Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


6 martie 1945 - Impunerea unui guvern condus de dr. Petru Groza


Regimul totalitar comunist a pătruns în România în mod treptat, un rol deosebit având instaurarea guvernului dr. Petru Groza format în majoritate din comuniști. Trimisul Moscovei, Comisarul Poporului, Andrei Vîșinsky, sosit la București în mod special pentru acest scop, îl determină pe Regele Mihai să accepte înlocuirea guvernului Rădescu cu guvernul dr. Petru Groza, care va urmări ca principal scop comunizarea României.

Impunerea la 6 martie a guvernului Petru Groza a însemnat instaurarea la putere a regimului comunist.

La 9 martie 1945, în urma unui schimb de telegrame între Groza și Stalin, Nord-Vestul Transilvaniei a reintrat în stăpânirea României. Apoi s-a decis realizarea unei reforme agrare; au fost expropriate terenurile mari care au fost împărțite la familii țărănești.

La 11 iunie 1948, guvernul Groza a adoptat legea pentru naționalizarea industriei. Această măsură a vizat distrugerea proprietății private și a generalizat proprietatea publică în industrie, bănci și transporturi. A fost creat Comitetul de Stat al Planificării, care asigura dezvoltarea economică pe baze planificate, având la bază centralismul economic. Cu pornire din anul 1951, planul de organizare economică era de cinci ani (planul cincinal). Tot după model sovietic s-au înființat Gospodăriile Agricole Colective și Gospodăriile Agricole de Stat, care indicau tipurile de cultură și fixau prețurile bunurilor agricole. Țăranii aveau voie să își păstreze mici loturi de pământ

Procesele politice din anii 1946-1947 au constituit o etapă a prigoanei comuniste în România; au fost înființate Tribunalele poporului.

Susținător al comuniștilor încă dinainte ca aceștia să ajungă la putere, Groza nu a renunțat niciodată la obiceiurile sale destul de burghezo-moșierești, motiv pentru care a primit porecla de "burghezul roșu".

Petru Groza s-a născut la 7 decembrie 1884, la Băcia, Hunedoara. (d. 7 ianuarie 1958, București) a fost avocat, prim-ministru în primul guvern comunist al României între 1945 și 1952. A fost Președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, funcție considerată drept șef al statului, în perioada 2 iunie 1952 - 7 ianuarie 1958.

Sub conducerea guvernului Groza, are loc abdicarea Regelui Mihai și transformarea Regatului în Republica Populară Română. Groza conduce, până la venirea la putere a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej în 1952.


Alexandru D.C.    3/6/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian