Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Invitatie de weekend - Excursie în natură în Toronto

Unul dintre aspectele usor de remarcat încă de la primele zile petrecute în Toronto este prezenta în mijlocul zonelor urbane a unor vaste spatii naturale – pajisti, ravine, zone împădurite - un contrast major fată de Bucurestiul natal, unde, spre exemplu, în mijlocul zilelor toride de vară, tânjeai după răcoarea vreunui copac, adesea greu de găsit în peisajul populat aproape în exclusivitate cu constructii din beton.

O simplă incursiune în curtea din spatele casei, acum, o dată cu sosirea timpului frumos, dezvăluie un întreg univers în care păsări si animale sălbatice se hrănesc, îsi construiesc adăposturi si îsi cresc puii, se luptă pentru existenta de zi cu zi.

Pe gardul ce delimitează spatiul curtii noastre de cel vecin poposeste o pereche de prihori (asa numitul robin – prihorul american). Ne-am obisnuit de multi ani cu prezenta lor, o dată cu sosirea primăverii, si cu cântul lor, deosebit de melodios, ce ne trezeste adesea cu un ceas înaintea răsăritului. {mi amintesc si acum cât de mult m-a întristat o întâmplare de acum câtiva ani, când o pereche de ouă zugrăvite într-o nuantă minunată de albastru, aflate în cuibul clădit cu migală de o femelă robin pe o tufă din fata casei noastre, au fost zdrobite nemilos de o ploaie de vară, purtătoare a unor bucăti ucigătoare de gheată.

Vis-ŕ-vis, pe cealaltă parte a gardului, poposeste acum un blue-jay (gaita albastră), o prezentă populară pe continentul nord-american. Cu un penaj minunat (albastru deschis, amestecat cu alb si negru), această pasăre poate emite o varietate de sunete, menite să avertizeze legat de prezenta unor păsări sau animale de pradă. }i poate că are dreptate să fie asa de vigilentă: nu arareori deasupra străzii noastre planează cu o elegantă amenintatoare un soim, în căutarea pradei.

Prin iarba si pe crengile pomilor ce împrejuimesc curtea aleargă nestingherite – ca unele ce sunt “de-ale casei” – veveritele. Cât de mult tânjeam în copilărie după excursiile – nu prea dese, din cauza distantei – la Vatra Dornei – singura ocazie pentru mine de a vedea aceste mici animale drăgălase, pe care turistii încercau să le ademenească, pentru a le admira mai îndeaproape, lovind două nuci sau două pietricele, si strigându-le (nu am stiut niciodată de ce), “Mariana”. “Mariana” este o prezentă acum zilnică în vietile noastre. Veveritele roscovane sau cenusii (native în partea de Est a continentului nord-american), ori cele striate (asa numitele chip munk), îsi desfăsoară neobosite activitatea de zi cu zi, în paralel cu cea a noastră, a oamenilor.

{ntâlnirile pe înserat cu sconcsii sau ratonii îsi au partea lor de aventură. Desi îi găsesc deosebit de nostimi, prezenta lor mă intimidează, astfel că prefer să mă mentin la o distantă pe care o consider sigură, sau, cel mai adesea, să le observ prezenta din spatele ferestrei, unde mă simt protejată.

Pentru diminetile în care mă scol înainte de vreme, compania este asigurată de prezenta lui “Peter Rabitt”, venit să se înfrupte din trifoi – de fapt, o iepuroaică sălbatică, însotită de o altă făptură ce topăie în spatele ei, aproape neobservată între firele lungi de iarbă - este puiul, neverosimil de mic si de delicat, chiar si în comparatie cu o floare.

Au existat si întâlniri mai palpitante, cum ar fi aceea cu o vulpe, în Grădinile Edwards, o mică siluetă roscovană încremenită în imensitatea unei pajisti, aparent nestingherită de prezenta, nu departe de ea, vizitatorilor parcului, sau întâlniri amuzante, precum aceea cu o marmotă dolofană ce se străduia, în ciuda miscărilor sale lente, să îsi ascundă cât mai repede trupul rotund într-un tufis bogat.

Desi un simbol perfect pentru modernitatea primului secol al mileniului al treilea, în ceea ce priveste tehnologia avansată, metropola Toronto poate oferi privelistea unei faune si mai sălbatice decât cea descrisă mai sus, cum ar fi, în zona noastră, cerbii cu coadă albă (observati în aria Bayview si Cummer) sau coiotii, pentru cei ce s-au aventurat pe aleile mai ascunse ale parcului din zona Antibes.

Chiar dacă aceste întâniri ne pot da uneori palpitatii, trebuie să apreciem faptul că trăim într-un oras în care sunt suficiente spatii verzi nu numai pentru relaxare, ci si pentru ca animelele sălbatice să poată trăi si convietui alături de noi, oamenii, într-un mediu în care este, poate, mai putină poluare si mai multă liniste, un mediu instructiv pe care îl putem observa pentru a afla – mici si mari – amănunte despre natură.







Eliza Ghinea    8/6/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian