Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Profil artistic-Teofil Ristache

Pentru romanii originari din Brasov si iubitorii de arta as propune profilul artistic al Domnului Teofil Ristache. Invitatia e lansata deopotriva de fiica artistului cu ocazia expozitiei de pictura gazduita recent in incinta Muzeului de istorie din Brasov.

S-a nascut la Telega -Prahova in 1930,in spatiul geografic si artistic al lui Nicolae Grigorescu,a pastrat o tusa grigoresciana pe panza , desavarsita la scoala distinsilor artisti brasoveni Stefan Mironescu si Stavru Tarasov.
Inca de la 12 ani i-a placut sa deseneze si primul contact cu pictura a fost intalnirea cu icoanele bisericesti .
Urmeaza cursurile Liceului industrial,dar locuind din1946 la Brasov,devine pictor decorator la Uzinele Schiell.In paralel urmeaza ,intre1946-1948,cursuri de pictura la Conservatorul "Astra" cu prof.Conrad Veleanu.Intre1948-1950 face studii de pictura cu prof.Stavru Tarasov,acesta avand un rol esential in formarea sa ca desenator si pictor.
1950-un portofoliu cu lucrari ii asigura intrarea fara examen la Institutul de arte plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti ,dar nu va frecventa cursurile in final.1957-1960-urmeaza cursurile Scolii de Arta Brasov-sectia pictura-cu profesorul Stefan Mironescu.Din 1958 lucreaza ca desenator-pictor la Academia Fortelor Aeriene pana la pensionare.

Artistul s-a integrat in arta plastica brasoveana ,a expus lucrari in expozitii personale sau colective.
Pictura a fost un mediu de destindere pentru artist, undeva intre joaca si refugiu,pasiune,obligatie morala si aspiratie spre perfectionare.De aceea nu a cautat prea insistent afirmarea ,consacrarea.A produs si a lasat lucrarile sa circule,sa daruiasca bucurie si admiratie in inimile colegilor,cunoscutilor si prietenilor. Astfel timpul a lucrat cu regulile lui nescrise asupra destinului lucrarilor artistului si carierei sale.


Tematica predilecta in arta lui Teofil Ristache e peisajul citadin brasovean,din orasul vechi si mai ales cartierul Schei, ispita cu '”probe de foc “a multor pictori brasoveni.
Ulite cu case vechi ,tinand de secole de mult apuse,insufletite de personaje parca din aceeasi epoca,monumente arhitectonice,istorice si de arta,colturi de natura urbana alese cu multa dibacie, sunt subiecte frecvente in toate etapele artistice ale pictorului octagenar.Scheiul Brasovului,pitorescul cartier romanesc stravechi,o veritabila mina de aur pentru artistii plastici ai urbei,in care istoria e vie,tangibila,ispititoare,apare deseori in tablourile sale.
Pitorescul arhitectural,atmosfera de epoca,rugina timpului te fascineaza,te pun parca in relatie cu eternitatea.Si de aici-mirajul Scheiului in lumea pictorilor, fascinant pus in opera de Stefan Mironescu si transmis discipolilor sai , intre care Teofil Ristache e premiant.Filiatia Mironescu-Ristache in peisagistica scheiana e mai mult decat evidenta,e zona unde continuitatea stilistica de abordare ,de tehnica,e cea mai expresiva.

Fiica pictorului, Mihaela, ne marturiseste :

Ziua vernisajului tatalui meu , 29 ianuarie, 2011– a fost foarte geroasa ,dar frigul nu i-a impiedicat pe doritori ,prieteni ,invitati sa vina si sa celebreze si sa ii impartaseasca bucuria.
Ne-am adunat cu totii la o expozitie retrospectiva oferita vizitatorilor,organizata cu ocazia implinirii a 80 de ani de viata si de lunga activitate si pe taramul picturii- ''un hobby pentru o viata.”
Expozitia a fost posibila datorita unor prieteni inimosi care l-au sustinut pe tata -D-nul prof,dr.Ioan Vlad,cel care are si o colectie de tablouri ale tatalui meu ,multe dintre ele prezente in expozitie. El a semnat si comentariul din albumul omagial .
Multumim directorului Muzeului de istorie din orasul Brasov,d-nului prof dr .Stefanescu ,d-nului Cornelius Popa,scriitor si ziarist brasovean,d-nul prof dr Ioan Vlad ,d-nul prof dr Lazar,varului meu din Bucuresti, tuturor prietenilor si cunoscutilor care au participat , sau au fost alaturi de noi si ne-au impartasit bucuria frumosului eveniment.

Pentru iubitorii de pictura si cei doritori sa revada imagini din minunatul Brasov, informatii suplimentare si detalii despre lucrarile artistului, va rog sa va adresati la :


Mihaela Ristache si Laura Mason     3/1/2011


Contact:


 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian