Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Dileme : Pilula

Am observat că, în ultima vreme, cotidianul “Toronto Star” face mari eforturi să afiseze câte o “bombă” pe prima pagină si, zi de zi, atacă, cred eu, cu succes, tarele vietii noastre cotidiene.
De la “transparency” în oficiile guvernamentale, la neglijentă fată de pacientii seniori în spitale, excesul de cheltuieli care dăunează bugetelor si până la subiectul ce mă preocupă pe mine de asta dată, retetele mdicale. Prea multe retete, lumea îngurgitează mult prea multe pastile si fabricile farmaceutice cunosc un profit nemaintâlnit.

Numeste-le cum vrei, pastile, pilule, drageuri, buline, capsule, ne-am trezit deodată cu o excesivă abundentă a lor, care aduc mai mult rău decât bine unora care au devenit "adicted" (dependenti). Obtinem mult prea lesne medicamente de tot soiul, de dormit, dacă avem călduri, contra diabetului sau prostatei, inimei afectate, artrită, chinine, avem “pain-killers”, buline împotriva căderii părului sau a îmbătrânirii precoce. Avem si Viagra care a sosit cu avertismentul că va afecta scăderea tensiunii arteriale si, eventual, va produce un atac de inimă.
Si apoi sunt medicamente generice. Doctorul îti prescrie ceva si farmacistul îti vinde altceva.

Astepti rândul la un medic ore întregi, dar el termină cu tine în câteva minute, doar asternând în carnetelul său de retete pilula destinată. Si, ca să pună capăt situatiei, găsesti la farmacii, cutioare si plicuri, cu tot felul de pilule, aranjate în ordine alfabetică, pe care le poti obtine fără o reteta medicală. Si preturile?

Am cunoscut de mult o doamnă, trecută bine în cea de a două vârstă, care avea în camera ei de dormit un dulăpior instalat în perete si al cărei continut era prezentat oricăruia care era interesat. Era întesat cu pastile de toate culorile si de tot felul, cu nume greu de retinut.
-"Scuzati-mă doamnǎ, dar ce faceti cu atâtea pilule?"
- "Hei, este o poveste. Mă duc la medic pentru că omul trebuie să trăiască, are nevoie de pacienti. El îmi prescrie medicamente, uneori o listă cu denumiri de pe altă lume, si mă duc la farmacist. Stiti câti ani studiază un droghist că să cunoască toate cele ce trec prin mâna sa? Deci, omul acesta are si el dreptul să trăiască. Si eu, eu nu înghit nimic din ceea ce mi se prescrie pentru că si eu trebuie să trăiesc..."
Doamna aceasta a trecut în lumea dreptilor la o etate de peste 80 de ani, de moarte naturală, înainte ca doctorii să-i stabilească un diagnostic.

Am citit undeva povestea unui orăsel în cadul căruia medicii au hotărât să între într-o grevă, încălcând astfel obligatia profesională si etică luată prin jurământul Hippocratic. Ei bine, rezultatul a fost că, în perioada aceea, mortalitatea a scăzut acolo cu 30 la sută.

Oh, îmi plac farmacistii ăstia! Intri în prăvălia lor, nu le lipseste zâmbetul de pe buze, ocrotesc seniorii si le acordă o reducere substantială a pilulelor, ba, uneori, ti le dau gratis. Ei nu au nicio răspundere, nicio responsabilitate. Nu te întreabă cum te simti atunci când vii să repeti reteta, nici că le pasă. Personal, am fost protagonistul unei întâmplǎri “pe bune”, cum spun concetătenii nostri. Medicul meu de familie mi-a prescris o retetǎ cu pilule, am dat fuga la farmacist, omul în halat alb a umplut un mic borcănas, dar a a avut grijă să mă avertizeze că pastilele cerute dăunează dacă le iei pentru o perioada prea îndelungată. Ce era să fac? La prima mea vizită la medicul meu i-am relatat cele auzite.
- Tu esti un idiot si farmacistul este de asemenea...
Am crezut că nu am auzit bine. M-am ridicat de pe scaunul lui, m-am întors spre usă si am iesit brusc. M-a strigat, eu m-am prefăcut că nu l-am auzit si acesta a fost episodul. A doua zi am schimbat doctorul.

Nu am căutat niciodată să aflu al câtelea student la medicină la sfârsit de promovare a fost pe listă acest doctor si nici despre farmacistul meu.
Unii termină printre primii, altii la coadă listei.
"C’est la vie”...







Harry Beer    2/16/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian