Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
John Baird - Demisia unui politician definit de propriile valori

Retragerea din politică a unuia dintre cei mai activi ministri federali, John Baird, a luat prin surprindere media si publicul la începutul lunii februarie.
Fost ministru de externe în cabinetul conservator începând cu 2011, Baird a activat în politica provincială si federală timp de peste două decenii începându-si carieră politică la doar 25 de ani.

El a devenit cunoscut publicului mai ales recent, ca lider al afacerilor externe, prin tonul international vehement si categoric pe care Canada l-a pronuntat împotriva abuzurilor comise de Rusia si Ucraina si a atacurilor teroriste comise de radicalii musulmani.
De asemenea, el s-a făcut remarcat si prin agenda de promovare a drepturilor omului - în special pentru drepturile femeilor si a minoritătilor sexuale.

Vocea Canadei, prin liderul afacerilor externe, a fost extrem de puternică în toate chestiunile externe imperative de la agresiuna Rusiei la exapansiunea ISIS.
In plan extern, el s-a remarcat si ca suporter fidel al statului Israel si mediator in apropierea dintre Cuba si USA.

Considerat unul dintre cei mai populari ministri din echipa Harper, John Baird a reusit adesea să smulgă chair si simpatia celor din opozitie prin atitudinea deschisă si fără echivoc în chestiuni de importantă majoră.
Criticul politicii NDP, Paul Dewar, cel care i-a observat si analizat direct perfomanta politică, a explicat portretul politic al lui Baird astfel: “Pe cât de pasionat si de partizan Baird poate fi – si a dovedit că poate fi într-o mare măsură – pe atât de intens este si felul în care se implică direct si activ în rezolvarea problemelor”. (n.r – Paul Dewar în “John Baird resigns – You need to be defined by your values”, www.cbc.ca)

Cariera politică a lui Baird a avut un parcus considerat de succes după criterii politice si un final fericit. El nu s-a retras că urmare a unui scandal politic si nici ca rezultat al unui posibil conflict cu Harper. În fond, el si-a început cariera în guvernul Harris si a fost un sustinător fidel conservator. Mai mult, el a anuntat că va continua să fie un mare sustinător al liderului consevator si chiar intentioneazǎ să îl ajute în camapnia electorală din toamnǎ.
Ceea ce Baird nu a spus însă poate fi oarecum întrevăzut: acel “capitol nou din viată” despre care a amintit vag în discursul sǎu de retragere din politică, va fi pobabil un început de succes într-un post de conducere bine pozitionat.

Abordarea lui evazivă a dat nastere la speculatii despre viitorul lui.
Multi priceputi în ale politicii s-au grăbit să sugereze un viitor strălucit în sectorul privat. Este usor de imaginat că, pentru Baird, la doar 45 de ani, se aliniază destule posibilitǎti de carieră foarte atractive si că, de fapt, singura directie în care ar putea să se îndrepte este acum în afară sectorului public. De alfel, nu cazul lui nu ar fi unul izolat.
Cum el nu se retrage doar din cabinet, dar si din viată parlamentară, intentia lui de a continua în sectorul privat pare fără echivoc.
De altfel, “Accountability Act” propus si semnat de conservatori – act la care Baird a contribuit – prevede ca un fost demnitar public sǎ nu aiba nici o viitoare cariera legatǎ de posibile contacte, relatii, influente cu etapa în care a fost în serviciul public.

Dacă pentru Baird viitorul este optimist, demisia lui este o veste foarte proastǎ pentru Harper. Guvernul pierde unul dintre cei mai puternici promotori ai primului ministru si un bun orator. Baird a excelat într-o manieră unică.
Desi l-a considerat pe Harper “mentor si prieten” asta nu înseamnă că nu a avut propria lui linie de opinie.
Cu toate acestea, fostul ministru de externe a fost un lider politic ideal pentru primul ministru pentru că fost capabil să promoveze mesajul si politică guvernului într-un mod deschis si eficient.

Decizia lui Baird are si o componentă sensibilă. Într-un interviu cu Peter Mansbridge, el a afirmat că decesul neasteptat al bunului sau prieten Flaherty (fostul ministru federal de finante) l-a marcat enorm si l-a obligat să reflecteze la carieră si rol în viată (n.r. – Peter Mansbritge interview, www. cbc.ca). După 10 ani în guvernul Harris si 9 în cel a lui Harper, Baird se retrage elegant, dar discret din politică si, evident, deschide un drum nou.








Luiza Mureseanu    2/6/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian