Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ultimul romantic în muzică: Eugen Doga

Muzica e prima si ultima mea iubire.
Nu cunosc o muzică mai frumoasă decât vocea mamei.
Am învătat de la marele Enescu să caut muzica pretutindeni, în folclor, în natură, fără prejudecătile snobilor.

Eugen Doga

Recent mi-a fost dat să-l întâlnesc (pe Internet) pe muzicianul Eugen Doga. Nu stiam despre el. Întrebând multi prieteni si cunostinte din generatii diferite, români din tară sau de peste hotare, mi-am dat seama că nu sunt singura care nu a auzit de acest prolific compozitor român-basarabean. De fapt numai trei din cei întrebati stiau despre el, si iată ce mi-au spus:

“Doga e formidabil !…”
Lucia Olaru Nenati - scriitoare si publicist, implicată profesional în mai multe domenii de cultură, pasiunea sa statornică fiind universul eminescian; multi ani directoarea Muzeului Eminescu din Botosani.

“Muzica lui Eugen Doga e experienta cea mai apropiată de fericirea paradisului. … Noi am crescut în măretia filmelor rusesti datorită muzicii sale fără să realizăm că este sufletul unui român din care iese ea. … Eu o folosesc în poeziile mele la radio si prin filmuletele mele din când în când. … Numai el poate simti ca noi.”
Ben Todica – creator de emisiuni în limba română la statiile de radio si TV din Melbourne, Australia, jurnalist, scriitor, si realizator de filme.

“Muzica lui Eugen Doga la filmele Satra, Lăutarii, Ana Pavlova de Emil Loteanu, alt basarabean international de mare talent, deveniseră slagăre, le cânta toată lumea, în extaz. Cam cum, tot pe atunci, lumea fredona Nana Mouskouri, Mireille Mathieu, etc. E putin lucru?”
Ion Lazu poet, eseist si romancier; a scris scenarii de film, a publicat albume de artă fotografică.

Scriind despre compozitorul Doga, rămân fidelă misiunii mele auto-impuse de a descoperi prezente frumoase românesti peste hotare. Iar Doga este o astfel de descoperire în Est. Este o realitate istorică faptul că în anii ’70, ’80, toată elita intelectuală a Moldovei sovietice s-a exilat la Moscova, dar acestia, ca muzicianul Doga, n-au uitat de unde se trag, si că sunt români. Dintre scriitorii basarabeni, este notoriu cazul lui Ion Drută, care a trăit numai la Moscova, dar a scris în româneste.:

Eugen Doga, născut la 1 martie 1937, în satul Mocra, din Transnistria, este un compozitor prolific si printre foarte putinii compozitori ai lumii care a practicat toate genurile muzicale clasice si a reusit. A scris o simfonie, 2 uverturi pentru orchestra simfonică, 6 cvartete, circa 50 de piese instrumentale, peste 70 valsuri, 10 tangouri, 60 de romante, dintre care 8 pe versurile lui Mihai Eminescu. Multi tineri artisti talentati s-au lansat cu piesele lui de muzică clasică, prima fiind cântăreata de opera Maria Biesu. Doga a scris muzică pentru 3 balete, dintre care unul este Luceafărul, ce poate fi considerat capodopera lui Doga. În afară de opera cu acelasi nume de Nicolae Bretan nu stiu alt compozitor care să fi preluat în muzică poemul epic al lui Eminescu.

Eugen Doga a creat muzică pentru mai bine de 200 de filme (desene animate si de lung metraj) si 13 spectacole de teatru. Filmele pentru care Eugen Doga a compus muzică au avut mult succes, au fost premiate, si sonorul lor adesea a devenit celebru.

Doga a colaborat cu regizorul basaraben Emil Loteanu la mai multe filme produse de studioul Mosfilm care au luat numeroase premii internationale. Două dintre filme au fost premiate la Festivalul International de Film de la San Sebastian, Spania: "Lăutarii", cu Scoica de Argint (1972) si "Satra” (un film despre viată tiganilor, jucat cu actori basarabeni în care se vorbeste româneste si care a cucerit România si mapamondul), cu Scoica de Aur (1976). Satra a fost primul film sovietic prezentat în aproape toate statele Europei, în Japonia si SUA. Alte filme de referintă sunt "Dulcea si blânda mea fiară" (1978), ecranizare a nuvelei "O drama la vânătoare" de Anton Cehov a cărui vals din scena de nuntă a devenit celebru; "Anna Pavlova" (1983; 2 serii, filmul despre cunoscua balerină clasică si care a fost distins cu mai multe premii;.si "Luceafărul", singura ofrandă cinematografică dedicată lui Eminescu.

Dintre filmele de desene animate cel mai cunoscut de români este Maria, Mirabela de Ion Popescu Gopo (1981) a cărui melodie de Doga a devenit slagăr în tară.

Despre valsul de la nuntă din “Dulcea si blânda mea fiară” (“My Sweet and Tender Beast”) Ronald Regan a spus că este cel mai bun vals al secolului XX. Printr-o decizie specială a UNESCO, acest vals a lui Eugen Doga este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX, conform activenews.ro.

Două din piesele lui Eugen Doga se regăsesc într-un top international realizat de site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de piese muzicale din toate timpurile: valsul „Gramofon”, pe pozitia a 83-a (înainte de uvertura Egmont a lui Beethoven -84, Spărgătorul de Nuci a lui Tchaikovsky -85 si Zborul bondarului -86), iar valsul „Dulcea si blânda mea fiară” pe locul 94 (înainte de uvertura din Bărbierul din Sevilla de Rossini -95; “Stele si Dungi pentru totdeauna” a lui Sousa -96 si Marsul Rusesc a lui Strauss -97.

Doga a prelucrat si orchestrat circa 30 de cântece populare românesti si a creat peste 200 cântece în genul muzicii usoare reusind să promovese mai multi artisti în Moldova: Ludmila Misov, Maria Codreanu, Sofia Rotaru, Ion Suruceanu, Anastasia Lazariuc, Iurie Sadovnic, Stefan Petrache, Olaga Ciolacu.

Pe Internet există o vastă informatie despre Eugen Doga, youtuburi si prezentări audio cu piesele lui muzicale, extrase din filmele cu sonorul compus de el, scene filmate din baletul Luceafărul, concerte cu muzica lui sau date de el cântând la pian. Îmi imaginez că s-a scris mult în rusă, în presa sovietică, despre el de-a lungul anilor. Tot ce am găsit în presă în limba română sau engleză provine în majoritate din Republica Moldova, unde compozitorul s-a întors după 1989. În presa internatională din vest, nu s-a scris mai nimic, iar în România foarte putin.

Muzica lui Doga a deschis Olimpiada de vară de la Moscova în 1980 si a fost folosită la ceremoniile Olimpiadei de iarnă de la Sochi anul acesta. Cântecul compus de el pe versurile lui Stefan Dogaru, “Orasul meu,” a devenit imnul orasului Chisinău. Piesele lui muzicale sunt auzite de călători în autobuzele din Chisinău.

Primind titlurile de „Maestru în Artă, Artist al Poporului si Om al Mileniului” (Medalia de aur 2000, SUA), Eugen Doga este totodată membru a trei Academii, a adunat pe parcursul vietii numeroase distinctii si în Uniunea Sovietică, în Republica Moldova, si mai recent în România; este trecut în lista celor 200 de personalităti ale lumii.

După succesul mondial al fimului Satra, muzica lui Eugen Doga a fost tirajata pe milioane de discuri. Tot în acea perioada „Sonetul” lui Eugen Doga (scris în 1973) a fost declarat în Japonia drept cea mai frumoasă melodie a anului.

Iată si un lucru mai deosebit. Ca omagiu adus compozitorului pentru ”piesele sale exceptionale, pătrunse de muzica sferelor ceresti”, Uniunea Astronomică Internatională a Academiei de Stiinte din Rusia a acordat numele „Doga” uneia din planetele mici (planeta #10504), descoperită în toamna anului 1987.
Si de ce totusi se stie atât de putin despre Eugen Doga?

Poate pentru că multi ani, lansându-se si având succes la Moscova, compozitorul a semnat sub numele de Evgheny Doga = Евгений Дога, si a fost perceput ca sovietic, automat aceasta creând un blocaj pentru români.

Sau poate pentru că muzica lui a devenit cunoscută mai ales prin filmele la al căror sonor a lucrat si spectatorii nu făceau conectia directă cu compozitorul, acesta fiind doar un nume pe generic … Multi cu care am vorbit îsi aduc bine si cu emotie aminte de filmele lui Emil Loteanu cu care a colaborat Eugen Doga: cât de puternică le era povestea, cât de frumoase imaginile, cât de potrivit si emotionant fondul muzical, dar nu si de cine a scris muzica lor.
Nu mă pretind specialistă în muzică si stiu că anumiti compozitori contemporani, talentati, consideră muzica lui Eugen Doga ca fiind insuficient de modern, făcută pe sablon neo-romantic comunist si cu concesii din punct de vedere artistic, făcute pentru a satisface gusturile unui public cât mai larg. Si da, Doga a trăit si compus în izolarea sovietică. Muzica lui este fără discutie foarte romantică. El este poate ultimul compozitor clasic romantic. Dar oare sufletul omenesc nu are nevoie de romantism si în secolul XXI? Apoi, cei ce fac muzică pentru filme compun o altfel de muzică, o muzică pentru toti, nu numai pentru specialisti si melomani. Muzica de film a lui Doga atinge coarde sensibile în adâncul sufletului multora si are admiratori de toate vârstele si din toate colturile lumii.

Comentariile la diversele video-uri cu muzica lui Doga pe Internet contin aprecieri coplesitoare:
O melodie dumnezeiască! În armonie cu natură. Sugerente. Hermoso. Maravilloso vals. Nostalgia. Super. I dont know why, but at this song I forget for a few minutes everything and indulge myself in an "other" world. Never heard it before. Just Wonderful waltz. Amazing. Bravo. Bеликолепно. Oбожаю. Cлов нет; Когда слушаю, всегда плачу от восхищения! …

Sunt comentatori pe Internet care se întreabă: Ce stie Reagan despre muzică?” Altii care contestă validitatea deciziei speciale a UNESCO prin care valsul lui Eugen Doga “Dulcea si blânda mea fiară” este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX. Dar cu totii stim că nici o apreciere oficială, nici un premiu, fie el si Premiul Nobel, nu au atâta putere cât părerea publicului larg.

Ce este special despre Eugen Doga?

Prolificitatea impresionantă, spontaneitatea, flexibilitatea.

Atentia îndreptată spre Eminescu “poetul national” al României si Moldovei. Înduiosat de povestea de iubire dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle Doga lucrează în prezent la opera “Dialoguri de iubire”.

Contributia lui la lansarea tinerelor talente, si lista e lungă.

Dorinta de a îmbunătăti lumea prin muzică
În interviurile luate lui, vocea lui Eugen Doga este blândă, inspiră bunătate si căldură sufletească, si optimism. “Misiunea noastră este să fim fericiti” a spus el la sfârsitul concertului din 2012 la Ateneul Român.

În ciuda numeroaselor premii si distinctii si pozitii obtinute, nu a devenit un materialist înversunat. Adesea îsi dăruieste muzica pe gratis, doar pentru bucuria de a îmbunătătii lumea prin ea.

Faptul că se consideră român
Desi născut în Transnistria, părintii lui erau originari din Delta Dunării, mama, si din Carpati, tatăl. A învătat limba maternă doar la 20 ani, pentru că studiase în ucraineană si rusă. A fi “mai român decât românii din tară” e un fenomen pe care l-am întâlnit la multi dintre cei pe care soarta i-a aruncat departe, cum este si cazul lui Eugen Doga.

Acum mai multi ani am fost cu ocazia unui Congres al Academiei Româno-Americane de Artă si Stiinte (ARA) la Chisinău si mi-am dat seama cât de români sunt moldovenii de dincolo de Prut. Îsi doreau să vorbească româneste, să cânte cântece populare românesti, să studieze la Bucuresti. Nu e deci de mirare că Doga, imediat după 1989 a revenit la numele lui românesc, Eugen; că e foarte prezent în Moldova fostă sovietică, si că, cu toate succesele avute în Uniunea Sovietică si în Republica Moldova, desi a dat concerte la Marea Sala a Kremlinului, visul lui a fost să cucerească publicul din tară si muzica lui să-i fie cântată la Ateneul Român din Bucuresti, pe care îl consideră “casa mare a neamului”. Si si-a văzut visul împlinit de două ori, în 2008, 2012.

România a început să-i dea atentie. Pe 29 septembrie 2008 Presedintele de atunci al României, Emil Constantinescu, a vorbit la Muzeul George Enescu, Bucuresti la lansarea cărtii lui Doga “În Oglindă Clipelor” pe care o prefatase, carte care reflectă gândirea profundă a compozitorului Eugen Doga asupra lumii.
În vara anului acesta Eugen Doga a fost protagonistul unui eveniment de amploare – „Gala extraordinară Eugen Doga” organizată la Iasi în cadrul Festivalului International al Educatiei (FIE), editia a II-a. Apoi cu ocazia sărbătoririi Zilei Limbii Române, Doga s-a bucurat de două evenimente la Bucuresti: Pe 31 August a fost invitat la spectacolul de exceptie organizat de Primăria Sectorului 3 în Parcul Titan unde a dat concertul „Muzica tineretii noastre”, acompaniat de Orchestra Simfonică din Capitală, dirijată de Tiberiu Soare. Tot în August 2014 i-a fost cântată piesa Gramofon la Ateneu unde Uniunea Muzicienilor Interpreti din România (UNIMIR) i-a acordat Medalia si Diploma de Membru de Onoare.

Adesea stim mai multe despre personalităti din trecut (Brâncusi, Enescu, Lipatti) decât stim despre contemporanii nostri … Sigur, trecerea timpului consacră sau sterge artisti, compozitori, scritori, actori, dar a-i face cunoscuti cât sunt în viată este, după mine, important. Trebuie deci să se stie, că avem un compositor prolific ca Doga si care simte foarte româneste. Vedeti-l! Ascultati-l!

Referinte
Articole despre Doga si interviewuri

https://www.youtube.com/watch?v=Ds4JltgWylw#t=279
Serial: "100 români celebri nascuti în Moldova" – serialul despre Eugen Doga (HD), FlacaraFilm TV.

http://www.dogamusic.com/en
Site-ul official al compozitorului Eugen Doga
(în engleză si rusă).

http://sinaxa.wordpress.com/2011/05/27/eugen-doga
Eugen Doga, Cuvântul Ortodox.

http://eugendoga.musicaneo.com/de/
Eugen Doga – “În Olginda Clipelor” – “In the Mirror of the Moments”.Un blog cu o galerie de fotografii printre care si Doga cu familia, sotia, fata si nepotelul.

www.dogamusic.com/en
Muzica lui Doga (în engleză).

http://www.dogamusic.com/en/Opera-Dialogues-of-Love
Lista compozitiilor lui Doga pe tema Eminescu si Veronica Micle (în engleză).

http://www.moldavie.fr/spip.php?article583
Articol despre Doga în Moldavie.fr, ”Les printemps de Eugen Doga (în franceză).

https://www.youtube.com/watch?v=dReFE3I3IzY&list=PL8i3JsQ_p4Sg8fAgc1QdPp90STmqfS7l3&index=2
O emisiune TV/interviu despre Eugen Doga.

https://www.youtube.com/watch?v=TF4cc0l7bmk
Interviu luat lui Eugen Doga: “Eugen Doga va sustine un concert la Ateneul Român”, Portalul Moldova, 2012.

http://www.radioromaniacultural.ro/unimir_sarbatoreste_ziua_limbii_romane_la_ateneul_roman_26_august_2014-19449
UNIMIR sărbătoreste Ziua Limbii Române la Ateneul Român, 26 august 2014, Radio România Cultural.

http://www.dcnews.ro/vals-de-eugen-doda-in-topul-unesco-al-primelor-4-capodopere-muzicale-ale-secolului-xx_448557.html
Bratu Iulian, Vals de Eugen Doga, în topul UNESCO al primelor 4 capodopere muzicale ale secolului XX, DCNews, 12 IUL, 2014

http://bsclupan.asm.md/?lng=2&action=show&cat=91&obj=795
Biografie Eugen Doga, Biblioteca Stiintifică Centrală A. Lupan, Academia de Stiinte a Republicii Moldova.

http://www.chisinau.md/pageview.php?l=ro&idc=499
Simbolurile orasului ChiSinau, “OraSul meu”, imnul chisinăului; versuri de Gheorghe Vodă, muzică - Eugen Doga.

http://www.timpul.md/articol/eugen-doga-pentru-timpul-trebuie-mai-intai-sa-ne-unim-la-noi-acasa-37115.html
Interviu cu Eugen Doga pentru Timpul, „Trebuie, mai întâi, să ne unim la noi acasă”
16 Septembrie 2012, ora 08:00.

http://forum.md/766738
Daniel, O carte de vizită a românului basarabean Eugen Doga prefatată de ex-presedintele României Emil Constantinescu, Basarabia pămant românesc, Timpul.md, 29 сентября 2008

http://activenews.ro/marele-compozitor-moldovean-eugen-doga-implineste-azi-77-de-ani_1823443.html
Tudor Matei, Marele compozitor moldovean Eugen Doga împlineste azi 77 de ani, Cultură, ActiveNews, 1 martie, 2014

Muzica
https://www.youtube.com/watch?v=RrAXpmkoz7M&list=PL8i3JsQ_p4ShaLC-ymLw9qcFF5CJfffc6&index=4
Baletul Luceafarul – integral, 1983.

https://www.youtube.com/watch?v=1p0pe-1_xUk (MrJohannStraussViena; Eugen Doga - Gramofon Waltz/Gramophone

https://www.youtube.com/watch?v=0mSHQgpeCbQ&feature=player_embedded
“My sweet and tender beast” video cu scena dansului de la nuntă din filmul după “Un accident de vanătoare” de Cehov.

https://www.youtube.com/watch?v=gdwvaGluY3k
Valsul “My Sweet and Tender Beast”; alte scene/video din film, cântat cu voce, în ruseste, dar fără scena dansului de la nuntă.

http://www.historyrundown.com/top-200-classical-music-pieces
Top 200 Classical Music Pieces. O lista completa a celor 200 cele mai bune piese de muzică clasică compuse pe lume de la Simfonia 5ea a lui Beethoven la Valsul Op. 64 a lui Chopin.

https://www.youtube.com/watch?v=DIvAXu1jA2g
Maria, Mirabela.

https://www.youtube.com/watch?v=wBYX6LzpSZc
Lia-Ciocârlia - Maria, Mirabela (Grigore Vieru, Eugen Doga). 1987.

www.youtube.com/watch?v=lt84GmtbcC4
Eugen Doga: Concert aniversar “Toamană Romantică” la Ateneul Român, Gramofon, 2012.

www.youtube.com/watch?v=K40sKEUJg-E
“Toamnă Romantică” la Ateneul Român. Concertul maestrului Eugen Doga.

https://www.youtube.com/watch?v=PF1W6fkWfls&list=UUQd9YhwHEc6YCUIbHyNl8fg
Aria “Nu plânge” din opera “Dialoguri de iubire” – lirica Veronica Micle.

https://www.youtube.com/watch?v=tNVWgV-lCl0

Filme
https://www.youtube.com/watch?v=9qtOX9sZYl4
Emil Loteanu - Lăutarii (1971) - integral (âîn română)

http://en.wikipedia.org/wiki/A_Hunting_Accident - the Russian “My sweet and tender beast” movie – Cannes 1978

http://ro.wikipedia.org/wiki/L%C4%83utarii
Pagina de pe Wikipedia în engleză despre filmul “Lăutarii” a lui Loteanu

http://ro.wikipedia.org/wiki/Ginga%C8%99a_%C8%99i_tandra_mea_fiar%C4%83
Pagina pe Wikipedia despre “Dulcea si blânda mea fiară”.

http://www.revistamagazin.ro/content/view/9469/18
Emil Loteanu - regizorul despre care cunoastem prea pttin, Revista Magazine, 31 mai 2012.

http://www.cinema.art.md/movie/603/index.html
Filmul Luceafărul; Cinematografia Moldovei.

https://www.youtube.com/watch?v=gdeQH1c7whU
Maria, Mirabela – filmul de desene animate a lui Gopo, integral, cu fond musical de Doga si poeme de Grigore Vieiru.

http://www.evz.ro/evz-chisinau-eugen-doga-suparat-pe-organizatorii-olimpiadei-de-la-soci-valsul-blanda-s-1081637.html

Ileana Costea
Monterey / California

© Autoarea retine drepturile de copyright pentru acest material.









de Ileana Costea    1/1/2015


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian