Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ruxandra Donose o renumitǎ mezzo-sopranǎ

Mi-ar fi plăcut să încep acest articol scriind despre un spectacol la care as fi ascultat-o de curând pe renumita noastră interpretă de operă, dar n-a fost… Au trecut câtiva ani de când n-am mai avut sansa s-o ascult în direct, ci numai prin înregistrări. Voi începe însă cu câteva informatii referitoare la familia ei pentru că-l cunosc de multi ani pe muzicianul Vasile Donose, tatăl ei.

Am vorbit cu el chiar la început de an, când ne-am adresat cuvenitele urări. Sunt foarte multi ani de când ne cunoastem pentru că am lucrat împreună în sectorul muzical în Radio si Televiziune, perioade pline de frumoase realizări ce nu pot fi uitate. Tatăl Ruxandrei a fost Redactor Sef si Director în Radioteleviziunea Română si apoi Director al teatrului muzical-satiric “Constantin Tănase” (în anii 1982-1999). Pe lângă aceste activităti, a realizat si publicat studii asupra artei muzicale si creatii componistice: lieduri, simfonii.
Ruxandra s-a născut în septembrie 1964 la Bucuresti, unde si-a făcut studiile. A învătat pianul cu profesoara Ludmila Popisteanu la liceul “G. Enescu” A urmat apoi cursurile conservatorului bucurestean si pe cele de perfectionare la Salzburg cu Carlo Zecchi, la Weimar cu Lore Fischer si la Viena cu Renata Scotto.

În 1992 si-a făcut debutul pe scena operei din Viena, uluind publicul prin calitătile vocii si prin interpretare. În 1996 a avut loc debutul pe scenele americane: la Philadelphia si San Francisco. Au urmat solicitări din partea marilor teatre de operă din toată lumea: Paris, Londra, New-York, Berlin, Tokio, Madrid, etc.

Mezzo-soprana Ruxandra Donose are, pe lângă o voce de exceptie si inteligentă, o cultură la un nivel deosebit. Toti specialistii au situat-o printre cele mai mari soliste ale vremii. A colaborat cu cei mai cunoscuti dirijori: Zubin Mehta, Claudio Abado, Pierre Boules, Seiji Ozawa, Placido Domingo, Vladimir Jurovski, Marcello Viotti, Charles Dutoit si altii.

Iată una dintre declaratiile sale legate de profesia pe care si-a ales-o: “...Mă simt ca interpret în plină maturitate artistică, care se bucură de fiecare sansă de a se afla pe scenă si de a fi în dialog cu publicul de pe diferite meridiane. Mă simt norocoasă dar si datoare de a valorifica la maximum aceste ocazii. Simt bucuria de a merge pe acest drum artistic început încă din studentie. Nu cred că se va sfârsi vreodată adâncul respect pe care-l am pentru scenă si pentru fiecare aparitie în fata publicului, a emotiei care imbogǎteste si dǎ viată fiecărui sunet.”…

Ruxandra Donose este asteptată cu mare interes în spectacole cu operele ”Travaiata” de Verdi, ”Carmen” de Bizet”, "Nunta lui Figaro” de Mozart, "Oedipe” de G.Enescu, ”Boris Godunov” de Mussorgski, "Cosi fan tutte” de Mozart si multe altele.

Poate că am scris prea putin despre o artistă atât de talentată si cunoscută în atâtea tări. Poate,.dar lucrul cel mai important este că avem o asemenea valoare. Publicul din România o primeste pe Ruxandra Donose cu mare dragoste. Ceea ce a încântat chiar si pe specialisti a fost realizarea în 2014 a unui CD cu arii din opere împreună cu orchestra natională Radio dirijatǎ de Tiberiu Soare.

Îi doresc multă sănătate si succese în continuare.


Toronto / Ian 2015




Florica Gheorghescu    1/29/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian