Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Cuvântul bine temperat - În căutarea cafelei pierdute

Nu sunt multi cei cărora să nu le facă plăcere o cafelută, mai tare sau mai slabă, îndulcită sau nu, cu friscă sau cu lapte, turcească sau esspresso, cappuccino sau latte, cu cofeină sau fără. Englezii preferă ceaiul, în o mie de variante si el, dar eu fac parte din categoria cafegiilor.

Tata prăjea cafeaua într-o tigaie specială, apoi o măcina cu o râsnită de mână, devenitǎ acum obiect de colectie. Râsnită proaspăt, cafeaua turcească are o savoare specială. Desigur, vechea râsnită e acum electrică, dar, dacă se prepară ca pe vremuri, aroma cafeluței e neschimbată. Dar cine are azi timp de cafea turceascǎ sau, cum pretind grecii, grecească? Refuzând să mă convertesc la diluata cafea americană, folosesec o cafetieră cu piston (franțuzeasca) si, daca pun dublul cantitatii de cafea recomandate, iese ceva bun.

Continentul nord amrican însă nu te lasă să faci ce vrei! Exact cum a trebuit să accept felicitările cu urări deja scrise, prefer, când sunt grăbita, să-mi fac repede un ness. Dar adevărata cafea se fierbe agale într-un ibric. Durează si preparatul si savurarea ei. Si cine are timp de poposit la o cafea în felul asta? Nu, azi lumea e grăbită. De ce? Ca să posteze pe Face Book si să parcurgă ce au mai postat prietenii, pentru echitate între like-urile date si primite! Oricum, în America de nord se beau, în cesti mari, cafele americane, mult mai diluate ca cele turcesti. Expresso si Capuccino, aduse de italieni, au ajuns pe piata americană, există de vânzare masini - mari si mici- de preparat asemenea cafele.

Recent au apǎrut niste masini "nesspresso". Cafeaua e în cutioare de o portie, cu arome la alegere. Cutiuta e deschisǎ de un mecanism al masinii, iar cafeaua si apa fiebinte cad împreunǎ direct în cească. Totul e gata în câteva secunde. Există si un agitator electric care face laptele spumă, pentru cappucino.

M-a tentat o asemenea masină, destul de scumpă, dar nu mi-am luat-o din cauza spațiului pe care-l ocupa. Gata să sacrific totusi o parte din contorul bucătăriei, am început "cercetarea" la magazinele specializate. Practic, ce-mi place mie e spuma de lapte adăugată peste orice cafea. Numai cǎ spumǎtorul electric separat costă mult, mai avantajos e să iei masina cu totul! Dar, fericire, am descoperit că există si spumătoare de mână, cu baterii, mititele, mult mai ieftine decât cele electrice. Exact ce-mi trebuie, mi-am spus!

L-am cumpărat, am venit acasă pe autostradă (în Canada nimic nu e fără mers zeci de km cu masina!). Cu greu am găsit locul unde se deschide capacul, în fundul micutului bătător, am pus douǎ baterii si am apăsat pe butonul de actionare. Nimic. Butonul, desi apăsat cu toată forta de mine, era inert. Nici schimbarea bateriilor nu l-a impresionat. Instructiuni scrise nu erau, asa că m-am întors la magazin (iarăsi zeci de km pe autostradă). Vânzătoarea, amabilă, s-a uitat, a atins butonul si a mers. "Cum ati făcut?" zic. "Am împins butonul pe orizontală, nu în adâncime", zice ea. "Da' cum ati stiut"? întreb intrigată. "N-am stiut, s-a întâmplat", mi-a spus.

Mi-am luat jucărica si am plecat. Deja se întunecase, era ora de vârf drumul a durat dublu. În schimb, când am pus într-un păhărel niste lapte încălzit si l-am bătut, a iesit exact spuma pe care o doream. Se făcuse seară, nu mai era cazul să beau un cappuccino, dar aveam bătătorul în functie!

Fericirea a durat două zile, apoi spuma făcută de bătător n-a mai fost consistentă. Am cumpărat, fǎrǎ succes, un lapte mai gras, apoi am încercat cu alte baterii. Nimica. Spuma era aproape inexistentǎ. "N-a costat mult bătătorul, n-a fost să fie si gata", am încercat să mă consolez. După o săptămâna însă, când l-am încercat din nou, iar a iesit o spumă bună! Laptele nu era gras, bateriile erau aceleasi, oare ce s-a schimbat? Poate că există calităti blânde de lapte, care se lasă bătute si altele, rebele, care nu se lasă bǎtute!?

Îmi place la nebunie micutul bătător, îmi oferă zilnic un element supriză care condimentează cafeluta mea cea de toate zilele!


Mississauga ON






Veronica Pavel Lerner    7/24/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian