Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Mentalitatea de insulă: Albionul prefera singurătatea

Oricât de tragică ar fi iesirea Albionului din Uniunea Europeană, evenimentul în sine nu este complet surpinzător. E drept că acest rezultat putea fi anticipat înainte de Referendumul din 23 iunie, considerând că cele două tabere - numite generic "Rămân" si "Plec" –se situau numeric foarte aproape înainte de vot. Nu e de mirare că balanta votului a fost aproape în echilibru cu 59.1% voturi pentru plecare si 48.9% pentru inegritatea UE.

Însă o analiză corectă nu poate rezuma evenimentul din iunie doar la cele câteva luni care au precedat iesirea din UE, cum nu nici nu poate simplifica rezultatul ca fiid unul strict britanic si nationalist. Evenimentul de la Brexit este mult mai amplu iar consecintele lui urmează să fie vizibile într-un viitor de durată. Câteva elemente sunt definitorii pentru a întelege acest vot dar în mod special realitatea geopolitică a UK si relatia istorică cu Europa.

În primul rând, britanicii au manifestat istoric o atitudine insulară. Mentalitatea de insulă este cea care a alimentat iluzia britanicilor că nu au nevoie de Europa. UK a avut mereu un sentiment particular afectiv fată de izolarea permisă de situatia geopoltica insulară. Istoricul britanic Vernon Bogdanor afirmă că ceea ce îi reprezintă pe englezi vine din "traditia noastră de a trăi în splendidă izolare căci, indiferent de context, întodeauna am stiut că ne apără Imperiul si Armata". Acest tip de mentalitate a fost puternic ilustrat de un sondaj post-Brexit care a intervievat numerosi votanti pro-separare. Cel mai fecvent răspuns la întrebarea legată de motivatia votului a fost: ca să nu mai primim ordine de la altii. Insula a adăugat putere la sentimentul britanic exceptionalist. Separată geografic de continent si cu un puternic sentiment de supereioritate, Marea Britanie a afisat duplicitate în angajarea în context european amplu si a păstrat un sentiment de detasare constant fată de continent. În acest sens, UK este un caz unic într-o constructie global europeană. Alte natiuni europene cu georgrafie insulară – Irlanda, Malta, Cipru – nu afisează o atitudine separatistă fată de Europa.

În al doilea rând, euroscepticismul UK a most mereu evident. Când Uniunea Europeană îsi derula activitiatea incipientă de organizare după 1945 – unde ideea fondatoare pleca de la faptul că UE ar fi împiedicat un viitor conflict între natiunile europene – liderul britanic Winston Churchill a manifestat entuziasm fată de acest concept politic. Chir el spunea că UE va fi o organizatie de gen Statele Unite Europene. Dar atunci când Comisia Europeană pentru Otel si Cărbune s-a format în 1951, UK a declinat invitatia si nu s-a asociat. De asemenea, UK a refuzat si invitatia de a face parte din Comunitatea Economică Europeană în 1957. Liderul Frantei, generalul De Gaulle, acuză Albionul că ar fi prea insular si maritim. De asemenea, el a atras atentia că britanicii nu acordă prea mare importantă Europei, dar stau în aliantă strânsă cu USA. După 1960 si 1970, guvernele conservatoare au venit în fortă cu ideea aliantei europene, dar au manifestat euroscepticism cu privire la rolul UK si contributiile financiare către UE. Este remarcabil în acest sens mesajul transmis de primul ministru conservator Margaret Thatcher în 1988, când s-a pronuntat împotriva unui euro-stat dominant comandat de la Bruxelles. UK a adoptat Tratatul de la Maastricht în 1992 – document istoric care a lărgit semnificativ puerea politică si rolul de actor social al UE – dar natiunea britanică a continuat să se divizeze între eurosceptici si eurofili. Este important de analizat faptul că întreaga structură a Uniunii Europe s-a clătinat puternic în ultimii ani si că această constructie nu a găsit solutii economice viabile la problemele generate de extinderea UE spre estul Europei. În 2011, pe fondul crizei legate de euro, liderii UE au inceract să rezolve multe dintre problemele cronice printr-o serie de tratate, dar fără sucess. La scurt timp după acest esec, primul ministru David Carom a anuntat organizarea unui referendum care a culminat în iunie, la Brexit, cu iesirea UK din UE.

Toronto ON






Luiza Mureseanu    7/11/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian