Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro

„Secretul succesului constă în a vrea să câstigi si a sti să pierzi.”
— N. Machiavelli

Brazilia este cea mai mare putere economică natională a Americii Latine. Orasul Rio de Janeiro a fost desemnat oras gazdă în cadrul celei de-a 121-a Sesiuni a Comitetului International Olimpic, desfăsurată la Copenhaga, Danemarca în luna octombrie 2009.
Orasul Rio de Janeiro este primul oras sud-american care găzduieste Jocurile Olimpice de vară, al doilea din America Latină (1968) si primul din Emisfera sudică (după 2000), probele sportive desfăsurându-se pe 33 de arene răspândite în 4 părti ale orasului: Barra, Copacabana, Deodoro si Maracană.
Torta olimpică a fost aprinsă la templul Herei din statiunea Olimpia – oras din Grecia cunoscut ca loc de desfăsurare a Jocurilor Olimpice în perioada clasică –, în data de 21 aprilie 2016, iar în 27 aprilie ea a fost înaintată organizatorilor brazilieni la Atena, cu o scurtă oprire în Elvetia pentru a vizita sediul Comitetului International Olimpic, Muzeul Olimpic din Lausanne si Biroul Natiunilor Unite de la Geneva. Pe pământ brazilian a intrat în data de 3 mai, a trecut prin 300 de orase ale tării si punctul culminant a fost aprinderea tortei pe stadionul Macarană, în data de 5 august, când am putut vedea ceremonia de deschidere.
Jocurile au loc în perioada 5-21 august 2016, cuprinzând 28 de sporturi, la care participă 11.000 de sportivi.
Brazilia este o tară tropicală, a 5-a cea mai mare tară din lume, al doilea stat din lume, după SUA, cu cele mai multe aeroporturi, functionale fiind – 2.500 de aeroporturi. Are cea mai mare populatie de religie catolică, reprezentând 64% din populatia tării. Simbolul crestinismului brazilian este acel impresionant monument reprezentând pe Iisus Mântuitorul, amplasat în sudul orasului Rio de Janeiro, pe muntele Corcovado (780m), construit între 1926-1931 si având o înăltime de 30 metri, un piedestal de 8 metri înăltime, cu bratele având o lătime de 28 metri, confectionat din beton armat, pentru a rezista vânturilor puternice si eroziunilor. Statuia a fost realizată de sculptorul român Gheorghe Leonida, cel care a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale si care, în vremea comunismului ateist din tara noastră, a fost complet ignorat.
Stiind cum începem fiecare zi de lucru – cu o cească de cafea pe masă sau pe birou – ne amintim că Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume; reprezentând o treime din cafeaua consumată pe plan mondial, cu o mare diversitate de tipuri de cafea, datorită diferentei dintre soluri, climă si specii ale arborelui de cafea, dar si diferitelor tehnici de cultivare practicate în regiunile tării.
Cultura braziliană este foarte diversificată datorită caracterului complex al societătii. O lungă perioadă Brazilia a fost o colonie portugheză, de aici influenta limbii portugheze – ea fiind limba oficială a Braziliei, desi se vorbesc limbi europene ca: germana, italiana, chiar si japoneza –, a catolicismului – fiind statul cu populatia cea mai mare a catolicilor din lume –, si a stilului în arhitectură. Explicatia faptului că se vorbesc atâtea limbi este aceea că începând cu secolul al XIX-lea, Brazilia si-a deschis frontierele imigrantilor si au intrat în tară persoane din foarte multe state, majoritatea fiind de origine italiană, portugheză, spaniolă si germană, ceva mai târziu – imigranti din Asia, mai ales din Japonia si Orientul Mijlociu. În Brazilia trăieste cea mai mare populatie de origine italiană din afara frontierelor Italiei, cea mai mare populatie de origine japoneză din afara teritoriului Japoniei, mai multi libanezi decât în Liban si cea de-a doua populatie ca număr de origine germană care trăieste în afara statului german. Tara poate fi model pentru lumea întreagă privind toleranta. Datorită acestui fapt au tâsnit idei si s-a statornicit o cultură originală, plină de elan si dragoste de viată.
Germanii si italienii au contribuit semnificativ la cultura Braziliei, dar preponderentă a fost influenta popoarelor autohtone si care se poate observa mai ales în arta culinară, muzica vibrantă si dansul – expresie a tineretii, optimismului si frumusetii. Si să adăugăm faptul că fotbalul este sportul cel mai popular în Brazilia, iar anualul Carnaval de la Rio este cea mai mare petrecere a lumii.
Regizorul brazilian care a regizat spectacolul, a început cu prezentarea istorică a tării sale, ajungând până în a revela prezentul prin scene superbe în care predomina muzica, dansul; Gisele Bundchen, superbul fotomodel brazilian, a traversat maiestuos arena, în aplauzele spectatorilor. Regizorul a transmis totodată mesajul de atentionare asupra protejării naturii de pe planeta noastră, întelegând si protejarea civilizatiei la care a ajuns omenirea în general si arătând, în mod sugestiv, posibilele pericole în cazul neglijării avertismentelor ecologice.
A urmat defilarea celor peste 200 de natiuni, în ordinea alfabetului portughez. Se putea urmări numărul participantilor fiecărei tări, deci si numărul restrâns al delegatiei tării noastre. Dar, mai bine mai putini si valorosi!
Elanul arzător al participantilor dezvăluit la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice ne-a impresionat. Stând comod în fotolii, am privit minunatul spectacol, culorile fascinante si fantezia concepută de organizatori; de asemenea exuberanta tuturor celor ce defilau pe arenă, dar si a celor care priveau defilarea, întâmpinând reprezentantii fiecărei tări participante cu frenetice aplauze. Uralele se auzeau în valuri, costumele divers colorate cu puternice culori, creatoare a unui admirativ metisaj, transmiteau elan tuturor participantilor, dar si celor trei miliarde de spectatori de pe întreaga planetă. Au fost momente de afirmare a fraternitătii, de iubire si sperantă.
În finalul spectacolului, am putut vedea ultimii metri parcursi ai tortei olimpice, tinută în mâna maratonistului brazilian Gustavo Kuerten, cel care a aprins flacăra olimpică.
Asteptăm cu înfrigurare momentele de luptă pentru afirmarea valorilor în domeniul sportiv al fiecărei tări. Să le urăm succes! Oh, cât de valoroase sunt, pentru viata fiecăruia, minutele de succes!

– Carolina de Nord






Vavila Popovici     8/8/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian