Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Despre culti, inculti, semidocti si falsii culti

Motto: Societătile viitorului sau vor fi tot mai inculte
sau nu vor mai fi deloc!

Având de regulă un scop în sine, cugetarea filosofică (mă refer la adevărata filosofie, respectiv la cugetarea substantială sau ezoterică, nicidecum la exoterismul cugetării aparentiale, acea filosofare de doi bani care se practică pe toate drumurile), cugetarea filosofică, prin urmare, din punct de vedere strict utilitar nu valorează, vorba unui gânditor, nici măcar cât o varză. Lucru, de altminteri, recunoscut si de Aristotel. Întrebat fiind odată la ce foloseste filosofia, el a răspuns cu sinceritate: „La nimic”. Dar a adăugat cu mândrie: „Si tocmai de aceea ea este cea dintâi dintre stiinte!” Da, stiintă, căci definitia dată de Stagirit filosofiei, sună astfel: „Filosofia este arta artelor si stiinta stiintelor”.
„Mda, vor strâmba din nas stiintificii zilelor noastre pragmatice. Poate că pe-atunci, când filosofia acapara în grabă tot ce era zămislit de mintea umană, orgoliul aristotelic era întemeiat. Dar astăzi...” Si poti să nu le dai dreptate acestor atotstiutori neîncrezători?!
Ei bine, dacă asta-i starea de lucruri cu filosofia, nici cultura (mă rog, restul culturii) nu stă pe roze. Ba se poate spune că stă chiar mai rău ca filosofia. Si iată de ce. Dacă filosofii îsi cunosc, mai exact îsi identifică obiectul de activitate cu gândirea existentului în unitatea lui (logicianul Bertrand Russell era de părere că la limită filosoful stie nimic despre totul, în opozitie cu specialistul care stie totul despre nimic), din pricina complexitătii si a multitudinii sensurilor cu care se confruntă, veritabilii culturologi sunt cam tot timpul în starea de febrilă căutare a lui Miguel de Unamuno, eminentul gânditor spaniol mărturisind în maniera personală (a se citi paradoxală) participantilor la dezbaterea Viitorul culturii, dezbatere interbelică organizată la Madrid, că după 40 de ani de profesorat el încă nu stie ce este cultura!
Explicabil, dacă avem în vedere faptul că pentru conceptul cultură sunt puse în circulatie si acceptate peste 200 de definitii. Cu cele doar sase definitii mentionate si disecate de David armeanul (de origine grecească după unii) în cartea sa Introducere în filosofie (trei atribuite lui Pitagora, cea mai cunoscută fiind aceea cu dragostea de întelepciune, două – cele care pleacă de la scop – fiind formulate de Platon, iar a sasea, enuntată mai sus, apartinând lui Aristotel), se subîntelege de ce filosofia stă mai bine decât cultura la acest capitol...
Începuturile omului au fost eminamente aculturale. Este lunga perioadă a grotelor si cavernelor, când străbunii nostri habar n-aveau de cultură. Atentie! În acele timpuri tulburi pentru inimă si minte, omul nu era necultural, ceea ce se traduce prin incultură sau lipsă de cultură (din motive etern actuale – dezinteres sau neputinta asimilării ei), ci era complet străin până si de notiunea de cultură, din simplul motiv că ea încă nu se înfiripase. Vasăzică, acei oameni ai începutului sunt absolut nevinovati din pricina nestiintei, pe când agramatii zilelor noastre sunt mai mult decât condamnabili pentru crasa stare de necultură în care se complac.
Apoi, în inima si mintea primitivului au apărut primii fiori culturali (muzica si dansul cu care magii si samanii îsi condimentau ritualurile religioase). Si asa, târâs-grăpis, când cu suisuri si când cu coborâsuri, cultura a ajuns în zilele si pe meleagurile noastre postdecembriste, unde e cât se poate de vizibil nu doar că adevăratii oameni de cultură se împutinează, ci si că minoritatea acestora este deodată dispretuită si sistematic umilită de alarmantul spor biologico-social al incultilor, semidoctilor si falsilor culti.
Toti acestia sunt nocivi pentru cultură prin aparitia si întretinerea unor fenomene de masă de cel mai desăvârsit prost-gust, precum manelizarea si grosul festivalurilor care rămân la stadiul de aflare în treabă. Mi se va răspunde că manelele apartin tiganilor. Da, dar dacă aceste fiorosenii n-ar fi cumpărate de românii subanalfabeti, producătorii lor n-ar fi putrezi de bogati si România n-ar fi amenintată azi de un adevărat cancer al culturii si spiritualitătii.
Dar cei mai nocivi pentru cultură sunt falsii culti, această oribilă grupare de inculti sadea si mai ales de semidocti cu pretentii, care se fac luntre si punte să-si poleiască pospaiul de cunostinte cu diplome (bacalaureat, licente, doctorate), dobândite pe căi strâmbe până la nelegiuire. Iar numărul acestora (multi provin din rândul fostilor activisti) creste an de an, astfel că România deja este fruntasă la agramati si neabetedati.
Iată si părerea înteleptilor antici despre stiutori si atotstiutori. Taoistii afirmă: „A sti, dar a te crede nestiutor, este cel mai bine; a nu sti, dar a te crede atotstiutor, este o adevărată boală”. Iar Confucius precizează în Analecte: „Când stii să socotesti că stii; când nu stii să socotesti că nu stii. Aceasta înseamnă cu adevărat a sti”.







George Petrovai    2/7/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian