Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Referendumul din Regatul Unit al Uniunii Europene

Un referendum este organizat joi, pe 23 iunie 2016, când se va decide dacă Marea Britanie ar trebui să plece sau să rămână în Uniunea Europeană.

Pe întelesul tuturor, un referendum este de fapt un vot în care toată lumea (sau aproape toată lumea cu drept de vot) va răspunde la o întrebare, prin ”Da” sau ”Nu”. Oricare parte va fi considerată câstigătoare dacă va obtine mai mult de jumătate din totalul voturilor exprimate. Nu există nicio conditie de prezentă minimă la vot.

Prim-ministrul David Cameron a promis parlamentarilor săi că, dacă va căstiga alegerile generale din 2015, va deveni unul care va avea ceva de spus în relatia cu UE. El a sustinut că din 1975, când a votat să rămână în UE, într-un referendum, nu a avut nimic de spus. UE s-a schimbat foarte mult de atunci, câstigând mai mult control asupra vietii oamenilor de zi. Domnul Cameron a spus: "Este timpul ca poporul britanic să aibă un cuvânt de spus, este timpul să rezolve această problemă europeană în politica britanică", conform stirilor de la BBC.

Pentru o întelegere clară de către publicul cititor aduc în memorie câteva lucruri despre UE. Uniunea Europeană - cunoscută adesea ca UE - este un parteneriat economic si poliitic care implică 28 de tări europene. A început după al doilea război mondial pentru a promova cooperarea economică. De-a lungul anilor s-a dezvoltat foarte mult si a devenit o ”piată liberă”care permite circulatia liberă a bunurilor si oamenilor ca si când ar fi o singură tară. UE are propria monedă, euro, fiind folosită de 19 tări membre, are propriul parlament si stabileste acum norme într-o gamă largă de domenii - inclusiv asupra mediului, transportului, drepturilor consumatorilor si chiar lucruri, cum ar fi taxele de telefon mobil.
Referendumul din Marea Britanie are o singură întrebare: Regatul Unit rămâne membru al Uniunii Europene sau va părăsi Uniunea Europeană?

Dacă se votează pentru iesirea din Uniunea Europeană se foloseste cuvântul ”Brexit”, o prescurtare a fuziunii cuvintelor din Marea Britanie si iesirea din UE. Este acelasi mod ca al Greciei pentru iesirea din UE, în trecut, când s-a numit Grexit.
Vor vota cetăteni britanici, irlandezi, cei de peste 18 ani care sunt rezidenti în Marea Britanie, cetăteni britanici care trăiesc în străinătate si care au fost în registrul electoral, în Marea Britanie, în ultimii 15 ani. Membrii ai Camerei Lorzilor si cei de peste 18 ani care sunt rezidenti în Gibraltar, vor fi, de asemenea eligibili, spre deosebire de alegerile generale.
În mod alternativ va fi posibilă si votarea prin postă după însusirea instructiunilor din Ghidul Comisiei Electorale. Britanicii din străinătate pot vota on-line, după înregistrarea la: gov.uk/register-to-vote.

David Cameron a vrut să schimbe regulile de aderare al Regatului Unit la UE. Astfel, în luna ianuarie si februarie, a urmărit încheierea unui acord cu alti lideri ai Uniunii Europene pentru a schimba conditiile de membru al Marii Britanii ce va intra în vigoare, imediat, în cazul în care voturile din Regatul Unit vor fi pentru a rămâne în UE. Astfel, Marea Britanie va avea statut ”special” în cadrul clubului de 28 de natiuni si-i va ajuta la selectarea unor lucruri care îi determină pe oamenii britanici să spună că nu le place despre UE. Spre exemplu, nu le place nivelul ridicat al imigratiei si renuntarea la capacitatea de a rula propriile lor afaceri.

Principalele puncte ale acordului sunt:
1. Alocatia pentru copii - lucrătorii migranti vor avea în continuare posibilitatea de a trimite bani din beneficii pentru copiii lor în tara de origine - domnul Cameron a vrut să pună capăt acestei practici - dar plătile vor fi stabilite la un nivel care să reflecte costul vietii în tara lor de origine, mai degrabă decât rata integrală din Regatul Unit.
2. Plătile în favoarea bunăstării migrantilor - dl Cameron vrea reducerea cuantumului prestatiilor lucrătorilor slab plătiti din alte natiuni UE. Astfel, când obtin un loc de muncă în Marea Britanie se va elimina unul dintre motivele pentru care oamenii vin în Regatul Unit în număr atât de mare. Noii sositi nu vor putea solicita credite fiscale si alte plăti de ajutor imediat - dar va câstiga în mod gradat dreptul la mai multe beneficii.
3. Păstrarea lirei - domnul Cameron a declarat că Marea Britanie nu va adera la moneda euro. El a dat asigurări că tările din zona euro nu vor fi împotriva Marii Britanii pentru a avea o altă monedă. Orice sumă, de bani britanici, cheltuită pentru salvarea natiunilor din zona euro, care au probleme, va fi de asemenea rambursată.
4. Protectie pentru City of London - Măsuri de protectie pentru marea industrie a serviciilor financiare din Marea Britanie de a preveni reglementările din zona euro să fie aplicate.
5. Rularea propriilor sale afaceri - Pentru prima dată va exista un angajament clar că Marea Britanie nu va face parte dintr-o miscare spre "uniune tot mai strânsă" cu alte state membre ale UE - unul dintre principiile fundamentale ale UE. Acest lucru va fi încorporat într-o modificare a tratatului UE. Domnul Cameron a asigurat, de asemenea, un sistem de "cartonas rosu" pentru parlamentele nationale ceea ce face mai usor ca guvernele să se adune împreună pentru a bloca legislatiile nedorite. În cazul în care 55% din parlamentele nationale ale UE aduc obiectii cu privire la o parte a legislatiei UE atunci aceasta va fi regândită.

Publicul britanic este împărtit în mod egal, potrivit sondajelor de opinie, cine vrea să iasă din UE si cine vrea să rămână în UE.
a) Cei care doresc ca Marea Britanie să iasă din UE ei cred că li se impun prea multe reguli cu privire la afaceri si cheltuieli de miliarde de lire sterline pe an, în cotizatiile de membru pentru putin în schimb. De asemenea ei doresc ca Marea Britanie să preia controlul deplin al frontierelor sale pentru a reduce numărul persoanelor care vin pentru a lucra. Unul din principalele principii ale aderării la UE este ”libera circulatie”, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de a obtine o viză ca să mergi si să trăiesti într-o altă tară a UE. De asemenea, ei se opun ideii de ”uniune tot mai strânsă”, văzând în asta crearea ”Statelor Unite ale Europei”.
b) Cei care doresc ca Marea Britanie să rămână în UE ei cred că au de câstigat din calitatea de membru - duce la vânzarea mai usoară a produselor către alte tări din UE, fluxul de imigranti, dintre care majoritatea sunt tineri si dornici să muncească, sunt o fortă de crestere economică si ajută la plata serviciilor publice. De asemenea, ei cred că statutul Marii Britanii în lume s-ar deteriora dacă ar părăsi UE si că sunt mai siguri ca parte a clubului 28 natiuni decât să meargă de unul singur.

Prim-ministru, David Cameron, vrea ca Marea Britanie să rămână în UE; acum el are niste puteri obtinute de la ea. Presedintele american Barack Obama vrea, de asemenea, ca Marea Britanie să rămână în UE, ca si alte natiuni UE, cum ar fi Franta si Germania.
Marile afaceri - cu câteva exceptii - tind să fie în favoarea Marii Britanii de a rămâne în UE deoarece este o modalitate mai usoară pentru transferul de bani, de oameni si produse din întreaga lume. Dar altii nu sunt de acord să rămână în UE, ar permite Regatului Unit să negocieze acorduri comerciale ca tară a lor, mai degrabă, decât să fie una din 28 de natiuni. Multe firme mici si mijlocii ar aprecia o reducere a birocratiei si a ceea ce ei văd în reglementări mărunte. Dacă Regatul Unit va iesi din UE oamenii ar depinde de tipul de afacere din Marea Britanie în acord cu UE după iesire. În cazul în care s-a rămas în cadrul pietei unice, aceasta ar păstra aproape sigur dreptul de liberă circulatie cetătenilor Regatului Unit să lucreze în UE si vice-versa. În cazul în care guvernul a optat să impună restrictii la permise de muncă atunci alte tări ar putea, pe bază de reciprocitate să aplice vize de muncă.

Dacă Marea Britanie va părăsi UE, perioada minimă după vot ar fi de doi ani. În acest timp Marea Britanie va continua să respecte tratatele si legile UE, fără să participe la vreo luare a deciziilor, astfel cum a negociat acordul de retragere si termenii relatiei sale cu 27 de natiuni. În practică aceasta poate dura mai mult de doi ani, în functie de modul în care se merge la negocieri.

Rezultatul referendumului nu este un punct de vedere juridic. Parlamentul trebuie să treacă toate legile pe care le va primi Marea Britanie din blocul celor 28 de natiuni, începând cu abrogarea Legii Comunitătilor Europene din 1972. Acordul de retragere ar trebui, de asemenea, să fie ratificat de Parlament.
Parlamentarii, din punct de vedere tehnic, ar putea bloca o iesire din UE dar ar fi văzută ca o sinucidere politică, de a merge împotriva vointei poporului exprimată prin referendum.







Lucretia Berzintu    6/13/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian