Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
In memoriam Boris David

,,N-a fost să fie…”, prietene! Asa cum afirmai odată, este foarte greu de a scrie despre un prieten la trecut. Stiu că ai fi dorit să-ti respecti promisiunea făcută Margaretei… De a nu pleca încă… Si ai plecat… Strigătul tău a fost auzit. Îmi paralizaseră toate simturile când intuisem ce va urma.
Ce ne-a apropiat? Totul!
Tu un basarabean dezrădăcinat, eu o fiică de bucovineni pribegi. Demni si curati ne-am luptat cu viata, păstrându-ne credinta: ,,Nihil sine Deo!” ( Nimic fără Dumnezeu!)

Boris David (cu pseudonimul literar - Daris Basarab) s-a născut în Basarabia, în orasul port la Dunăre, Ismail, la 10 mai 1929. Frământat de prezent, este cu gândul la cum „a fost", străduindu-se să se adaptez la „cum este"...si-a făcut, cu încăpătânare, un modus vivendi al său.

Sentimental, visător, sclav al propriei poezii, vesnic îndrăgostit, ”de cursă scurtă”, asa cum afirma în ultima vreme, a beneficiat de un mediu artistic deosebit, în care s-a complăcut spre surprinderea prietenilor din activitatea sportivă. Aici s-a ascuns, de fapt, adevărul despre refuzul său de a se opri la vreo disciplină cu profesionalism. ,,Am fost, si am rămas un amator, precum cei din arta naivă, dacă mi-e permisă comparatia. Am cules, în sport, ca si în poezie, informatia primară, am stors-o după capul meu si, în multe privinte „autodidact”…”
Prietenul său din tinerete, Titus Popovici (scriitor si scenarist român, membru corespondent al Academiei Române), apreciind calitatea versului si cea de comentator, i-a sugerat un pseudonim, Daris, luând din nume si prenume începutul si sfârsitul. După multi ani, a mai adăugat un Basarab.
Boris David, ca brav basarabean, bolnav de românism, s-a identificat cu versul său, strigându-si dorul prin cânt, tânjind după Ismail. Si-a urmat drumul, remarcându-se în toate domeniile.
În anul 1941, la 12 ani, aflat cu familia sub ocupatie sovietică, scapă dintr-o coloană de deportati. Războiul de eliberare se termină greu pentru basarabeni care, în 1944, sunt nevoiti să ia drumul pribegiei. Un lung si istovitor periplu prin orase din România: Călărasi, Râmnicu Sărat, Beius, Oradea, se încheie în Cetatea Episcopală, unde, sub protectia, încă influentă a episcopului de Oradea, familia este ferită de urmăririle Comisiilor mixte de repatriere. Studiază la Liceul Emanuil Gojdu din Oradea. Urmează apoi la Universitatea Politehnică din Timisoara, Facultatea de Chimie Industrială, absolvind în anul 1954. Munca în cercetare i-a adus cele mai mari satisfactii. Dosarul politic a fost o piedică în calea ascensiunii lui în domeniul universitar. Dar, brevetele de inventator certifică calitatea si pregătirea chimistului Boris David.
A lucrat la Compania natională a Uraniului ca inginer chimist din 1954, unde s-a dedicat cercetărilor din domeniul metalelor rare si radioactive realizând câteva inventii si inovatii (împreună cu un colectiv de cercetători) si numeroase lucrări de specialitate, comunicări stiintifice. A lucrat ca inginer chimist în prospectiuni geologice în: Algeria (1972), Tanzania (1975) si Mozambic (1977-1978). Dragostea sa pentru Africa nu s-a stins niciodată. ,,AFRICA – DRAGOSTEA MEA” – ne mărturiseste autorul la începutul volumului Dor de ducă încă de la început. Boris a prins gustul ,,vietii de hoinar”… iubind natura, călătoriile. În paralel, continuă visul din adolescentă, scriind poezie si proză.
Pentru Boris David alias Daris Basarab volumul ,,N-a fost să fie…” a rămas un roman neterminat. O plecare grăbită si neasteptată, acum un an, de 1 septembrie 2015.
,,N-a fost să fie…” . ,,La 85 de ani, am adunat destule ,,momente critice” si nu stiu dacă încercând o mediere a lor, as putea ajunge la o definitie cuprinzătoare a stării sufletesti care te cuprinde”, afirma în ultimul său interviu, consemnat de doamna Emilia Tutuianu.
Nu ne-am întâlnit niciodată, decât prin puterea cuvântului, legati de acelasi dor, Basarabia si Bucovina. Un prieten rar. Îmi lipseste… A fost si va rămâne printre putinii prieteni dăruiti într-o viată de om. Dispar chipuri dragi, oameni pe care i-am pretuit…
Ne-am cunoscut prin intermediul prietenului comun, Mihai Rădulescu, scriitor de beletristică, istoric al detentiei române sub comunism, armenolog, cercetător al artelor plastice si editor, una dintre marile personalităti ale culturii române din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea. „Istoria literaturii române de detentie“, cartea care îl consacră pe Mihai Rădulescu în spatiul istoriei noastre literare, este si prima carte de acest gen pentru istoria noastră, nu numai literară, ci si aceea a civilizatiei. După plecarea din lumea aceasta, a profesorului Mihai Rădulescu, după o perioadă de ani de suferintă, în ianuarie 2009, împreună cu Boris si Monica Levinger, am încercat să-i păstrăm ,,neîntinat” crezul: ,,Un popor fără istorie nu poate rezista în înfruntarea cu viitorul”. Acest crez le-a insuflat celor doi prieteni, Boris si Mihai, puterea de a răzbi în viată, măcinati de adevăruri ce se doresc uitate. Am găsit întelegere în presa internatională pentru a-l aduce în memoria colectivă pe cel care, Experimentul Pitesti sau Fenomenul Pitesti i-a schimbat destinul.
În discutiile private, am descoperit în Boris, un suflet răzvrătit, uneori un rebel sentimental. Un model de sot si părinte. Un prieten cum rar îti este dat să întâlnesti într-o viată de om. Trecea printr-o suferintă care mă marcase si pe mine… Nimeni nu poate să înteleagă ce este în sufletul unui om, ce poartă cu el boala secolului… Întrebări curioase de genul… ,,sunteti bine, aveti loc…?” Da, sunt bine, suntem bine! Am avut grijă ca din acest punct de vedere, să-i ocup mintea lui Boris prin provocări directe. Am dorit să-i dau încredere si putere de a depăsi boala cu seninătate, pe unde de vers, prin poeme personalizate… A fost o luptă pentru VIATĂ! I-am prezentat oameni minunati, care între timp i-au devenit prieteni. Actorul Florin Nan, poetul Eugen Emeric, dar cea mai implicată s-a dovedit a fi editoarea si poeta Emilia Tutuianu.
Prozator, Boris David alias Daris Basarab, s-a făcut remarcat prin volumele sale ,,Povod” si ,,Ecvestra” , volume ce au atras multe ecouri în tară si străinătate.
Pentru Boris tăcerea a avut glas, ,,între sunet si lumină”, povara anilor l-au făcut nostalgic desi fiorul tineretii sufletesti l-am regăsit mereu. Poemele sale reflectă viata asa cum o percepe poetul, un îndrăgostit de Eminescu, un păstrător al anilor de pribegie. Acid si critic, purtând încă durerea pentru BASARABIE, Tară râvnită, Tară sfârtecată…

Prin Editura Musatinia din Roman, Boris s-a dovedit prolific în creatii, bucurându-se de noi aparitii si ecouri pe măsură. Volumul de poeme Postume vii, ce îmi fusese dedicat, m-a coplesit. Un dar unic, un dar de suflet asa cum si Boris pentru noi toti a fost un dar ceresc.
Cum as putea uita grija de care m-am bucurat în urma unui infarct? Îi simteam tristetea si ne trimiteam câte un semn…! Doar un semn de exclamare… Si totusi, interventia pe cord m-a schimbat… O schimbare pe care nici eu nu o înteleg… M-am închis în mine, am refuzat să mai scriu. Totul a fost interpretat… Si Boris si Emilia au suferit în tăcere… Am fost poate nedreaptă…
Plecarea lui Boris, mi-a marcat mai mult sufletul… Emilia si Dorin, au fost prezenti până în ultima clipă, la marea despărtire. Un gest nobil fată de un prieten nobil… Multumesc celor care s-au implicat si se implică la pomenirea lui după traditia ortodoxă…
Boris David, nu poate să fie uitat! Cărtile si descoperirile sale unice îl vor situa pe Basarabean alături de românii de frunte. Modestia si demnitatea lui sunt remarcabile. S-a pregătit pentru viată, în felul său optimist, pentru a nu ceda disperării în fata nereusitelor si a continua senin drumul omului încrezător în destinul său. Pentru el ”nereusita” era trecut, iar visul Dorului era viitorul de neoprit… Avea un simt al umorului dezarmant. Unchiul Alex îl învătase multe…
Boris David a devenit de curând, membru al Uniunii Scriitorilor Europeni din Moldova, anuntul fiind făcut de Presedinta-fondatoare a acestei uniuni, poeta Diana Ciugureanu-Zlatan.
La 1 septembrie 2015, sunetul clopotelor se vor transforma în rugă. Rămas bun, dragul meu prieten…
Acum, esti împreună cu cei plecat întru viată vesnică.
Nu te vom uita, BORIS DAVID!
,,Nu-mi reprosez nimic din acest fel de a fi, nici cu gândul la trecut, nici la ceea ce sunt astăzi. Mereu în sufletul meu a fost tumult si nu mai am timp să scap de el. Când voi ajunge Dincolo, voi avea destul timp să mă analizez, convins, mai mult ca oricând, de faptul că sufletul nu moare niciodată. Deci: Avanti Boris, Poessis Cossa!, ca într-o revolutie made in Italia”. (Boris David)

Mariana Gurza
Timisoara
1 septembrie 2016


***
Creatii literare
Povod, Editura Semne, Bucuresti, 2004;
Ecvestra, Editura CONPHYS, Bucuresti, 2007;
Postume vii, Editura Musatinia, Roman, 2014;
Dor de ducă, Editura Musatinia, Roman, 2014;
Rugul creatiei - Nicolae Otto Kruch, Editura Musatinia, Roman, 2014;
Primăvara sunetelor, Editura. Musatinia, Roman, 2015;
Mai multe creatii http://www.darisbasarab.com/

Cercetare stiintifică
Inovatii si inventii:
Ing. David Boris, Fiz. Nichita Irina, Teh. Indrei Maria - Analiza spectrogeochimică, Certificat de Inovator Nr. 17/26.01.1963, TPEM, Bucuresti RO;
Ing. David Boris, Chim. Văcariu Vintilă Teodoru, Teh. Anghel Elena - Determinarea colorimetrică a uraniului din solutii de tributilfosfat. Certificat de Inovator Nr. 3/25.10.1972, MMPG, TMR, Bucuresti RO;
Ing. Boris David , Ing. Gheorghe Filip, Chim. Vintilă Teodoru Văcariu si Cornel Eftimescu. Procedeu si instalatie de extractie continuă a uraniului. Brevet de Inventator Nr. 60714/13.12.1974, Bucuresti RO;
Chim. Vintilă Teodoru Văcariu si Ing. Boris David . Procedeu de obtinere a monocarbonatului de uranil. Brevet de Inventator Nr. 59085/07.01.1975, Bucuresti RO;
Dr. Ing. Ioan Niederkorn, Chim. Vintilă Teodoru Văcariu, Ing. Dan Georgescu, Ing. Carol Matyas, Ing. Boris David , Ing. Gheorghe Circo, Ing. Nicolae Frătilă, Chim. Rozalia Mathe, Ing. Ileana Iorga. Procedeu de valorificare complexă a unor minereuri de metale rare. Brevet de Inventator Nr. 99378/20.11.1979, Bucuresti RO;
Ing. Boris David , Chim. Rozalia Mathe. Procedeu de extractie a elementelor radioactive si rare din solutii sulfurice complexe. Brevet de Inventator Nr. 77379/30.05.1981, Bucuresti RO;
Ing. David Boris, Chim. Mathe Rozalia. Procedeu pentru recuperarea din jarositul potasic a SO3, Fe2O3 si a K2SO4 ca atare, sau convertit în Na2SO4 si KOH. Brevet de Inventator Nr. 82155/22.12.1982, Bucuresti RO;
Ing. Filip Gheorghe, Ing. Bejenaru Constantin, Ing. David Boris, Dr. Ing. Tătaru Sever, Chim. Văcariu Vintilă Teodoru. Procedeu de recuperare a uraniului din ape reziduale uranifere. Brevet de Inventator Nr. 87604/25.03.1985[3], Bucuresti RO;
Ing. David Boris, Ing. Filip Gheorghe, Dr. Ing. Tătaru Sever, Ing. Vasile Constantin, Chim. Văcariu Vintilă Teodoru. Procedeu de eliminare si recuperare a uraniului din ape reziduale uranifere. Brevet de Inventator Nr. 118948 B1/30.04.2004, Bucuresti RO. Medalia de Argint la Salonul International de Inventică ECOINVENT 2005, Iasi RO[4][5].

Publicatii si comunicări stiintifice:
V. Cocheci, B. David. Studiul asupra conditiilor optime de obtinere a cărbunelui activ din coji de seminte de floarea soarelui. Comunicări Stiintifice si Tehnice. Institutul Politehnic Timisoara. Anul II, 1956;
Ing. David Boris si Fiz. Irina Nichita. Aplicarea analizei spectrale de emisie în prospectiunile geochimice. Revista Minelor, Vol. XIV, 8, 370-373, Bucuresti 1963;
V. Patriciu, M. Olteneanu, N. Bonciocat, B. David. O nouă metodă pentru determinarea cantitativă si corelarea depunerilor de săruri de potasiu si magneziu.Revista Minelor, Vol. XV, 9, 455-459, Bucuresti 1964;
B. David. Metodă modernă de analiză a materiei prime minerale. Analiza Spectrală de Emisie. Revista Minelor, Vol. XVI, 4, 155-160, Bucuresti 1965;
B. David, Gh. Filip, S. Tătaru. Comportarea unor schimbători de ioni fabricati în RSR în conditiile hidrometalurgiei uraniului. Simpozionul privind Sinteza, analiza si utilizarea schimbătorilor de ioni. C.C. Victoria, 24-25 Noiembrie 1967;
V. Ianovici, I. Măldărăscu, B. David si Irina Bratosin. Quelques particularites concernant les teneurs en certains elements-traces dans les volcanites des Carpates Orientales. Revue Roumaine de Geologie. Tome 12, 1, 3-26, Bucharest 1968;
C. Udrescu si B. David. Utilizarea lătimii liniilor spectrale la determinarea Litiului în roci. Metrologia Aplicată. Vol. 15, 2, 75-79, Bucuresti 1968;
B. David. Analiza Spectrală a Componentilor Majori din Rocile Silicatice. Revista de chimie. Vol. 19, 9, 536-541, Bucuresti 1968;
Boris David, Mihai Olteneanu. Analize de laborator utilizate în practica geologică. Editura Tehnică. Bucuresti 1968[6];
B. David, Gh. Filip, S. Tătaru. Comportarea unor schimbători de ioni fabricati în tară în conditiile hidrometalurgiei Uraniului. (I) Revista Minelor, Vol. XIX, 1, 24-29, Bucuresti 1968;
B. David, Gh. Filip, S. Tătaru. Comportarea unor schimbători de ioni fabricati în tară în conditiile hidrometalurgiei Uraniului. (II) Revista Minelor, Vol. XIX, 4, 150-153, Bucuresti 1968;
B. David, Gh. Filip, V. Văcariu si S. Tătaru. Extractia Uraniului cu Tri-n-Butilfosfat. Revista de Chimie, Vol. 19, 8, 459-463, Bucuresti 1968;
S. Tătaru, Gh. Filip et B. David. L’adsorption de l’Uranium par les resines echangeuses d’ions en presence du Ferocyanure. Revue Roumaine de Chimie. Tome 13, 4, 429-436, Bucharest 1968;
S. Tătaru, B. David et Gh. Filip. L’adsorption de l’Uranium par les resines echangeuses d’ions en presence du Permanganate. Revue Roumaine de Chimie. Tome 13, 6, 787-791, Bucharest 1968;
Constanta Udrescu, B. David si Viorica Mândroiu. Determinarea rapidă a Sodiului si a Potasiului în roci, utilizând lătimea liniilor spectrale. Revista de Chimie, Vol. XX, 3, 243-249, Bucuresti 1969;
S. Tătaru, Gh. Filip si B. David. L’adsorption de l’Uranium par les resines echangeuses d’ions en presence du Chlorate et du Perchlorate. Revue Roumaine de Chimie. Tome 14, 5, 599-604, Bucharest 1969;
B. David, V. Văcariu, Gh. Filip. Studiul reextractiei Uraniului din solutii de Tributilfosfat. Consfătuirea Tehnico-Stiintifică „Posibilităti de valorificare a minereurilor radioactive din RSR”. CNIT, CEN, MM, 8-9 mai 1969, Bucuresti;
V. Văcariu, B. David, Gh. Filip. Metode de control analitic a proceselor de purificare a Concentratelor Chimice de Uraniu. in hamacul din spatele curtii; Consfătuirea Tehnico-Stiintifică „Posibilităti de valorificare a minereurilor radioactive din RSR”. CNIT, CEN, MM; 8-9 mai 1969, Bucuresti;
V. Văcariu, B. David, E. Anghel. Aplicatii ale metodelor fizico-chimice de analiză în industria Uraniului. Conferinta Republicană de Chimie-Fizică Generală si Aplicată. 1-4 septembrie 1970, Bucuresti;
S. Tătaru, B. David et Gh. Filip - L’adsorption de l’Uranium par les resines echangeuses d’ions en presence des anions SO4. Revue Roumaine de Chimie. Tome 16, 4, 625-630, Bucharest 1971;
Dr. Ing. S. Tătaru, Ing. I. Niederkorn, Ing. E. Jude, Ing. B. David, Chim. A. Andronescu, Ing. S. Bojin. Tehnologia complexă de prelucrare a unor minereuri Uranifere cu caracteristici mineralogice diferite. CNIT, MMPG, CSEN. A II-a Consfătuire Tehnico-Stiintifică: Stadiul actual al cercetărilor în domeniul aplicării tehnicilor nucleare în prospectarea minereurilor radioactive, constructia de aparatură geofizică. Oras Dr. Petru Groza, 14-16 octombrie 1971;
B. David, S. Tătaru, V. Văcariu. Recovery of Uranium from Mine Waters. The 3rd Symposium on Ion Exchange. Hungarien Chemical Society, Budapest Balatonfüred, 1974;
Tătaru S., Bojin S., Matyas C., David B., Anastase H., Balog A. Reducerea poluării radioactive la complexul de sortare a minereurilor de Uraniu. Simpozion „Probleme de radioprotectie la extractia si prelucrarea minereurilor radioactive”. MMPG, CMMN, Institutul de Cercetări si Proiectări pentru Minereuri si Metalurgie Neferoasă Baia Mare. Stâna de Vale, 8-9 octombrie 1981;
B. David, Antoaneta Roman, Mariana Nina Oprea. O nouă metodă de dozare fluorimetrică a Uraniului Total din soluri si roci. Simpozion IMR, aprilie 1988, Bucuresti;
B. David, Raluca Pascal, Mariana Nina Oprea. Purificarea peroxidică a Concentratelor de Uraniu. Simpozion IMR, aprilie 1988, Bucuresti;
B. David, Antoaneta Roman, Mariana Nina Oprea. Dozarea fluorimetrică a Uraniului Total din soluri si roci. Al III-lea Congres de Chimie. Septembrie 1988, Bucuresti.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Boris_David





Mariana Gurza    9/1/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian