), Timishort 2014, Filmul de Piatră 2014, si proiectat la FSK Kino Berlin.
Al doilea scurtmetraj, „Ocupat”, a primit premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc la Timishort 2015, a fost inclus în „Top 5 Scurtmetraje europene în 2015”, realizat de Cineuropa, si selectat la Festivalul Shortwaves (Poznań) si la Cannes Short Corner. Tot din juriul pentru Competitia Natională si Videorama face parte si Olga Török, actrită de teatru si film. În prezent joacă la Teatrul German de Stat din Timisoara, teatru în care a si debutat în 2008. Vasta ei experientă teatrala i se datorează si numeroaselor sale roluri în care a fost distribuită de către regizori români importanti, precum Alexandru Dabija, Radu Afrim, Radu Nica, Florin Fieroiu etc. Olga a fost aleasă în cadrul programului de promovare a actorilor „10 pentru Film” din cadrul TIFF 2012, fapt care a determinat-o să experimenteze si cu arta cinematografică. Astfel, a initiat productia primului său scurtmetraj “10 ways to deal with a break-up”, câstigând Cea mai bună actrită la Festivalul de Piatra în 2014. Cea de-a 8-a editie a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 6-9 octombrie, la Cinema Timis si la Sala 2 a Teatrului National din Timisoara.





Sabin Popescu    10/1/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian