Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Pe teme de emigratie : Am dreptul să reînnoiesc cardul de rezident?

Î: Vreau să vă pun o întrebare pentru un prieten de-al meu, care a venit în Canada de mai multi ani, în categoria economică de muncitor calificat, având meseria de dulgher. Ca urmare a unei scrisori scrise împotriva lui de o persoană necunoscută, care probabil voia să se răzbune pentru o neîntelegere avută, departamentul de imigratie a deschis un caz contra lui si l-a acuzat că documentele prezentate erau de fapt false si nu reflectau realitatea. Pe scurt, el a fost deportat din Canada, acum cinci luni, în ciuda tuturor demersurilor înaintate autoritătilor. Intre timp el s-a căsătorit cu o persoană care are cetătenia canadiană. Credeti că există vreo sansă pentru el să se reîntoarcă în Canada?

R: Situatia pare într-adevăr complicată. Departamentul de imigratie nu priveste favorabil sau cu bunăvointă faptul că respectiva persoană a obtinut rezidenta prin declaratii si/sau documente false. Ei întâlnesc astfel de situatii foarte des. O serie de aplicanti din diverse părti ale lumii au câstigat chiar notorietate în prezentarea de documente false, mai ales privind educatia. In cazul de fată, probabil că într-adevăr situatia a fost asa cum a fost ea prezentată, deoarece în ciuda demersurilor, persoana a fost deportată si probabil are si un ordin prin care nu mai are dreptul să se întoarcă sau să aplice pentru a veni în Canada, în orice categorie, pentru o perioadă de cel putin cinci ani. Dar, deoarece sotia este cetătean canadian, ea ar putea să aplice să-si sponsorizeze sotul. În cazul în care aplicatia va fi aprobată, sotul va trebui să facă o aplicatie specială numită ARC (Authorization to Return to Canada). Această aplicatie nu se aprobă automat, ea poate fi aprobată sau respinsă. Cu argumente potrivite, s-ar putea ca prietenul dvs. să obtină aprobarea să se reîntoarcă în Canada ca o persoană sponsorizată de sotie, cu toate implicatiile si obligatiile respective.

Î: Am imigrat în Canada în 2010 împreună cu sotia si doi copii. După ce am devenit cu totii rezidenti permanenti, sotia si copiii au rămas în Canada, iar eu m-am întors în România, unde aveam o afacere care mergea foarte bine. Să vă spun drept, nu eram încă pregătit să închid afacerea din România si să mă mut permanent în Canada. Inainte de a mă întoarce în tară, la sfatul unui prieten, am înregistrat o companie în Canada, m-am înregistrat ca manager al companiei si mi-am dat un salariu nominal în fiecare an. Nu am nici un angajat care să lucreze permanent la această companie, iar activitatea companiei înseamnă practic faptul că eu transfer bani de la afacerea din România, pentru a-mi plăti salariul lunar. Acum este timpul să-mi reînnoiesc cardul de rezidentă, credeti că voi avea vreo problemă, deoarece în realitate nu am locuit în Canada perioada de cel putin doi ani cerută de lege?

R: Prietenul dvs. stia el ceva despre legea de imigratie când v-a dat acest sfat, însă nu cunostea toate detaliile si cerintele pentru ca perioada petrecută în afara Canadei să fie într-adevăr luată în considerare de către autorităti, atunci când veti introduce aplicatia pentru un nou card. In cazul în care sunteti angajatul unei firme canadiene în străinătate, da, perioada respectivă poate fi considerată ca fiind echivalentă ca timp petrecut în Canada. Dar există anumite conditii, pe care se pare că nu le-ati îndeplinit. O altă sectie din lege prevede faptul că în cazul în care compania din Canada a fost creată special cu intentia să se mentină statutul de rezident al angajatului companiei, atunci acea perioadă nu poate fi luată în considerare.
Dar, chiar într-o situatie extremă prin care dvs. nu veti putea să reînnoiti cardul de rezidentă, aveti la dispozitie o altă optiune pe care o recomand altora în situatii similare. In cazul în care veti trece printr-o determinare si vă veti pierde statutul, presupunând că sotia dvs. a rămas în Canada si nu are probleme de rezidentă, ea ar putea oricând să vă sponsorizeze. Deci, nu este totul pierdut.

Î: Am fost sponsorizată de sotul meu, care este cetătean canadian. La scurt timp după ce am venit în Canada, sotul a fost mutat cu serviciul în SUA. Bineînteles că eu l-am însotit acolo. Acum ar trebui să-mi reînnoiesc cardul de rezident, dar nu am perioada de doi ani de rezidentă în Canada, în ultimii cinci ani, asa cum cere legea. Credeti că există vreo solutie pentru mine?
R: Da, situatia dvs. este de fapt foarte clară. Deoarece sotul dvs. este cetătean canadian, iar dvs. l-ati însotit în străinătate unde avea locul de muncă, nu veti avea probleme să va reînnoiti cardul. Fiecare zi petrecută cu el acolo, contează ca o zi petrecută în Canada. Succes.

Mihaela Boeriu este consultant de imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela.boeriu@gmail.com.
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.





Mihaela Boeriu     10/1/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian